imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Masažni centri, bazeni i košarkaška igrališta u novom sjedištu Googlea u Londonu


Gradnja Googleovog prvog monumentalnog sjedišta u Londonu počet će 2018. godine, a bit će smješteno nasuprot željezničkog kolodvora King’s Cross, poznatog svim obožavateljima Harryja Pottera. Ovo novo sjedište, koje bi se moglo reklamirati i kao ogroman wellness centar, bit će prva građevina koju će Google u potpunosti dizajnirati i izgraditi izvan SAD-a.

Sjećate li se perona 9 ¾ iz romana o Harryju Potteru? Radi se o čuvenom peronu na kojem Harry započinje svoj put u Školu vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu te ostavlja iza sebe dosadan život bezjaka kako bi naučio biti čarobnjak. Da je Google započeo gradnju svojeg sjedišta ranije, možda bi i mladi Harry ostao toliko zapanjen izgledom te građevine da bi ostavio čarobni štapić te se posvetio računalima i programiranju. Upravo nasuprot te željezničke stanice jedan od vodećih tehnoloških giganata namjerava započeti gradnju svog sjedišta. Prema postojećim nacrtima, građevina će moći primiti 4000 zaposlenika.

01_amazing_google_london_hq_in_the_works

Google ima ogroman broj zaposlenika u Londonu, ali ozbiljan je problem činjenica da nemaju dovoljno velik uredski prostor za sve njih, pa moraju raditi raštrkani po cijelom gradu. Tvrtka je odlučila stati na kraj toj praksi, i to u bliskoj budućnosti: cilj je okupiti sve u jednom kompleksu, kao što je i Apple – suočen s istim problemom – učinio 2011. godine, a što je rezultiralo gradnjom Apple Parka. Mislimo da Google neće zaostajati za Appleovim sjedištem: predali su prekrasne nacrte gradskom vijeću Camdena i već su dobili dozvolu za gradnju.

02_amazing_google_london_hq_in_the_works

Prema planovima, gradnja zone A započet će 2018. i to prema nacrtima arhitektonskih studija Bjarke Ingels Group te Heatherwick Studios. Ovaj je drugi studio dizajnirao olimpijsko grotlo na Igrama u Londonu 2012., koje se tradicionalni pali olimpijskom bakljom. Prema informacijama iz časopisa Architect’s Journal, radi se o ulaganju od jedne milijarde funti. Zgrada će imati površinu od 80.819 kvadratnih metara, a bit će duga oko 330 m. Kao što vidite na slikama, stepenasti dizajn protezat će se čitavom visinom od 11 katova.

Dizajneri su zamislili velike, otvorene prostore.
Dizajneri su zamislili velike, otvorene prostore.

Namjeravaju smjestiti dućane na prvoj etaži, pored svakog ulaza u uredske prostorije. Čitava će zgrada biti prozračna te puna otvorenih prostora u interijeru. Arhitekt vezan uz ovaj projekt, Thomas Heatherwick, rekao je da su nadahnuće za dizajn zgrade pronašli u samom prostoru u kojem će biti smještena, te da upravo zato konačno rješenje ovako izgleda.

04_amazing_google_london_hq_in_the_works

Prostor je pun fascinantnih interpolacija različitih vrsta građevina i prostora, a ja jednostavno volim spoj monumentalnih željezničkih postaja, cesta, kanala i ostalih infrastruktura, te činjenicu da zajedno čine glavnu točku povezanosti u Londonu“, rekao je Heatherwick. „Nadahnuti tim okruženjem, pristupili smo novoj Googleovoj zgradi kao još jednom elementu infrastrukture, izrađenom od srodnih i međusobno zamjenjivih materijala koji garantiraju da će građevina i njezini radni prostori ostati fleksibilni još dugi niz godina.

Na cijeloj površini krova bit će smješten park.
Na cijeloj površini krova bit će smješten park.

Osim unutarnjeg grada, samog središta zgrade, Googleovo će sjedište imati sve što možete zamisliti. Tu će biti bazen dug 25 m s tri trake, soba za masažu, staza za trčanje, igralište za nogomet i košarku, te dvorana s dovoljno mjesta za 210 ljudi. Osim toga, krov će biti prekriven vrtom dugim 300 m i podijeljenim na različite odjeljke, sa zonom za opuštanje s divljim cvijećem i šumskim biljkama, kafićem te još jednom stazom za trčanje. Nasuprot ove građevine, smjestit će se uredi DeepMinda, Googleove podružnice posvećene razvitku umjetne inteligencije.

06_amazing_google_london_hq_in_the_works

Jasno mi je da računalna znanost ima sjajnu budućnost u UK-u, gdje su obrazovne institucije pune talenata, a strast prema inovacijama vidljiva je na svakom koraku. Posvećeni smo UK-u i uzbuđeni što možemo nastaviti ulagati u naš novi kampus kod King’s Crossa.

– rekao je Googleov čelnik, Sundar Pichai.

Zahvaljujući pokretnim sjenilima, sjedište Googlea uvijek će biti obasjano suncem.
Zahvaljujući pokretnim sjenilima, sjedište Googlea uvijek će biti obasjano suncem.

Izvor: The Verge

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.