imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Korisnici željno iščekuju nove iPhone


U svojem najnovijem ispitivanju, analitičari iz Loop Venturesa željeli su saznati koliko trenutnih korisnika iPhonea razmišlja o kupnji novog uređaja ove godine, te koji bi model u tom slučaju odabrali. Prema rezultatima, mnogo korisnika rado bi kupilo neki od ovogodišnjih modela, bez obzira na to što još nema detaljnih informacija o njima. Čini se da su ti nepoznati uređaji popularni već sada, šest mjeseci prije lansiranja.

Još nas otprilike pola godine dijeli od lansiranja novih modela iPhonea, a u Loop Venturesu su saznali koliko je potencijalnih korisnika zainteresirano za te nove uređaje. Proveli su istraživanje na 511 ispitanika iz SAD-a – od kojih je 226 trenutnih korisnika iPhonea – te ih ispitali o njihovim planovima za budućnost.

Rezultati govore sami za sebe, bez obzira na manji broj ispitanika. Njih 22% planira kupiti jedan od uređaja koji se očekuju ove godine. Ta brojka iznenađuje jer nismo ni blizu lansiranja, a većina glasina koja kola o modelima još uvijek nije potvrđena. Zapravo, situacija je uvelike slična onoj od prošle godine.

Vjerojatno se sjećate da se prašina oko iPhonea X počela dizati praktički odmah nakon lansiranja iPhonea 7. Samo što smo taj model tada zvali iPhone 8, iPhone Edition ili nekim sličnim imenom. U istom razdoblju prošle godine, 23% korisnika izjavilo je da planira prijeći na novi, „jubilarni“ model iPhonea.

Razlika od samo 1% između 2017. i 2018. godine prilično je iznenađujuća, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da se ove godine očekuje više noviteta i ekstremnijih rješenja. Prije lansiranja iPhonea 7, samo je 15% ispitanih korisnika pokazalo želju za prelaskom na taj novi model.

Osim spomenutih 22% korisnika, još je njih 20% reklo kako planira prijeći na noviji model, ali ne na neki od još neviđenih, nego na iPhone 8 ili iPhone X. To znači da ove godine ukupno 42% korisnika planira kupiti novi uređaj. Njih 28% izjasnilo se da planira kupiti iPhone 8, 18% iPhone X, a samo njih 51% neki od novih modela.

Prema Loop Venturesu, ovaj blagi, ali očekivani rast mogao bi pozitivno utjecati na AAPL dionice.

Manji rast, predvidljivija potražnja za iPhoneima. Na temelju podataka iz prethodne dvije godine, godišnji rast iPhonea mogao bi se zaustaviti na stabilnih 1 do 5%. Dobra vijest jest da bi predvidljiviji rast iPhonea, pa čak i manjom brzinom, mogao pozitivno utjecati na rast vrijednosti AAPL dionica.

Također, iz Loop Venturesa su istaknuli činjenicu da ponekad provode istraživanja vezana uz teme koje izravno utječu i na njih same. Ona se ne provode radi potreba ulaganja, nego radi davanja informacija o nekim zanimljivim temama. To vrijedi i za ovo istraživanje.

Samo kratak podsjetnik za one koji nisu pratili vijesti prethodnih par mjeseci. Sve naznake upućuju na to da će ove jeseni biti predstavljena tri nova iPhonea – 5,8-inčni nasljednik iPhonea X s OLED zaslonom, veća verzija od 6,5 inča te jeftiniji 6,1-inčni model s LCD zaslonom za one koji se ne boje kompromisa.

Izvor: 9to5mac, Loop Ventures

Zimska promocija

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!