imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Mac prečaci za početnike (i one koji to nisu)


Korištenje prečaca vam može pomoći da ubrzate svoj rad – to nije nikakva novost. Možete ih koristiti u većini aplikacija i operativnih sustava.

Iskusni Mac korisnici možda znaju sve prečace, ali onima koji su se nedavno prebacili s Windowsa na Mac, neke od ovih informacija bi mogle biti nove. U našem prethodnom članku, saželi smo sve osnovne tajne Macove tipkovnice.

CMD (⌘) + Q

Ovo je prva stvar koja radi potpuno drugačije na Windows uređaju. Ako želite izaći iz aplikacije, ovo je najlakši način da to učinite – isto tako, možete izaći iz aplikacije na gornjoj traci izbornika ili desnim klikom na ikonu aplikacije na Docku. Mali crveni gumb označen s X u gornjem lijevom kutu će zatvoriti samo trenutni prozor.

CMD (⌘) + W or CMD (⌘) + ALT (⌥) + W

Ako želite zatvoriti samo jedan određeni prozor (ili karticu u pregledniku), možete to učiniti pritiskom na CMD (⌘) + W. Držanje tipke Shift (⇧) će zatvoriti sve prozore. To može biti korisno ako želite zatvoriti sve kartice u isto vrijeme, na primjer, kartice u Safariju.

CMD (⌘) + T

S ovom kombinacijom moći ćete otvoriti nove kartice u Safariju, kao i u Finderu.

CMD (⌘) + Tab

Ova kombinacija će prizvati prelazak na drugu aplikaciju, koja je vrlo slična onoj u sustavu Windows. Pritiskom na Tab, možete se prebacivati između aplikacija. Ako pustite CMD (⌘) tipku, odabrana aplikacija će biti istaknuta. To možete kombinirati s CMD (⌘) + Q; nakon što pustite Tab, nastavite držati CMD (⌘) i pritisnite Q kako bi zatvorili odabranu aplikaciju. Uz pomoć strelica, možete se kretati naprijed i natrag.

CMD (⌘) + C, CMD (⌘) + V, CMD (⌘) + X

Ove kombinacije imaju iste funkcije kao i Control u sustavu Windows: kopiraj, zalijepi i izreži. Ako pritisnete Shift (⇧) tijekom umetanja, tekst će biti zalijepljen bez formatiranja sadržaja međuspremnika.

CMD (⌘) + F

Ova kombinacija omogućava pretraživanje svih aplikacija. Može biti vrlo korisna na web-stranicama pri traženju teksta ili traženje PDF-a u Previewu.

CMD (⌘) + SHIFT (⇧) + A, CMD (⌘) + SHIFT (⇧) + U, CMD (⌘) + SHIFT (⇧) + D, CMD (⌘) + SHIFT (⇧) + H

Možete pregledavati sadržaj bočne trake Findera. Pomoći će vam da se prebacujete između mapa koje se nalaze tamo u tren oka. Naravno, postoji kombinacija i za to. A za Applications, U za Utilities, D za Desktop i H za vašu vlastitu mapu.

CMD (⌘) + H or CMD (⌘) + ALT (⌥) + H

Ako želite da aplikacija nestane sa zaslona, ali ne i da se zatvori, pritisnite CMD (⌘) + H kako biste ju sakrili. Možete ju pozvati pritiskom na ikonu skrivene aplikacije na Docku ili pomoću (⌘) + Tab kombinacije. To će ponovo prikazati aplikaciju. Ako u isto vrijeme pritisnete tipku ALT (⌥), to će sakriti sve aplikacije umjesto one koja je trenutno aktivna.

CMD (⌘) + M

Ova kombinacija će minimizirati aplikaciju koja se trenutno koristi na Dock uz pomoć dobro poznatog Genie efekta. Ako pritisnete tipku Shift (⇧), moći ćete uživati u usporenoj animaciji.

CMD (⌘) + Backspace ili CMD (⌘) + SHIFT (⇧) + Backspace

Prva kombinacija je za brisanje datoteka, a druga je za pražnjenje smeća. Pomoći će vam da se riješite aplikacija koje ne koristite u sekundi. Također, možete onemogućiti pop-up pitanje u Finderu koje se pojavljuje kada praznite smeće, i to će ubrzati proces.

CMD (⌘) + P

Prikazat će pregled ispisa u bilo kojoj aplikaciji. Ako pritisnete PDF u donjem lijevom kutu, možete odabrati različite radnje s padajućeg popisa.

CMD (⌘) + N, CMD (⌘) + SHIFT (⇧) + N

Većinom vremena, ovu kombinaciju možete upotrijebiti u Finderu. Ona će otvoriti novi prozor. Također, ovu kombinaciju možete koristiti u većini aplikacija za otvaranje novog prozora. Druga kombinacija je za stvaranje nove mape u Finderu ili pokretanje privatnog pretraživanja u Safariju.

CMD (⌘) + Z

Funkcija Undo vam može spasiti život u gotovo svim aplikacijama. U Finderu možete odmah vratiti datoteke ako ih slučajno bacite u smeće. Također, pozvat će nedavno zatvorenu karticu u Safariju.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!