imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Lightning McQueen, nevjerojatno pametna igračka


U naš se ured dovezao nevjerojatno fora auto. Radi se o Spherovom i Disneyevom Ultimate Lightning McQueen autu s prikazom očiju i usta, mogućnošću govora te driftanjem. Isprobali smo ga i to je bila ljubav na prvo paljenje.

Stvarno smo se dobro zabavili u uredu kada samo isprobali Spherov najnoviji hit, auto Lightning McQueen – lik kojeg možda znate iz Pixarovih filmova. Za početak, pogledajte ovaj kratki video kojega su napravili u Spheru, kako biste bolje razumjeli zašto je ova igračka tako fora:

Genijalno, zar ne? I cijena će vas ostaviti bez teksta (jer je tako visoka), ali što se može. Kao u slučaju kvalitetnijih dronova, i ova igračka košta malo bogatstvo. Neka vas tješi spoznaja da postoji gomila uređaja koji su skuplji, a beskorisniji. Stoga se nemojmo se zadržavati na cijeni, nego nastavimo dalje s testiranjem.

Ako se složimo da je Spherov BB8 mini droid bila uzbudljiva igračka, vjerujte da je ova još bolja. U Spheru imaju odlične ideje, a još je nevjerojatnije to da ih sve mogu i realizirati.

Igračka je veoma kvalitetno zapakirana, a slaže se brzo i jednostavno. Nakon nekog vremena počnete se odnositi prema ovom mališanu kao prema pravoj osobi, a ne komadu plastike. Stvar je u pokretnim ustima, te očima i kotačima koji se pomiču baš kao u filmu Auti.

Uzmite si vremena da se naviknete na upravljanje. Čim smo ga isprobali izvan ureda, na otvorenom, odmah smo se navukli i beskrajno driftanje moglo je započeti. Za to postoji tipka u aplikaciji, ali funkcionira i ako naglo okrenete volan pri velikoj brzini. Doduše, nije to „pravo“ driftanje, više nagli zaokret, ali svejedno izgleda nevjerojatno cool. Najbolje je što možete voziti različitim brzinama, čak i veoma sporo. Preslatko je gledati kako se autić naginje u zavojima. Iskreno, naše tijelo preuzelo je dijete u nama, pa smo dali sve od sebe da testiramo auto do maksimuma. Ne škodi ponoviti: tako je fora!

Auto je dugačak 25 cm, širok 12,7 cm, te visok 8,2 cm, što znači da vam ne stane u džep te da je pomalo težak. Povezuje se s iOS ili Android uređajem putem Bluetootha, te može održati vezu do 30 m udaljenosti. To u praksi znači 10 do 15 m, što je više nego dovoljno.

Osim visoke kvalitete, realističnosti i glasnih zvučnika, tu je i šest električnih motora koji stvaraju dojam stvarnog kretanja automobila. Jedan služi za pokretanje usta, dva podižu prednje kotače, dva služe za vožnju, a posljednji je za upravljanje. Ima i nekoliko dodirnih senzora, pa auto reagira na dodir podizanjem te naginjanjem na lijevu ili desnu stranu (ovisno o tome koju smo dodirnuli). LCD ekran iza vjetrobranskog stakla zadužen je za mimiku, odnosno pokrete očiju i obrva. Prednja i stražnja svjetla također doprinose životnosti auta, s time da se stražnja automatski pale i gase. Rezolucija LCD ekrana nije baš najbolja, ali to zamijetite samo ako se pobliže zagledate. Nevjerojatno je koliko emocija ovaj autić može izraziti samo korištenjem očiju i obrva. Ulaz za punjač nalazi se u otvoru za gorivo. (A gdje bi drugdje bio?) Auto je prepun takvih realnih detalja.

Vidite da se ne radi o tipičnom R/C autu – ovo je sasvim nova generacija igračaka. Imali smo samo dva problema s njim: prvi je bezobrazno visoka cijena, a drugi to što auto nema osjet za svoje okruženje. Ponekad počne proizvoljno vikati, a ne možemo razgovarati s njim jer nema ugrađenog senzora za prepoznavanje glasova. Da ga ima, ovo bi zbilja bila pametna igračka. Međutim, dok koristimo zadane naredbe, možemo reći autu što da radi te kada da turira motor. Ali to nije to.

Bez obzira na sve, presladak je. Teško nam je uopće zamisliti što bi klinci koji obožavaju Aute napravili da ga mogu imati.

Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.