imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Misteriozna tamna tvar High Sierre i kako je ukloniti


Ne, Appleov najnoviji računalni operativni sustav nije preseljen u kozmičke sfere, ali poput našeg svemira, i on ima svoju „tvar“ koju je teško sagledati te koja daje značajnu „masu“ vašem prostoru za pohranu. Ali može se ukloniti…

Naš svemir i način na koji funkcionira zbilja su fascinantni. Materija koju možemo proučiti koristeći suvremenu tehnologiju i znanje čini tek 4,6% ukupnog svemira. Da, taj ogroman prostor koji nam se čini beskonačnim tek je mrvica, manje od pola desetine ukupne cjeline. Ostatak materije koju ne možemo proučiti sastoji se od 23% tamne tvari te 72% tamne energije.

Ta nam je energija u potpunosti nerazumljiva, a njezino se postojanje prihvaća samo kako bi se održale aktualne kozmološke teorije. Međutim, postojanje tamne tvari već je dokazano i neka su mjerenja potvrdila njezinu prisutnost. O čemu se radi?

Tamna tvar vrsta je neidentificirane tvari koja možda čini oko 80% ukupne tvari u svemiru. Nije izravno proučavana, ali njezini gravitacijski utjecaji vidljivi su u raznim astrofizičkim mjerenjima. Zato postoji konsenzus među znanstvenicima da je tamna tvar sveprisutna u svemiru te da je snažno utjecala na njegov postanak i evoluciju.

Kakve to veze ima s macOS-om i Appleom? Pa, najveći napredak macOS-a High Sierra dogodio se ispod površine: Apple je promijenio prethodno korišten Hierarchical File System, odnosno HFS (+), u posebno oblikovan i moderan Apple File System (APFS), koji bolje odgovara SSD-u.

Već smo detaljno pisali o tome, ali ukratko ćemo ponoviti njegove prednosti: brže kopiranje, brže vraćanje prethodnih verzija dokumenata, klonovi, spremnici, Atomic Safe-Save i druge čarobne stvari. Uključujući i misterioznu tamnu tvar koja se službeno zove Snapshots.

Snapshots je jedna od najboljih funkcija APFS-a jer olakšava provedbu sigurnosnih backupa te ih čini učinkovitijima i bržima. Prije je izrada sigurnosnih backupa trajala jako dugo jer je sustav trebao prolaziti svaki detalj koji se promijenio od trenutka posljednjeg sigurnosnog backupa. Taj je problem riješen Snapshotom, jer on omogućuje datotečnom sustavu da izradi read-only snapshot samoga sebe.

Znači, postoji originalna datoteka. Sustav s vremena na vrijeme „baci pogled“ na nju i napravi snimku. Tim se snimkama čuvaju sve promjene koje je datoteka prošla, a sve kako bi se lakše mogle vratiti ako to bude potrebno. S obzirom na to da ti snapshoti nisu duplikati datoteke, svaki od njih zauzima vrlo malo prostora za pohranu.

Međutim, to malo prostora koji zauzimaju s vremenom se pretvori u puno jer se ti snapshoti kumuliraju. I tada nastupaju problemi. Vi ih, kao korisnik, ne možete vidjeti, pa otuda dolazi referenca na tamnu tvar. Ako provjeravate slobodan prostor u odjeljku About this Mac, sustav neće uključiti snapshote u izračun.

Međutim, vaš SSD može biti krcat tim datotekama.

To se događa zato što se sustav ne može automatski nositi s njima. Ako imate slobodnog prostora, snapshoti će se izrađivati dok se taj prostor ne napuni. Kada se pojavi potreba za slobodnim prostorom, sustav će si ga automatski osloboditi brišući snapshote od najstarijih prema novijima. Evo kako Apple opisuje tu metodu:

Snapshoti stariji od 24 sata automatski se brišu. Kako biste uvijek imali slobodnog prostora kada vam zatreba, snapshoti se pohranjuju samo na diskove s dovoljno slobodnog prostora. Kada se prostor za pohranu napuni, dodatni se snapshoti brišu, počevši s onim najstarijima. Zato Finder i Get Info ne uključuju lokalne snapshote u svojim izračunima slobodnog prostora na disku.

Čini se da sve dobro funkcionira, ali ponekad se mogu javiti problemi. Premda se Finder, koji je duboko integriran unutar sustava, može lako nositi sa snapshotima, manje integrirane aplikacije vanjskih proizvođača vjerojatno ne mogu. Može se dogoditi da vam sustav kaže kako imate dovoljno slobodnog prostora, ali aplikacije za provjeru iste stvari kažu da je popunjen. To se događa zato što vaš sustav jest pun, a aplikacija ga ne može potaknuti da oslobodi dovoljno prostora brisanjem snapshota.

Srećom, postoji rješenje ako se želite ručno riješiti ove tamne tvari. Trebat će vam aplikacija DaisyDisk. Zbilja vam je preporučujem jer osobno smatram da je to najbolja i najelegantnija aplikacija za upravljanje prostorom za pohranu na tržištu, a može vam biti korisna u raznim situacijama.

Kada preuzmete najnoviju verziju, samo prepustite aplikaciji da sama pregleda i popiše sav prostor koji se može osloboditi. Pritisnite na izbornik „hidden space“ te povucite i ispustite „purgeable space“ u kolektor DaisyDiska. Potom pritisnite „delete“ i problem je riješen.

Ipak, ne trebate se previše zamarati ovom temom. Stvaranje snapshota ide vama u korist i to je genijalan način korištenja prostora koji bi inače zjapio prazan. Opisana metoda preporučuje se samo kada vam aplikacija vanjskog proizvođača objavi grešku zbog nedostataka prostora. U tom vam slučaju DaisyDisk može puno pomoći.

Proučite malo tu aplikaciju, zbilja je korisna.

Preuzmite DaisyDisk iz App Storea (Mac, 89,99 HRK).

Izvor: Cult of Mac

iPhone XR

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!