imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Lansiran novi Mac Pro, te neke vijesti o tome što nas očekuje sljedeće godine


Nakon 686 dana ničega, Apple je napokon ažurirao svoje najbolje računalo, a već su otkrili i svoje sljedeće korake. Naime, iduće će godine lansirati potpuno redizajnirani Mac Pro, potom iMac sa snažnim hardverom te novi Appleov zaslon.

Danas je veliki dan. Dogodilo se nešto što se do sada još nikada nije dogodilo i što nikada nismo ni pomišljali da bi se moglo dogoditi: Apple je otvoreno govorio o svojim planovima za Mac Pro te najavio da možemo očekivati ažuriranja za profesionalne korisnike. U sjedištu tvrtke u Cupertinu, pred smo nekoliko odabranih novinara i blogera, najavili su dva ogromna koraka.

01_new_mac_pro_released_plus_updates_on_pro_line

Jedna od novosti jest da je danas ažuriran Mac Pro. Osnovni je model dobio Intelov Xeon CPU sa šest jezgri umjesto četiri koje je imao do sada, a zamijenili su i dual AMD FirePro D300 video karticu s onom D500. U sljedećem platežnom razredu, osnova sa šest jezgri zamijenjena je s onom s osam jezgri, a D500 GPU s D700. Osim toga, ništa se nije promijenilo: dizajn i ulazi ostali su isti, a novi Mac Pro nije dobio ni USB-C. Ovo nam za sada mora biti dovoljno.

Ali ima i boljih vijesti: Apple će ozbiljno razmisliti o redizajnu Mac Proa, a iduće će godine lansirati potpuno novu verziju. Napravit će i iMac sa snažnim hardverom (o tome nisu rekli puno više), a možemo očekivati i novi Thunderbolt zaslon. Phil Schiller i Craig Federighi iskreno su rekli da od sada žele redovito ažurirati Appleove uređaje koji su prvenstveno namijenjeni profesionalnim korisnicima.

02_new_mac_pro_released_plus_updates_on_pro_line

U potpunosti iznova promišljamo Mac Pro. Radimo na njemu. Imamo ekipu koja upravo sada radi na njemu i želimo ga napraviti tako da ga možemo redovito osvježavati novim poboljšanjima. Dajemo sve od sebe da ovo bude naš najkvalitetniji i najbrži desktop sustav, dizajniran za naše najzahtjevnije profesionalne korisnike. Kao dio izrade novog Mac Proa (koji je po definiciji modularni sustav), napravit ćemo i profesionalni zaslon. Ni jedan od tih proizvoda nećete vidjeti ove godine, jer još uvijek radimo na njima. Smatramo da je jako važno napraviti nešto odlično za naše profesionalne kupce koji žele Mac Pro s modularnim sustavom, a trebat će nam više od godine dana da u tome uspijemo.

– rekao je Phil Schiller za BuzzFeed.

Apple je priznao da može ići u dva smjera: ili će priznati da postoje profesionalni korisnici i promijeniti svoj pogled na svijet (te primiti na znanje sve lekcije iz prethodne tri godine), ili će izgubiti. Cookova je tvrtka odabrala prvu opciju. Zanimljivo je da, sve otkada je Apple postao jedna od najutjecajnijih tehnoloških tvrtki na svijetu, nikada nismo doživjeli da otvoreno govore o proizvodima koji nas čekaju u budućnosti ili o tome što korisnici mogu očekivati od same tvrtke.

03_new_mac_pro_released_plus_updates_on_pro_line

Mac Pro koji će biti lansiran iduće godina vjerojatno će imati sasvim nove postavke i dizajn. Cilj je od sada pa nadalje redovito ažurirati ovu kategoriju proizvoda, pa će trebati napraviti malo manje ekstravagantan dizajn te malo kompaktnije i prilagodljivije kućište za računalo. Tako bi tvrtka lako mogla zamijeniti staru video karticu novom.

I to je potvrdio Federighi, koji također smatra jako važnim da novi modeli Mac Proa budu laki za ažuriranje.

Kao što smo već rekli nekoliko puta, aktualan Mac Pro imao je termičko ograničenje i to nam je onemogućilo da ga ažuriramo. Zaista nam je žao što smo razočarali kupce koji su ta ažuriranja očekivali. Zato smo i rekli ekipi da dizajnira nešto novo, nešto što će biti odlično za korisnike Mac Proa koji žele veće mogućnosti proširenja i ažuriranja u budućnosti.

04_new_mac_pro_released_plus_updates_on_pro_line

U zadnje vrijeme često se čuje da Pro linija izumire. Današnje vijesti govore suprotno, i mogle bi imati pozitivan učinak na profesionalne korisnike koji su razmišljali o prelasku na novu platformu. Sada se samo možemo nadati da će ovaj novi koncept dugoročno zadovoljiti sve profesionalne potrebe, te da će Apple i dalje biti inovativan.

Izvor: Daring Fireball

iPad_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.