imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Moderan sustav datoteka na iOS 10.3 sustavu

Moderan sustav datoteka na iOS 10.3 sustavu


iOS 10.3 je od jučer dostupan, a osim novih značajki donio je i potpuno novi sustav datoteka. Sustav je moderniji i brži, a pomaže korisnicima sačuvati prostor.

Apple je predstavio Apple File System, APFS, na prošlogodišnjem WWDC-u. Od tada smo čekali izlazak, a konačno je jučer došao. Ovaj sustav bit će dostupan za iOS, Mac, Apple Watch i Apple TV, te će zamijeniti 30 godina star Hierarchical File System, HSF i HFS+. Ovi sustavi su stvoreni za stare diskete, kao i HDD, CD i DVD. Ali, riječ je o poprilično starom sustavu za današnje flash uređaje, pa je postojala potreba za optimiziranim rješenjem koje bi koristilo mogućnosti SSD-a i iPhonea do maksimuma.

Moderan sustav datoteka na iOS 10.3 sustavu

Optimizacija svakog uređaja je do sada bila problem, a Apple se morao fokusirati na sve više platformi, pa su morali osmisliti novi sustav kako ne bi koristili toliko ljudskih resursa i kako ne bi konstantno razvijali stari sustav kako bi mogao nuditi jednaku kvalitetu korisničkog iskustva na svim platformama. Konzistentna izrada i besprijekorno prelaženje s jedne platforme na drugu dvije su značajke kojima APFS ojačava Appleove mobilne i računalne platorme na kritičkim poljima kao što su sigurnost i optimizacija brzine.

Sustav bi trebao povećati brzinu pisanja i čitanja podataka, a možda ćete to osjetiti i prilikom jednostavnog kopiranja datoteka. Razlika u brzini neće se toliko primjetiti na mobilnim uređajima, jer obično ne prebacujete toliko velike datoteke na njima. Ali, vjerojatno ćete osjetiti puno brže stvaranje sigurnosnog backupa, jer sustav neće trebati provjeravati što se promijenilo od prošlog backupa. Stvarat će slike podataka koje imate, pa će sama provjera samo provjeriti relativno svježi prikaz podataka. Također, ne postoji šansa da se podaci udvostruće, jer se neće oštetiti tijekom procesa.

Moderan sustav datoteka na iOS 10.3 sustavu

Razvoj APFS-a i iOS 11 će vjerojatno biti značajne teme na nadolazećem WWDC-u na 2017. godine, jer se njima otvaraju nove mogućnosti. Dobro je naglasiti kako je APFS nova inicijativa, a iOS 10.3 ga već koristi. Druge platforme još uvijek imaju neriješene probleme kao što je primjerice Time Machine i FileVault enkripcija na Macu. Čak i s njima, Appleov razvoj ovakvih sustava pokazuje korak po korak koji problemi mogu stvarati razlike između različitih platformi.

Izvor: The Verge

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.