imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Mac prečaci za početnike (i one koji to nisu)


Korištenje prečaca vam može pomoći da ubrzate svoj rad – to nije nikakva novost. Možete ih koristiti u većini aplikacija i operativnih sustava.

Iskusni Mac korisnici možda znaju sve prečace, ali onima koji su se nedavno prebacili s Windowsa na Mac, neke od ovih informacija bi mogle biti nove. U našem prethodnom članku, saželi smo sve osnovne tajne Macove tipkovnice.

CMD (⌘) + Q

Ovo je prva stvar koja radi potpuno drugačije na Windows uređaju. Ako želite izaći iz aplikacije, ovo je najlakši način da to učinite – isto tako, možete izaći iz aplikacije na gornjoj traci izbornika ili desnim klikom na ikonu aplikacije na Docku. Mali crveni gumb označen s X u gornjem lijevom kutu će zatvoriti samo trenutni prozor.

CMD (⌘) + W or CMD (⌘) + ALT (⌥) + W

Ako želite zatvoriti samo jedan određeni prozor (ili karticu u pregledniku), možete to učiniti pritiskom na CMD (⌘) + W. Držanje tipke Shift (⇧) će zatvoriti sve prozore. To može biti korisno ako želite zatvoriti sve kartice u isto vrijeme, na primjer, kartice u Safariju.

CMD (⌘) + T

S ovom kombinacijom moći ćete otvoriti nove kartice u Safariju, kao i u Finderu.

CMD (⌘) + Tab

Ova kombinacija će prizvati prelazak na drugu aplikaciju, koja je vrlo slična onoj u sustavu Windows. Pritiskom na Tab, možete se prebacivati između aplikacija. Ako pustite CMD (⌘) tipku, odabrana aplikacija će biti istaknuta. To možete kombinirati s CMD (⌘) + Q; nakon što pustite Tab, nastavite držati CMD (⌘) i pritisnite Q kako bi zatvorili odabranu aplikaciju. Uz pomoć strelica, možete se kretati naprijed i natrag.

CMD (⌘) + C, CMD (⌘) + V, CMD (⌘) + X

Ove kombinacije imaju iste funkcije kao i Control u sustavu Windows: kopiraj, zalijepi i izreži. Ako pritisnete Shift (⇧) tijekom umetanja, tekst će biti zalijepljen bez formatiranja sadržaja međuspremnika.

CMD (⌘) + F

Ova kombinacija omogućava pretraživanje svih aplikacija. Može biti vrlo korisna na web-stranicama pri traženju teksta ili traženje PDF-a u Previewu.

CMD (⌘) + SHIFT (⇧) + A, CMD (⌘) + SHIFT (⇧) + U, CMD (⌘) + SHIFT (⇧) + D, CMD (⌘) + SHIFT (⇧) + H

Možete pregledavati sadržaj bočne trake Findera. Pomoći će vam da se prebacujete između mapa koje se nalaze tamo u tren oka. Naravno, postoji kombinacija i za to. A za Applications, U za Utilities, D za Desktop i H za vašu vlastitu mapu.

CMD (⌘) + H or CMD (⌘) + ALT (⌥) + H

Ako želite da aplikacija nestane sa zaslona, ali ne i da se zatvori, pritisnite CMD (⌘) + H kako biste ju sakrili. Možete ju pozvati pritiskom na ikonu skrivene aplikacije na Docku ili pomoću (⌘) + Tab kombinacije. To će ponovo prikazati aplikaciju. Ako u isto vrijeme pritisnete tipku ALT (⌥), to će sakriti sve aplikacije umjesto one koja je trenutno aktivna.

CMD (⌘) + M

Ova kombinacija će minimizirati aplikaciju koja se trenutno koristi na Dock uz pomoć dobro poznatog Genie efekta. Ako pritisnete tipku Shift (⇧), moći ćete uživati u usporenoj animaciji.

CMD (⌘) + Backspace ili CMD (⌘) + SHIFT (⇧) + Backspace

Prva kombinacija je za brisanje datoteka, a druga je za pražnjenje smeća. Pomoći će vam da se riješite aplikacija koje ne koristite u sekundi. Također, možete onemogućiti pop-up pitanje u Finderu koje se pojavljuje kada praznite smeće, i to će ubrzati proces.

CMD (⌘) + P

Prikazat će pregled ispisa u bilo kojoj aplikaciji. Ako pritisnete PDF u donjem lijevom kutu, možete odabrati različite radnje s padajućeg popisa.

CMD (⌘) + N, CMD (⌘) + SHIFT (⇧) + N

Većinom vremena, ovu kombinaciju možete upotrijebiti u Finderu. Ona će otvoriti novi prozor. Također, ovu kombinaciju možete koristiti u većini aplikacija za otvaranje novog prozora. Druga kombinacija je za stvaranje nove mape u Finderu ili pokretanje privatnog pretraživanja u Safariju.

CMD (⌘) + Z

Funkcija Undo vam može spasiti život u gotovo svim aplikacijama. U Finderu možete odmah vratiti datoteke ako ih slučajno bacite u smeće. Također, pozvat će nedavno zatvorenu karticu u Safariju.

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!