imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Legendarna telefonska šala Stevea Jobsa – 4000 kava za van


Appleov pokojni čelnik nije bio samo genije, nego i pravi šaljivac. Prilikom predstavljanja prvog iPhonea, možda nije ni mislio da će učiniti jedan od najpoznatijih američkih lanaca kafića dijelom Appleove povijesti, i to samo jednim pozivom.

Gdje je najbliži Starbucks? Ne znam, ali pretraži ću kartu na iPhoneu i naći broj telefona kafića. Danas je ova situacija sasvim uobičajena. Ali prije deset godina, radilo se o pravom fenomenu. Jobsov prvi javni poziv preko iPhonea danas je dio povijesti. Na pozornici je izvadio mobitel iz džepa, potražio Starbucks preko Google Mapsa te naručio 4000 kava za van.

– Kako Vam mogu pomoći?
– Da, naručio bih 4000 kava za van, molim Vas. Ma, ne, šalim se. Krivi broj. Doviđenja!

Ovaj razgovor ostao je vječno u pamćenju ne samo fanova i novinara koji su bili na tom događaju u Moscone Centru, nego i Jing Hang „Hanne“ Csenga. Ona ga se sjeća do najmanjih detalja jer je upravo ona odgovorila na Jobsov poziv, a kaže da od tada više nije neobično dobiti narudžbu od 4000 kava za van.

Možda zvuči smiješno, ali danas nije rijetkost dobiti narudžbu od 4000 kava, zahvaljujući nebrojenim fanovima Applea koji žele na neki način odati počast Jobsu. Kupci me nekada znaju pitati je li netko od mojih kolega stvarno razgovarao sa Steveom Jobsom. Veoma sam sretna i počašćena što sam upravo ja imala tu priliku. Mnogo mi znači da je odabrao baš naš Starbucks.

Hanni u početku nije bilo jasno što se dogodilo, ali onda joj je upravitelj pokazao snimku. Fast Company počeo je tražiti kafić nakon Jobsovog poziva, pa su tako došli do snimke. I Kimiko Barbour sjeća se tog događaja:

Sve se dogodilo nasumično. Smiješno je što uopće nisam znao da postoje prije tog poziva. Druga me upraviteljica pitala jesam li vidio snimku, i bio sam potpuno zbunjen. Onda mi ju je poslala, pa sam je pokazao Hanni. Tako je sve sjelo na mjesto. Zato je netko naručio 4000 kava! Razumijete što želim reći? Prije toga jednostavno nisam razumio tko bi želio naručiti tisuće kava.

Naravno, javilo se i pitanje koliko bi Jobs čekao ispunjenje svoje narudžbe.

To je nešto što trebate izračunati. Prema procjeni, potrebne su 44 sekunde za jednu narudžbu. Pomnožite to s 4000 i ispada da bi Jobs svoje kave čekao 48 sati.

Izvor: Fast Company

iPad_akcija

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!