imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Kuo spomenuo povratak Touch ID-a


Ovaj poznati i cijenjeni analitičar smatra da sve ovisi o tome kako će šira publika prihvatiti Face ID. Ako im se ne svidi, smatra da bi se Touch ID mogao vratiti u nekakvom obliku na iPhoneima 2018. godine. Do tada i konkurencija budno pazi na razvoj situacije.

Analitičar KGI Securitiesa, Ming-Chi Kuo, podijelio je s investitorima svoje stavove o iPhoneu X i Face ID-u prvi put od njihovog lansiranja. U svojem je izvješću opisao koju bi strategiju Apple mogao pratiti u kontekstu biometrijske identifikacije. Smatra da bi Apple prvo mogao samo promatrati situaciju te vidjeti kako će korisnici reagirati na Face ID.

Ključno pitanje velikog broja investitora u pogledu iPhonea koji će se lansirati 2018. godine jest hoće li imati podršku za Touch ID (prepoznavanje na temelju otiska prsta). Vjerujemo da to ovisi o sljedećim čimbenicima: (1) hoće li Face ID (prepoznavanje na temelju lica) na iPhoneu X rezultirati pozitivnim korisničkim iskustvom; te (2) hoće li Apple (SAD) naći rješenje za tehničke probleme postavljanja tehnologije za prepoznavanje otiska prsta ispod zaslona. Vjerujemo da će Apple premjestiti postojeći Touch ID smješten ispod tipke Home te ga staviti ispod zaslona kako bi omjer veličine ekrana i uređaja bio što bolji, pod uvjetom da odluče vratiti Touch ID.

Dakle, ako se Touch ID vrati, Kuo smatra da sigurno neće biti u istom obliku na koji smo se do sada naviknuli. Uklanjanje tipke Home bilo je neizbježno kako bi se realizirao suvremeni dizajn ekrana preko čitave površine uređaja. Analitičar smatra da bi Apple mogao odabrati i srednju stazu, pa zadržati Face ID, te ugraditi Touch ID ispod zaslona.

Istovremeno, ističe da bi to bio veliki tehnološki izazov zbog 3D Toucha, jer bi zbog modula osjetljivog na dodir ekran mogao biti prilično visok, i to do te mjere da bi preciznost senzora mogla biti narušena. Međutim, ako Face ID u potpunosti podbaci, Apple bi svu svoju energiju mogao posvetiti rješavanju tih i takvih problema, te tako doći do iskoristivog rješenja.

Mi bismo se nadovezali na Kuove riječi, te istaknuli kako se čini da Apple vidi Face ID kao budućnost biometrijske identifikacije, a ne Touch ID smješten ispod zaslona. Štoviše, to drugo rješenje počeli su razvijati za slučaj da ne uspiju stvoriti preciznu i učinkovitu tehnologiju za prepoznavanje lica. S obzirom na to da su ipak uspjeli, zaustavili su radove na Touch ID te mu se više nisu vraćali.

Zato vjerujemo da se Touch ID neće vratiti, osim u slučaju da Face ID bude potpuni promašaj, a po svemu sudeći to se neće dogoditi. Ako vas ta tema zanima, obavezno pratite naše objave tijekom vikenda jer pripremamo članak u kojem ćemo se detaljno baviti tim pitanjima.

Sudbinu Face ID-a ne prate samo Apple i njegovi investitori, nego i sve konkurentne tvrtke. Ako se Appleov recept pokaže uspješnim, Kuo smatra da bi se tvrtke koje inače igraju na sigurno mogle zajuriti te se baciti na razvijanje tehnologije prepoznavanja lica, te tako povećati narudžbe kod proizvođača koji izrađuju potrebne komponente.

Na kraju, to bi se moglo pokazati dobrim ne samo za Apple, nego i za korisnike – zahvaljujući većem broju zainteresiranih tvrtki, cijena proizvodnje tih dijelova mogla bi značajno pasti, pa možda nećemo trebati plaćati 1000 dolara kako bismo imali uređaje s Face ID-om.

Izvor: Macrumors

BTS 2018

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!