imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Kratka povijest iOS-a: četvrto poglavlje – sadašnjost i budućnost iOS-a


U ponedjeljak, 5. lipnja 2017., na svojoj godišnjoj konferenciji razvojnih programera, Apple je predstavio iOS 11, operativni sustav za mobitele i tablete. To je savršen povod da se vratimo u prošlost i prisjetimo nekih dobrih, starih te nostalgičnih trenutaka. Pogledajmo koji su sve ključni događaji obilježili ovo putovanje. Poglavlje četvrto.

U prvom poglavlju ovog četverodijelnog serijala prošli smo razvoj iOS-a od prve verzije do verzije kompatibilne s iPadom, iOS-a 3.2. U drugom, pak, poglavlju proživjeli smo rođenje Siri, vidjeli kako iOS postaje samostalan brend te kako je aplikacija Apple Maps neslavno podbacila. U trećem smo poglavlju mogli vidjeti kakav je utjecaj Jony Ive imao na cjelokupan sustav te koje je proaktivne sposobnosti iOS 9 donio Siri.

U ovom poglavlju okrenut ćemo pogled iz prošlosti u sadašnjost, a potom i u budućnost, jer će nam tema biti sadašnji sustav te onaj koji tek očekujemo.

01_brief_history_of_ios_chapter_four

iOS 10 – Fora stvar

Kao što smo spomenuli u prethodnom poglavlju, ciklus razvoja iOS-a u skupinama po tri postao je očigledan. Shodno toj teoriji, svaka treća nadogradnja iOS-a trebala bi predstaviti neku promjenu. Nakon iOS-a 1, 4 i 7, došao je red na iOS 10 da uvede neke novitete u sustav. Pitanje koliko je bio uspješan u tome otvoreno je za raspravu, ali objektivno možemo zaključiti da je ovaj sustav, kojeg većina nas danas koristi, najviše uzburkao vode nakon iOS-a 7. Barem kada je u pitanju dizajn.

Čim smo krenuli s ovom serijom, znali smo – i brinuli zbog toga – da ćemo u jednom trenutku trebati što objektivnije komentirati nove značajke iMessagea. Ta je nadogradnja iOS-a 10 bila u središtu pažnje, a radilo se odluci koja je toliko podijelila javnost da ne znamo ni kako prići toj temi. Ali, pokušajmo ostati objektivni.

02_brief_history_of_ios_chapter_four

Nova aplikacija Messages dobila je pristojan broj fora funkcija, preuzetih iz sličnih usluga. To su značajke poput animacija balona i vatrometa, naljepnica, nevidljive tinte, brzih odgovora, teksta koji se pretvara u emotikone, aplikacija i igri koje se mogu preuzeti (a nalaze se u iMessage App Storeu), fotografija i videa kojima možete dodati opise te drugih sličnih šarolikih rješenja. Sigurno je postojala grupa korisnika kojima je ovakva aplikacija nedostajala u starom iOS-u, pa su sada napokon mogli zaplesati od sreće.

Srećom, tu nije bio kraj popisu novih značajki. Dobili smo i jako važnu nadogradnju Siri. Premda tu pomoćnicu koriste uglavnom korisnici čiji je izvorni jezik podržan u programu, dobila je ključnu značajku: razvojni programeri raznih aplikacija od sada imaju mogućnost pristupa Appleovoj osobnoj pomoćnici. To, primjerice, znači da možemo upravljati svojim bankovnim računom putem glasovnih naredbi ili pak slati poruke iz aplikacija drugih proizvođača. Kada Siri nauči još jezika, svi će moći koristiti te funkcije, ali do tada budimo sretni zbog onih koji je barem mogu koristiti za naručivanje taksija.

03_brief_history_of_ios_chapter_four

S druge strane, aplikacija Photos dobila je nove značajke među kojima se našlo nešto za svakoga. Dva noviteta bile su Memories te nove funkcije pretraživanja. Ova prva sakuplja sve naše uspomene na jedno mjesto, odnosno stvara lijep album koristeći informacije o vremenu i lokaciji samih fotografija; štoviše, može napraviti i kratki film od tih fotografija. Apple je nedavno počeo reklamirati i tu funkciju. Druga nova značajka omogućila je korisnicima da pretražuju svoje fotografije prema predmetima i osobama na slikama. Naravno, da bi se takvo što omogućilo, Appleu je trebao pametan algoritam poput onoga za prepoznavanje lica.

