imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

macOS: Riješite se “Disk je gotovo pun” pogreške


U slučaju da su i vama dosadile obavijesti koje iskaču gotovo svake sekunde, sada vam možemo ponuditi lijek. Vjerujte mi, postoji rješenje zbog kojeg ćete odmah ugledati svjetlo na kraju tunela.

Vlasnik sam MacBooka Pro 128GB. To je obično dovoljno za pohranjivanje svega što mi je potrebno, moji važni dokumenti se odlično uklapaju u iCloud, slušam glazbu na streaming uslugama, a ako preuzimam filmove, obično ih obrišem nakon prvog gledanja. Jednostavno rečeno, ne treba mi više kako bih ispunio svoje korisničke navike. Međutim, u zadnje vrijeme sam imao nekoliko projekata koji su zahtijevali veće datoteke i nisam morao dugo čekati na prvu “Disk je gotovo pun” obavijest.

Pa dobro, kliknem na “Zatvori” i nastavim živjeti svoj život. Međutim, nakon nekoliko minuta, obavijest se ponovno pojavljuje. I opet, opet i opet. Jedini način da nestane je kliknuti na obavijest. Ometa videozapis koji gledam. Pojavljuje se na rubu Pages prozora. Vidim ju na radnoj površini. Ljuti me.

Čak i kada imam dodatnih 18GB pohrane koji čine 15% cjelokupnog SSD-a. Razumio bih obavijest kada bi se ona pojavila u trenutku kada sam potrošio zadnje gigabajte, ali vjerujem da je upozorenje s ograničenjem od 20GB pretjerivanje kada se radi o računalu s 128GB. Probao sam riješiti problem na sljedeći način: uklonio sam sve što sam mogao. Stvari koje bih u normalnoj situaciji zadržao, ali sam se želio riješiti ove dosadne obavijesti toliko jako da sam bio spreman žrtvovati svoje datoteke.

Međutim, ni to nije pomoglo, već je samo odgodilo stvari. Kasnije sam pronašao krajnje rješenje, koje bih volio podijeliti s vama.

  • Otvorite Terminal
  • Upišite sljedeći kod:
    defaults write com.apple.diskspaced minFreeSpace 10

Pomoću ovog koda možete smanjiti zadano ograničenje od 20GB na 10GB nakon kojih sustav šalje obavijest. Sukladno tome, možete upisati bilo koji preferirani broj, ne samo 10. U slučaju da vam je potrebno radikalnije rješenje, također možete upotrijebiti i

launchctl unload -w /System/Library/LaunchAgents/com.apple.diskspaced.plist

kod. Upotrebom ovog koda, u potpunosti ćete isključiti obavijest, što uopće nije loše rješenje, ali kada vaš prostor za pohranu zaista postane pun, to može uzrokovati ozbiljne probleme tako da vam ne bih preporučio tu opciju. Da biste vratili spomenuti kod, trebate upisati sljedeći:

launchctl load -w /System/Library/LaunchAgents/com.apple.diskspaced.plist

Budući da sustav čita ove kodove samo nakon pokretanja, njihov učinak ćete moći primijetiti samo nakon ponovnog pokretanja uređaja.

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!