imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Lukave pretplate razaraju App Store


Unutar App Storea počeli su se pojavljivati prljavi manevri koji programerima omogućuju da zarade na vrlo neetičan način. Apple je počeo poduzimati potrebne korake, ali to će biti duga borba…

TechCrunch je nedavno izvijestio o varljivim pretplatama koje su se počele pojavljivati u App Storeu. Glavni cilj ovog prljavog trika je namamiti korisnike da se pretplate na nešto što zaborave i shvate da je pretplatu trebalo otkazati tek kada stignu prvi računi. Ali tada je već kasno, i programeri su dobili svoj nepošten udio.

Prema izvješću, većinom vremena radi se o korisnim alatima. Obično te aplikacije ne nude ništa drugo no značajke koje su već uključene u iOS-u. Vrlo lako bi mogle sjediti na vrhu popisa kao najpopularnije plaćene aplikacije. Kako je to moguće? Opet, zahvaljujući triku.

Jedna od njih je bila i aplikacija pod imenom Scanner App. Mogli ste “besplatno” preuzeti aplikaciju koja vam je omogućavala čitanje QR kodova. Ta funkcija je već bila uključena u izvornu aplikaciju Kamere od kada je lansiran iOS 11. Nakon preuzimanja, aplikacija bi počela gnjaviti korisnika s plaćenom opcijom. 4 dolara tjedno ili 5 dolara mjesečno, za funkciju koja već postoji u iOS-u. Naravno, postojala je i primamljiva opcija besplatne probne verzije. Čini se da su mnogi odabrali iskoristiti ovu priliku.

Ali besplatna probna verzija je trajala samo 3 – da, tri – dana, i zatim se odmah pretvorila u plaćenu pretplatu…

Naravno, sve je bilo uključeno u odjeljku Uvjeti i odredbe, no većina korisnika obično preskoči taj dio. Očigledno, to je njihova krivnja, ali iskorištavanje te činjenice nije u redu. Ovaj poslovni model je radio prilično dobro. Prema podatcima SensoTowera, programeri aplikacije su uz pomoć ovog trika unutar godine dana zaradili 14.3 milijuna dolara.

Drugu prljavu taktiku je koristio Weather Alarms, aplikacija koja je također uklonjena prošlog vikenda. Trik koji je jednostavna aplikacija za prognozu vremena koristila naziva se “tamni uzorak”. I opet, cilj mu je namamiti korisnike u besplatne probne verzije koje se brzo pretvaraju u plaćene pretplate. U ovom slučaju, to je značilo 20 dolara mjesečno.

Da bi to postigli, korisnicima su slali skočne prozore na kojima su bile dostupne samo dvije opcije: pretplatite se za nekoliko dolara mjesečno ili pokrenite besplatnu probnu verziju. Ako su korisnici željeli nastaviti, morali su odabrati nešto, jer nije bilo moguće zatvoriti skočni prozor bez odabira jedne od ponuđenih opcija. Očito, većina korisnika se odlučila za pokretanje besplatne probne verzije.

Prisiljavanje korisnika u situacije poput ove nije etično niti dozvoljeno. A programeri aplikacije su bili posve svjesni te činjenice. Zapravo, postojala je mogućnost zatvaranja prozora, ali se pojavljivala s velikim kašnjenjem, i to u obliku malenog, sitnog znaka koji je bio iste boje kao i pozadina. Tako da službeno zapravo nisu učinili ništa što bi kršilo bilo kakve propise. Pogledajte ovaj videozapis i obratite pažnju na gornji lijevi kut…

Zato Apple ima probleme s filtriranjem takvih aplikacija, čak i kada rade sve što je u njihovoj moći kako bi zaustavili takve aplikacije i razvojne programere. Algoritmi koji provjeravaju izvorne kodove teško zamjećuju ovakve trikove, jer ne krše pravila, ali koriste “backdoor” opcije. Što još više otežava Appleov posao kada moraju obrazložiti zašto su odlučili ukloniti aplikaciju.

Zato vam preporučujemo da ostanete pažljivi i obratite pažnju na ono za što se prijavljujete. Ja osobno pokušavam izbjegavati aplikacije koje nude besplatno probno razdoblje. A ako su mi zaista potrebne iz nekog razloga, uvijek stavim podsjetnik u kalendar kako bi ih mogao otkazati prije no što počne razdoblje naplate.

Po mom mišljenju, krajnje rješenje bi mogla biti potvrda korisnika, bez koje po završetku probne verzije, plaćena pretplata ne bi mogla početi. Što vi mislite?

Izvor: 9to5Mac

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!