Lansiranje Apple Musica, usluge za streamanje glazbe, 2015. godine nije bilo u potpunosti uspješno. Razlog za to nije bila samo loša ponuda glazbe, nego i činjenica da je čitava usluga bila skrivena iza kompliciranog sučelja, kojemu je nedostajalo logike te koje je izazivalo izljeve frustracije među korisnicima. Apple je shvatio da je takva situacija neodrživa, pa su unijeli mnoge promjene u tu aplikaciju u iOS-u 10. Ne tvrdimo da je novo sučelje mnogo uspješnije, ali sigurno je preglednije od onog prvoga. A sada može prikazivati i tekstove pjesama, što je uistinu fora.

04_brief_history_of_ios_chapter_four

Apple je platio stare dugove novom Home aplikacijom; kada je HomeKit standard predstavljen u iOS-u 8, svi su očekivali da će Cupertino objaviti jednu središnju upravljačku aplikaciju. Međutim, jedini način na koji smo godinama mogli upravljati svojim uređajima u sustavu pametne kuće bilo je putem aplikacija drugih proizvođača. Srećom, tome je došao kraj s iOS-om 10, koji nam je omogućio da svim uređajima s HomeKit podrškom upravljamo putem jedne aplikacije, što nam može uvelike olakšati živote ako imamo više takvih uređaja.

Nadalje, i aplikacija Maps dobila je nadogradnju: razvojni programeri sada mogu kreirati pluginse za nju, što znači da u odabranim državama sada možete rezervirati večeru u restoranu ili pozvati Uber putem Apple Mapsa. A zahvaljujući strojnom učenju, aplikacija nam daje i ažurne te važne informacije o prometu. Uza sve ovo, dobili smo i hrpu drugih novih značajki različitih veličina, poput Lock Screen widgeta, dodatnih 3D Touch opcija, redizajniranog sučelja, ekrana koji se upali kada podignete mobitel sa stola, i tako dalje. Popis je dugačak.

05_brief_history_of_ios_chapter_four

Jasno je da se radi o veoma važnoj nadogradnji, premda je većina ljudi imala veća očekivanja. Dobro, to je potpuno razumljivo, pogotovo kada su u pitanju korisnici iz država koje nemaju podršku za sve opcije. Dodaci za pametnu kuću (pogotovo oni s podrškom za HomeKit) najpopularniji su u SAD-u, ali ne radi se o tako velikom krugu korisnika pa i ne čudi da oduševljenje zbog Home aplikacije nije bilo veće. Ne možemo mnogo toga ni sa Siri, a i nove funkcije Apple Mapsa korisne su samo kada se nalazite u državi u kojoj sama aplikacija zapravo funkcionira. Ni novi efekti iz iMessagea više se toliko ne koriste. Nije ni čudo da su reakcije publike nakon prošlogodišnjeg WWDC-a bile tako podijeljene.

iOS 10 predstavljen je u rujnu 2016. Podržani uređaji: iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPod Touch šeste generacije, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad (2017), iPad Pro od 9,7 inča, iPad od 10,5 inča, iPad Pro od 12,9 inča (2015.), iPad Pro od 12,9 inča (2017.).

06_brief_history_of_ios_chapter_four

iOS 11 – Dojmovi?

I eto nas. Došli smo do najnovijeg sustava, kojeg znamo tek nekoliko tjedana, a izuzev onih koji su isprobali jednu od beta verzija, većina nas još nije imala prilike iskušati ga u stvarnom životu. Ipak, moramo vam (opet) reći sve o njegovim najvažnijim promjenama jer sagledavamo čitav sustav u svojevrsnim povijesnim okvirima, pa ćete nam oprostiti ako se malo ponavljamo.

Teško je istaknuti koja je nova funkcija najvažnija, ali ona koja će zasigurno imati najveći utjecaj jest ARKit. Sviđalo se to vama ili ne, možemo se kladiti da će većina – ako ne i sve – novih hardverskih i softverskih nadogradnji na neki način biti povezana s ovom temom. To je djelomično razumljivo, jer je digitalni svijet zašao u sasvim nove vode, miješajući stvarni s virtualnim svijetom. Naravno, ne radi se o Appleovoj invenciji, ali ovo ne bi bio prvi put da neka postojeća tehnologija dobije krila zahvaljujući njihovom utjecaju.

