imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Komprimiranje i izdvajanje datoteka na Macu


Ovaj savjet prvenstveno je namijenjen početnicima na Macu, a uvest ćemo vas u tajne komprimiranja datoteka u macOS-u.

Svi koji koriste računali morali su doći u doticaj s temom komprimiranja. Kao što joj ime govori, ova metoda omogućuje smanjivanje veličine jedne ili više datoteka kako bi zauzimala manje prostora na hard driveu. U slučaju slanja datoteka, olakšava postupak jer možemo poslati jednu komprimiranu mapu umjesto puno pojedinačnih datoteka.

macOS sadrži zadano rješenje za komprimiranje i izdvajanje datoteka, Archive Utility. Ta aplikacija funkcionira sa ZIP datotekama, najučestalijim formatom za komprimirane datoteke, a pogledajmo kako je koristiti u praksi.

Komprimiranje

Ako želite komprimirati više datoteka ili mapa, učinite sljedeće: označite željene jedinice, pritisnite desnu tipku miša te odaberite Compress „xyz“ ili Compress „X broj“ jedinica. To je sve. Ovisno o veličini i performansama vašeg Maca, komprimirana datoteka ubrzo će se pojaviti.

Morate paziti na jednu stvar: naziv komprimirane datoteke automatski će biti Archive.zip. Ako ste komprimirali samo jednu datoteku ili mapu, njezin naziv bit će jednak izvornom. Naravno, uvijek možete promijeniti naziv ako želite.

Izdvajanje

Izdvajanje ZIP datoteka jednostavniji je zadatak. Samo trebate dva puta pritisnuti na datoteku i proces će automatski započeti. Ako je komprimirano više datoteka, izdvojit će se mapa.

Uštimavanje komprimiranja

Ako želite, možete namjestiti različite parametre komprimiranja u aplikaciji Archive Utility. Prvo otvorite aplikaciju. S obzirom na to da je skrivena, najlakše ćete je naći pretragom putem Spotlighta.

Kada otvorite aplikaciju, u gornjem izborniku odaberite Archive Utility pa Preferences… Ovdje, primjerice, možete postaviti gdje želite da se izdvajaju datoteke (u istu mapu gdje je i arhivirana datoteka ili negdje drugdje). Također, možete odlučiti što će se dogoditi s originalnim datotekama i onim komprimiranim – hoće li ostati netaknuti, hoće li se preseliti u Trash, trajno obrisati ili negdje premjestiti.

iPhone 7 3.999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!