imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

MacBook Pro 2023 – koncept zajednice


Kakvu bi vrstu računala Apple mogao ponuditi naprednim korisnicima za 5 godina? Zamislili smo nešto prilično veliko na temelju povratnih informacija i ideja koje smo dobili od iMagazin zajednice!

Počnimo

Oni koji redovito prate iMagazin možda već znaju da s vremena na vrijeme pokušavamo prikazati različite konceptualne ideje nepostojećih Appleovih proizvoda koje su stvorili obožavatelji. Među njima možemo pronaći one koji su samo idealistične fantazije, ali ima i onih koji bi zaista mogli biti nalik postojećim proizvodima. Što se tiče fotografija, možemo pronaći prilično detaljne i visoko kvalitetne primjere, ali moguće je naići i na one manje privlačne.

Međutim, nikada nismo otkrili komentar ispod naših članaka koji bi rekao: Da, zaista vjerujemo da će odabrani proizvod izgledati upravo tako u odabranoj godini. Kako će MacBook Pro izgledati za 5 godina? – to nam je pitanje palo na pamet. I gdje bismo mogli potražiti odgovor na njega nego unutar iMagazin zajednice? U posljednjih nekoliko godina, otkrili smo mnogo primjedbi, bilješki i želja u komentarima naših čitatelja. Uspjeli smo prikupiti sve nužne sastojke među njima i osmisliti koncept koji možete vidjeti u videu. U konačnici, stvorili smo prikaz s kojim se cijela iMagazin zajednica može identificirati. Dakle, ne preostaje nam ništa drugo nego vama, dragim članovima zajednice, s velikim ponosom predstaviti vašu viziju MacBooka Pro 2023.

Koje smo točno računalo mogli otkriti u videozapisu? Idemo korak po korak!

Tradicije u modernom obliku

U dizajnu i materijalima, mogli bismo ponovno poželjeti dobrodošlicu aluminijskom i polikarbonatnom tijelu MacBooka s kraja 2009. godine. Računalo koje smo zamislili moglo bi imati iste dimenzije kao i trenutni 13-inčni modeli. Ali imajući na umu da bi Jony Ive mogao imati sigurno mjesto u Appleu u sljedećih pet godina, smanjili smo debljinu s 14,9 mm na 11 mm. Očigledno, to je imalo utjecaja i na težinu, koja se sa sadašnjih 1,35 kg može spustiti na 1,05 kg.

Kada je riječ o priključcima, imali smo prilično radikalne ideje. Prilično je nemoguć scenarij da će 3,5-milimetarski konektori koji su 2016. prognani s iPhonea preživjeti do 2023. To bi nas moglo natjerati da kažemo zbogom zadnjem nije-USB-C priključku na računalu. Međutim, zauzvrat bismo mogli dobiti četiri Thunderbolt 4 priključka sa širinom pojasa od 80 Gb/s. To bi moglo omogućiti napajanje dva 8K zaslona na 120 Hz – istovremeno.

Bez okvira

Najveća razlika koju bismo mogli vidjeti jest zaslon, koji bi konačno mogao biti osnažen OLED tehnologijom. Zahvaljujući tome, glavne značajke zaslona mogle bi biti spektakularni omjer kontrasta, nevjerojatno lijepe crne boje i dizajn bez okvira. Također, to bi značilo da bi omjer slike trebalo promijeniti s 16:10 na 3:2.

Očigledno, rast gustoće piksela je neophodan. Trenutna razlučivost od 2560×1600 px koja pokazuje 227 ppi trebala bi biti promijenjena na 3120 x 2080 px, što bi moglo rezultirati s 272 piksela po inču. Također je važno da bi u našoj viziji svjetlina u pet godina mogla porasti s 50 na 1000 nita, a – kao što smo već iskusili s iPadom Pro – stopa osvježavanja zaslona mogla bi porasti sa 60 Hz na 120 Hz. Sve u energetski značajno učinkovitijem obliku.