07_brief_history_of_ios_chapter_four

Zapravo, sada se čini gotovo nebitnim da su objavili i gomilu API-ja s umjetnom inteligencijom, koji su dobili zajednički naziv Core ML. Ovdje se može svrstati mnogo API-ja, primjerice Vision API za prepoznavanje lica, Natural Language API za jezične reference, te Motion-tracking API koji je neophodan kao dodatak proširenoj stvarnosti – a sve to omogućuje razvojnim programerima pristup tim tehnologijama. Još uvijek ne znamo koliko će sve to biti važno u budućnosti, ali ako samo uzmemo u obzir trenutnu popularnost teme umjetne inteligencije, ne bismo se čudili kada bi svi ti API-ji imali ključnu ulogu u budućnosti, zajedno s proširenom stvarnosti.

I aplikacija Photos postala je pametnija. Funkcije poput različitih opcija uređivanja Live fotografija nisu toliko zanimljive. Međutim, činjenica da će HEVC zamijeniti trenutno H.264 kodiranje s ciljem boljeg komprimiranja fotografija veoma je važna, premda se tako ne čini na pravi pogled. Testiranja su pokazala da će, zahvaljujući toj novoj proceduri, naše fotografije i videa zauzimati i do 50% manje prostora nego do sada. Ako uzmemo u obzir da je iPhone praktički najpopularniji oblik fotoaparata današnjice, svi ćemo osjećati pozitivne posljedice ove promjene.

08_brief_history_of_ios_chapter_four

Kao i obično, i iOS 11 ima neke važne nove značajke koje možda neće biti dostupne u svim državama. Vjerojatno najviše boli što u tu skupinu spada Apple Pay, usluga koja omogućuje korisnicima izravan transfer novaca. Dok se sve kartice iz svih država ne dobiju podršku, preostaje nam samo da suznih očiju promatramo Apple Pay ikonu u našem App Storeu i sanjamo o boljoj budućnosti.

Još jedna funkcija koju možemo svrstati u tu kategoriju je, kao i obično, Siri, koja je napokon postala sposobna za zadatke zahtjevnije od čitanja sportskih rezultata na glas. Ovoga su puta nadogradnje zapravo i imale praktičnu stranu. Primjerice, pomoćnica sada može prevoditi između najpopularnijih svjetskih jezika, a može i pročitati rezultate čim ih prevede, u slučaju da ih želimo čuti. Još jedna odlična opcija jest to što će asistentica od sada moći davati iste odgovore koristeći drugačije tonove, čime će taj stroj zvučati prirodnije.

Štoviše, nakon nadogradnje možemo očekivati maticu Siri – točnije, svi Appleovi uređaji znat će istu količinu informacija o nama. Siri će početi učiti od nas: Apple je podignuo proaktivnost na sasvim novu razinu omogućivši da korisnikove navike, okolišni kontekst te brojne druge stvari utječu na Sirijine prijedloge. Ali to nije sve – pomoćnica će sada moći davati nekoliko različitih opcija kao odgovor na isti upit, pa će neki odgovori možda biti korisniji od drugih.

09_brief_history_of_ios_chapter_four

Apple je znatno unaprijedio i aplikaciju Maps. Najvažnija od novopredstavljenih značajki jest unutarnja navigacija. Bojimo se da ni ova opcija neće biti dostupna svugdje, ali bilo bi zbilja fora kada bismo mogli koristiti Maps dok smo, primjerice, u shopping centru i želimo naći gdje možemo pojesti hamburger. Međutim, ako često putujete u inozemstvo, ova će vam značajka biti veoma korisna, osobito na aerodromima. U kontekstu navigacije, imamo i novi Do Not Disturb način rada tijekom vožnje, koji je vjerojatno dodan zbog pritiska policije, a koji u principu onemogućuje primanje obavijesti tijekom vožnje.

Također su malo počistili i App Store, a to uključuje i značajnu promjenu dizajna. Novo sučelje bit će veoma slično nadograđenom Apple Musicu iz iOS-a 10. Dnevne novosti, osobne preporuke, naglašeni tabovi, jasnije pregledavanje, dobit ćemo takve sitnice. Apple je uzeo u obzir i potrebe razvojnih programera, pa će moći malo odgoditi nadogradnje svojih aplikacija, kako čitav proces ne bi previše opteretio infrastrukturu. Također, bit će i jednostavnije ocjenjivati aplikacije.

