imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Kriptovaluta vrijedna 190 milijuna dolara bi mogla nestati zbog smrti osnivača


Nevjerojatna priča iz svijeta kriptovaluta, točnije o tome koliko se možemo osloniti na razmjenu novca na internetu, i zašto taj prekomjerno regulirani bankarski sustav nije tako loš.

U proteklih 2 godine, kriptovalute su se smatrale prilično kontroverznima. Naravno, uglavnom zbog pritiska onih koji nagađaju, pohlepe čovječanstva, obećanja o lakoj zaradi; svi bi mogli vjerovati da bi nova era mogla stići unutar nekoliko tjedana. Sada, s iskustvom neprofitabilnih tvrtki i pročišćavanjem tržišta, uzbuđenje se stišalo.

Sve izgledniji scenarij je da će u ne tako dalekoj budućnosti, neke od kriptovaluta zauzeti svoje mjesto. Pa, mogli bismo raspravljati o tome može li bilo koja kriptovaluta zauzeti mjesto valuta u određenim zemljama, ili će se male ekonomije napokon promijeniti (npr. u slučaju nacionalnog stečaja ovo pitanje se često stavlja na dnevni red).

Da i ne spominjemo kako je pitanje u koju kriptovalutu uložiti samo po sebi teško pitanje. Zatim je tu i sljedeći korak: gdje mogu kupiti kriptovalutu? Pa, iako je na Internetu dostupno sve više i više platformi na kojima možete kupiti kriptovalute, teško je provjeriti jesu li one vjerodostojne ili ne. Dobar primjer toga je priča o QuadrigaCX-u.

Kanadska kripto-razmjena je bila iznimno popularna, ali danas se sve više i više ljudi žali na kašnjenje ili otkazivanje plaćanja. Situacija je postala još gora kada je stranica ugašena zbog “održavanja”. Sada iz službenog dokumenta doznajemo da je razlog bio prilično jednostavan:

Osnivač i direktor QuadrigaCX-a, Gerald Cotten je preminuo, i sada članovi njegovog tima ne mogu pristupiti ozbiljnoj količini novca, budući da ih je osnivač držao u takozvanom hladnom novčaniku, a on je bio jedini koji je znao lozinku.

Navodno, u sklopu sigurnosnih mjera, držali su samo minimalnu količinu novca u tzv. ‘vrućem novčaniku’, što znači da je bio pohranjen online i na neki način povezan s Internetom, gdje je mogao biti narušen. Veliki dio novca je pohranjen na drugom alatu i fizički odvojen od Interneta, a lozinku za pristup je znao samo Cotten – to zovu ‘hladnim novčanikom’. Barem je tako objasnila njegova udovica. Ne znam je li pročitao naš članak o korištenju sigurnih lozinki, ali pretpostavljam da nije zaštitio sredstva sa svojim datumom rođenja.

Usput, imam nekoliko pitanja – odgovori naših čitatelja koji imaju iskustva ili su stručnjaci za kriptovalute su dobrodošli:

  • Ako je sustav toliko siguran, zašto moraju pohranjivati kriptovalute odvojeno od Interneta?
  • Ta ogromna decentralizacija i regulatorni minimum su zaista tako odlični? Može li se to dogoditi u slučaju normalne banke? (Odgovor je: Ne.)
  • Je li itko osim mene pomislio na Teoriju velikog praska i pendrive? (s11e09)

Na temelju do sada prikupljenih podataka, na tom hladnom novčaniku se nalazi kriptovaluta u vrijednosti od 190 milijuna dolara. S tom značajkom, to je trenutno vjerojatno najvrjedniji USB na svijetu (osim ako ne postoji uzbudljivi HDD negdje u skladištima CIA-e ili Kremlina). Za toliku svotu, vrijedilo bi isprobati nekoliko kombinacija, zar ne?

Izvor: CoinDesk

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!