imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Luca Maestri komentirao je Appleovu trenutnu situaciju

Luca Maestri komentirao je Appleovu trenutnu situaciju


Appleov glavni menadžer financija, Luca Maestri, dao je opširne odgovore na pitanja koja se tiču tvrtke na Goldman Sachs Technology and Internet Conferencu 2017. Govorio je o Kini, usporavanju porasta iPhonea, uslugama, istraživanju i razvoju, Apple Campusu 2 i Apple Watchu.

Kada je upitan za iPhone uređaje, Maestri je rekao kako prodaja ponovno raste, što najbolje pokazuju rekordni rezultati Q1 izvještaja. Smatra kako je prodaja iPhone 7 Plus modela, koja je bila bolja nego što su očekivali, imala snažnu ulogu u ovom uspjehu, a kao jedan od razloga naveo je dvostruku kameru na uređaju. Spominjao se i rast same tvrtke, ne samo u smislu prodaje iPhonea. Maestri smatra kako konstantan porast tržišta sadrži sjajne mogućnosti za Apple, pa možemo očekivati još veći porast.

Luca Maestri komentirao je Appleovu trenutnu situaciju

Pričao je i o Kini, jer neki analitičari kažu kako stvari ne idu toliko dobro u ovom području, barem ne onako kako je tvrtka zamišljala. Ali, u Appleu se ne slažu s time: unatoč laganom padu prodaje prošle godine, Maestri je naglasio dva podatka vezana uz Kinu. Appleov promet povećan je s 3 milijarde na 48 milijardi dolara od 2010. do 2016. godine, a postigli su 50% tog porasta od 2014. do 2016. godine. Na ovom tržištu vide ogroman potencijal, kao i porast prihoda od usluga.

Nema sumnje kako sličan razvoj situacije žele i na dugim područjima. Tvrtka treba dodatan prihod od Apple Musica, iTunesa i App Storea. Apple ponosno govori kako Apple Music raste vrlo brzo, a nadaju se kako će područje streaminga narasti dvostruko u idućih 4 godine, jer su streaming usluge trenutno vrlo popularne. Maestri je dodao kako ova procjena još nije sigurna, ali uspjeh App Storea i Apple Musica u 2016. godini daje im nadu.

Luca Maestri komentirao je Appleovu trenutnu situaciju

App Store zaista sjajno posluje, kvaliteta i kvantiteta sadržaja raste konstantno. Što se tiče glazbe, treba uzeti u obzir kako smo mi najveći u digitalnoj glazbi, kada kombinirate naš model preuzimanja s uslugom streaminga, koja dolazi od kupnje Beatsa i trenutno dobiva zamah. Kombinacijom ove dvije usluge, definitivno smo broj jedan na tržištu glazbe. Imamo dugotrajnu povezanost s glazbom, a riječ je o jednoj od glavnih funkcija zbog koje naši korisnici kupuju naše uređaje. Želimo imati najbolju ponudu, a smatramo da ju zapravo trenutno i imamo.

Na pitanje koliki dio glazbenog tržišta zauzima Apple, Maestri je odgovorio kako bi prema njemu Appleov udio tržišta iznosio 38-40%. Smatra kako je ovaj dio tvrtke u sjajnim rukama, a financijski su na dobrom putu. Kad smo već kod financija, dobili smo odgovor na vrlo uzbudjivo pitanje: na što se sve troši novac za istraživanje i razvoj? Kratak odgovor je: proširenje ponude proizvoda i ulaganje u usluge.

Luca Maestri komentirao je Appleovu trenutnu situaciju

Dugačak odgovor je kako novac ide u razvoj sve više procesora i čipova. Ni ne znamo koliko se čipova nalazi u našim telefonima, satovima, prijenosnim računalima, pa čak i slušalicama. Mnogo, a riječ je o vrlo skupim stvarima.

Ovih dana sami razvijamo više fundamentalnih tehnologija nego što smo to činili prije nekoliko godina, kada smo više surađivali s drugim proizvođačima, barem što se tiče procesora i senzora. To nam je vrlo važno jer možemo pomicati granice inovacija, a možemo bolje kontrolirati vrijeme proizvodnje, cijenu proizvodnje i kvalitetu. Gledamo na to kao na sjajan strateški ulog.

Luca Maestri komentirao je Appleovu trenutnu situaciju

Apple Watch je također spomenut: Maestri je govorio o vrlo uspješnom kvartalu, a cilj je u budućnosti održati porast potražnje u ovoj kategoriji. Također se očekuje kako će Beats i AirPods proširiti Appleov udio na tržištu nosivih dodataka. Bit će i mnogo interesa za Apple Campus 2, ali tvrtka još uvijek ne zna na koji način će primati posjetitelje.

Izvori: Apple i 9to5mac

iPhone_X
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.