imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

MIT razvio uređaj za „čitanje misli“


Čuveni Institut za tehnologiju u Massachusettsu, privatno istraživačko sveučilište u SAD-u, zaslužilo je svoju vrhunsku reputaciju. Sada su razvili uređaj koji razumije „unutarnji govor“. U kombinaciji s digitalnim pomoćnikom, mogućnosti su beskrajne…

MIT je nesumnjivo jedna od najpoznatijih i najinovativnijih tehnoloških institucija na svijetu, a mnogo je važnih napredaka rezultat rada u laboratorijima na njihovom kampusu. Ovom su prilikom njihovi inženjeri razvili pravi znanstveno-fantastični uređaj koji vam omogućuje da komunicirate sa strojevima koristeći prirodni jezik. Sama značajka nije revolucionarna jer na isti način razgovaramo sa Siri, ali u ovom projektu nazvanom AlterEgo koristi se neverbalna komunikacija.

Premda zvuči kao da se radi o čitanju misli, ovo je sasvim obična tehnologija. Dobro, možda ne baš sasvim obična, ali izraz „čitanje misli“ sigurno je pretjeran. AlterEgo ne čita vaše misli, nego prima električne signale stvorene suptilnim, ali namjernim pokretima organa za unutarnji govor.

Kada govorite, vaši organi govora dobiju takozvanu artikulacijsku konfiguraciju. Drugim riječima, radi se o „postavkama“ organa koje vam omogućuju da proizvodite zvukove, odnosno govorite.

Primjerice, u slučaju zvuka [g], glasnice se čvrsto stegnu, gornji dio jezika (dorsum) dodirne mekano nepce, a potom se otvaraju usne. Zatim subglotalni pritisak pod glasnicama počne rasti, a kada dosegne određenu razinu, glasnice se pokreću i počinje proces ozvučenja. Zrak kreće naprijed prema stražnjem nepcu, a ako je pritisak dovoljan, željeni zvuk – stražnjonepčani suglasnik – napušta usnu šupljinu.

Zanimljivo, istu tu artikulacijsku gestu možete napraviti i kada „razgovarate sami sa sobom“. A to je unutarnji govor. Dakle, možete govoriti u sebi i pokretati mišiće koje odgovarajući uređaju mogu prepoznati. Upravo to radi AlterEgo. Zahvaljujući tom uređaju, možete razgovarati s uređajem zatvorenih usta, pa da nitko ne zna što govorite.

Također, uz uređaj dolaze i slušalice koje prenose zvuk putem kostiju. Uši su vam slobodne jer uređaj šalje vibracije u kosti lubanje, koje prepoznajete kao zvukove. Ukratko, možete govoriti bez otvaranja usta i slušati bez ušiju. Kao što rekosmo, znanstvena fantastika…

Naravno, uređaj je još uvijek u razvojnoj fazi, pa je više pažnje posvećeno mogućnosti komunikacije nego estetici. Ipak, tehnologija je rođena, pa je sada samo treba poboljšati.

Ako pustimo mašti na volju, možemo zamisliti budućnost u kojem se naprednija vrsta tog uređaja ugrađuje pod kožu te fiksira na lubanju. U kombinaciji s digitalnim pomoćnikom, mogli biste imati izravan pristup internetu te razvijati svoje kognitivne vještine.

Pravi vrli novi svijet!

Izvor: MIT

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!