Prateći trendove drugih linija proizvoda, Touch ID bi i na MacBooku mogao biti zamijenjen Face ID-om. Nadamo se da će do tada biti dostupna nova verzija koja može raditi bez usjeka i koju se može ugraditi ispod zaslona. Zahvaljujući Nevidljivom Face ID-u, kako ga mi zovemo, zaslon MacBooka Pro 2023 mogao bi biti samo jedna, ujedinjena i neprekinuta ploča.

Ispod poklopca

Ono što bi moglo biti i više nego očito jest da bi se veličina matične ploče mogla uvelike smanjiti. To bi bilo zaista korisno u mnogim aspektima. Dostupni slobodni prostor mogao bi se ispuniti većom baterijom od 77,8 Wh, koja bi mogla pružiti 16 sati rada, a što znači da biste mogli zaboraviti na punjenje tijekom cijelog radnog dana. Čak i uz prekovremeni rad :).

Sve to neće biti moguće bez primjene drugih rješenja za uštedu energije, poput druge generacije Apple XM procesora s 25 W TDP, koji bi mogao biti napravljen ekskluzivno za prijenosna računala. Procesor sa šest jezgri koji bi mogao izvršiti 3,4 GHz osnovnog clock speeda s Turbo Coreom do 5,2 GHz također bi mogao imati 16 GB HBM 4 (High Bandwidth Memory) memoriju kako bi se osnažio GPU. Tako bi maksimalni kapacitet računanja mogao biti 7,5 teraflopa. Također,Apple bi mogao preuzeti dizajn GPU-a, iako bi arhitektura i dalje bila AMD.

13-inčni model bio bi dostupan s dva različita XM procesora: s jedne strane tu bi bio spomenuti XM6 (6-jezgreni) i XM8 (8-jezgreni). XM8 bi mogao doći sa smanjenom frekvencijom takta. 15-inčni model bi mogao biti opremljen s XM10 i XM12 procesorima. Prethodni bi mogao raditi s 3,2 GHz osnovnom i 5,0 GHz Turbo Core frekvencijom takta. Grafička izvedba većeg Pro modela mogla bi biti nevjerojatna. 10 teraflopa: jedna preciznost i do 20 teraflopa: pola preciznosti. Ovaj bi model mogao biti opremljen s 32 GB HBM 4 memorije.

Kada je riječ o RAM-u, osnovni modeli bi mogli imati 32 GB LPDDR5 koji bi mogli biti konfigurirani do 128 GB. Međutim, kapacitet pohrane mogao bi biti omanji, modeli na ulaznoj razini bi po našem mišljenju uključivali samo 512 GB SSD-a. Očito, i to bi se moglo konfigurirati do 4 TB, samo je pitanje jeste li voljni izdvojiti više novaca. Na taj način brzina ne bi mogla biti problematična: maksimalna brzina pisanja mogla bi doseći 8,5 GB/s, a čitanja 9,5 GB/s.

Mogli bi uključiti i druge manje promjene. Ugrađeni zvučnici mogli bi raditi s tri zvučnika po kanalu umjesto s dva za još bolji zvuk, a Touch Bar bi mogao biti zasluženo nadograđen tehnologijom Taptic Engine, koja bi mogla dati haptičke povratne informacije.

Kao i u slučaju svakog oku ugodnog koncepta, trebali bismo uključiti i videozapis.

Sve je prikaze stvorio Viktor, aka K1l1m6n, novi član našeg tima, koji trenutno studira industrijski dizajn. U slučaju da mu želite postaviti stručno pitanje, slobodno nam pišite, siguran sam da će vrlo rado otići u detalje. U slučaju da vas je njegov rad očarao, počnite ga pratiti na Instagramu i Behanceu. Na Behanceu je čak stvorio stranicu trenutnog projekta koja bi mogla biti prikladna i za prikazivanje Appleovog 2023 proizvoda – definitivno se isplati pogledati.

Ovaj cijeli koncept ne bi mogao zaživjeti bez vaših komentara i povratnih informacija. I dalje ćemo računati na mišljenje iMagazin zajednice: pišite nam sviđaju li vam se fotografije, kakve promijene biste vi napravili i koje koncepte biste željeli vidjeti u budućnosti.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!