imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Legendarni američki novinar Walt Mossberg odlazi u mirovinu


Novinar časopisa Recode i izvršni urednik The Vergea, Walt Mossberg, u svojoj je posljednjoj kolumni objavio da ide u mirovinu nakon što se bavio novinarstvom 26 godina. Mossbergove čuvene fraze ključan su dio eksplozivnog razvoja informacijske tehnologije, ali elektroničke naprave na koje se odnose danas funkcioniraju u potpuno drugačijem kontekstu. Ova se legenda se oprašta od posla posljednjim riječima o računalima koja sve više nestaju.

Mossberg i Steve Jobs

Walt Mossberg bio je jedan od novinara koji su bili bliski Steveu Jobsu. Na dan Jobsove smrti, 6. listopada 2011., objavio je članak „Steve Jobs kojeg sam ja znao“ u novinama Wall Street Journal. Mossberg je oduvijek bio i još uvijek jest poznato lice Silicijske doline. On nije jedan od onih novinara koji su se proslavili svojim predviđanjima, poput mladog Marka Gurmana. On je poznatiji i cjenjeniji zbog svojih sveobuhvatnih i dugih članaka, detaljnih analiza i osobnih mišljenja.

Apple Announces Launch Of New Tablet Computer

Walta Mossberga čitali su svi u industriji, možda čak i sam Steve Jobs. Njihova je veza bila neizbježna jer je Mossberg iz prvog reda promatrao sve ključne trenutke Appleove povijesti: bio je na lansiranju iPoda, iPhonea i iPada.

Poznate rečenice koje su postale fraze

U svojem posljednjem članku, poznati se novinar referirao na čuvenu rečenicu koju je napisao za Wall Street Journal još 1991. godine. Tada je rekao ovo:

Osobna računala jednostavno su preteška za upotrebu i to nije vaša krivnja.

Život je tada bio drugačiji i računala nisu bila neophodna u svakodnevnom životu kao što su danas. Iako su već i tada bila važna u poslovnom svijetu, bila su potpuno beskorisna običnim ljudima koji nisu znali kako ih koristiti. Zbog ovakvih smo se rečenica zaljubili u pisanu riječ Walta Mossberga.

02_walt_mossberg_journalist_retires

Posljednji čin

U svojem posljednjem članku, Walt Mossberg promišlja o tome kako je svijet tehnološke industrije postao „neobično uspavan“. Posljednjih se godina nije dogodilo ništa uzbudljivo – nismo vidjeli ništa zanimljivo još od lansiranja prvog iPhonea i prvog iPada. Naravno, u međuvremenu su se pojavili pametni satovi i kućni pomoćnici, ali već godinama nismo vidjeli uistinu revolucionaran proizvod. Mossberg smatra da ovo razdoblje neće još dugo trajati: industrija se jednostavno priprema za potpunu preobrazbu.

03_walt_mossberg_journalist_retires

Ovih dana ljudima je lako koristiti računala – samo im moraju posvetiti pozornost. Ali su u isto vrijeme pametni uređaji, umjetna inteligencija i proširena stvarnost rezultirali sve slabijom i rjeđom interakcijom među ljudima. Širenjem automatizacije domova i samoupravljajućih automobila, ulazimo u potpuno novu eru koja bi mogla preokrenuti naše živote naglavačke. Stoga je Walt Mossberg preformulirao svoju čuvenu rečenicu:

Osobna „tehnologija“ obično je prilično laka za upotrebu, a ako nije, to nije vaša krivnja.

Smatramo da ova rečenica točno opisuje postojeće stanje unutar informacijske tehnologije, osobito u kontekstu uređaja dostupnih na tržištu, jer je postalo normalno znati koristiti pametne stvari – iako to ne vrijedi baš za svakoga i za svaku situaciju. To je sljedeći korak koji tehnološke tvrtke trebaju napraviti u budućnosti, a u tome bi se mogao naći i dobar kućni pomoćnik. Tko zna, možda ga Apple može ubrzo i stvoriti?

Izvor: The Verge

iPhone_SE_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.