10_brief_history_of_ios_chapter_four

Najveću promjenu u kontekstu dizajna ostavili smo za kraj – radi se o potpuno novom Kontrolnom centru. Na novom sučelju moći ćemo vidjeti sve prekidače i klizače, a ono će sada biti prikazano na cijelom ekranu. Ali najvažnije je što se milijunima korisnika ostvarila ona nedosanjana želja kojoj su posvećivali večernje molitve: napokon možemo sami odabrati što će se prikazivati u Kontrolnom centru.

Ne smijemo zaboraviti na najvažniji aspekt čitave ove nadogradnje. iOS 11 u principu je oblikovan za iPade, i zato se radi o vjerojatno najutjecajnijoj nadogradnji za tablete od iOS-a 3.2. Na tabletima će raditi malo drugačiji iOS, koji je mnogo toga naučio od Appleovog operativnog sustava za računala. Uključuje dinamički promjenjiv Dock koji se može izvući bilo od kuda, funkciju Drag & Drop, učinkovitiji multitasking, odvojenu aplikaciju za upravljanje podacima, virtualnu i mnogo produktivniju tipkovnicu, te još mnogo toga. Ovo je najbolje doba za iPade!

11_brief_history_of_ios_chapter_four

U početku smo bili malo skeptični oko iOS-a 11. Nije nas oduševio na Keynoteu, ali polako smo počeli otkrivati sve više detalja te nam je prirastao srcu. Ovo bi mogla biti najvažnija nadogradnja u povijesti iOS-a iz mnogo razloga, a ponajviše iz aspekta tableta jer se čini da je i stvorena kako bi se borila protiv trenda opadanja njihove prodaje.

iOS 11 vjerojatno će biti predstavljen u rujnu 2017. Podržani uređaji: iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPod Touch šeste generacije, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad (2017), iPad Pro od 9,7 inča, iPad od 10,5 inča, iPad Pro od 12,9 inča (2015.), iPad Pro od 12,9 inča (2017.).

12_brief_history_of_ios_chapter_four

Što nosi budućnost?

S jedne strane, nemamo pojma što reći. Bilo bi preuzetno da uopće dajemo nekakva predviđanja, pogotovo zato što je iOS 11 tek predstavljen. Ipak, i dalje smatramo da teorija kako svake treće godine dobijemo jednu značajnu nadogradnju drži vodu. Ako uzmemo u obzir da je iOS 7, s kojim su predstavljene najveće promjene sustava, došao nakon dva trogodišnja ciklusa nadogradnji, možemo pretpostavljati da će iOS 12 sljedeće godine pratiti isti uzorak. Mala nadogradnja Siri, neke sitne preinake dizajna, možebitni Dark Mode, naprednije funkcije proširene stvarnosti, nešto u tom stilu.

S druge strane, možemo pretpostaviti da će iOS 13 ići u sasvim drugom smjeru, pa barem samo u kontekstu dizajna – premda bi nas i to razveselilo jer se tako uvelike može poboljšati korisničko iskustvo. Istovremeno, nemojmo zaboraviti da su sve one revolucionarne promjene iz iOS-a 7 posljedica odlaska Scotta Forstalla, odnosno dolaska Jonyja Ivea. Papa dizajna nezamjenjiv je dio Applea, i ne čini se da će se stvari promijeniti prije no što ode u mirovinu, što ne bi trebalo biti tako brzo. Je li to dobro ili loše, pitanje je koje je otvoreno za debatu. Ali ako se odluči riskirati te usmjeri sustav u novom pravcu, uopće se nećemo buniti.

Sada kada smo došli do kraja ove serije, imamo jedno važno pitanje za vas:

Od koje vam je verzije srce najviše zaigralo, koja vam se najviše svidjela?

PITANJE: Koja vam se verzija iOS-a najviše svidjela?

MOGUĆI ODGOVORI:
iOS 1 – Rođenje iPhonea
iOS 2 – Ima jedna aplikacija za to
iOS 3 – Sustav je sada kompletan
iOS 4 – Multitasking
iOS 5 – Bok, Siri
iOS 6 – Rat za nezavisnost
iOS 7 – Gummy Candy
iOS 8 – iPhone + Mac = <3
iOS 9 – Proaktivnost
iOS 10 – Fora stvar

Slike s naslovnice te prikazi prije svake verzije djelo su the Towera.

Ako želite nastaviti putovati vlakom zvan nostalgija, pretražite našu stranicu u potrazi za još starih priča o Appleu.

iPhone XR

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!