imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Koliko dugo traju Appleovi proizvodi?


Iako su njihovi proizvodi prilično skupi, njihovu uređaji traju puno duže od konkurentskih uređaja, tako da morate potrošiti manje novca na vaš sljedeći uređaj – tako barem kažu. Ima li istine u tome? Analitičar je dokazao ovu tvrdnju brojevima.

Ako postoji jedna stvar za koju ne možete optužiti Apple, onda je to upotreba nekvalitetnih materijala. Od samoga početka su obratili veliku pozornost na upotrebu dobrih i kvalitetnih materijala u svojim proizvodima: laptopima, stolnim računalima, telefonima, MP3 playerima i pametnim satovima.

To je dovelo do toga da su ti proizvodi poznati kao izdržljivi i da se isplati odabrati Apple. Očito, proizvod koji je sastavljen točno može potrajati duže. Drugim riječima, dodatni iznos koji plaćate pri kupnji će vam se vratiti, dugoročno gledano. Također, možete godinama koristiti dobar uređaj…

U teoriji, to zvuči savršeno, ali pitanje je: dokazuju li to i brojevi? Kada je riječ o točnim brojevima, ne znamo previše zato što Apple obožava sakrivati točne detalje. Međutim, u izvješću o prošlogodišnjem tromjesečju zabilježeno je oko 1.3 milijarde uređaja koji su u aktivnoj uporabi – barem jednom mjesečno -. Asymcov analitičar, Horace Dediu, uzeo je svoj kalkulator u ruke i shvatio što se događa.

Analizu je započeo otkrivanjem razloga zašto su sada odlučili podijeliti brojeve kada to nisu prije činili. Prema njegovim riječima, to bi mogao biti savršeni indikator Appleovog “zdravlja” – naravno da će to pokazati investitorima.

Dok različite ankete o zadovoljstvu korisnika mogu varati, činjenica da se stotine milijuna uređaja redovito koriste govori sama za sebe. Osim ove nedavne prigode, Apple je u još jednoj prilici pričao o brojevima: kada su prešli cilj od milijarde uređaja 2016. godine.

To nije najvažnija činjenica u Dediuevim kalkulacijama. Sabrao je sve uređaje koje je Apple ikada prodao i od toga broja oduzeo 1.3 milijarde, te dobio rezultat:

trenutno je u uporabi više od dvije trećine (64%) svih prodanih Apple proizvoda.

To i nije loše. Ali to nije odgovor na pitanje o njihovoj trajnosti. Kako bi dobio taj odgovor, Dediu je stvorio model. Provjerio je rezultate svakog pojedinog tromjesečja u prošlosti, što je rezultiralo sljedećim dijagramom. Također, dodao je kako brojevi ne mogu biti 100% točni zbog dostupnih izvora, te da bi to trebali uzeti u obzir.

Možemo vidjeti da ako je prodano 2.05 milijarde uređaja i ako se trenutno koristi 1.3 milijarde uređaja, “samo” 750 milijuna uređaja je neaktivno. Ako pronađete točku gdje je ukupna prodaja iznosila oko 750 milijuna uređaja, pronaći ćete prosječni životni vijek jer bi to mogli biti uređaji koji trenutno nisu u upotrebi.

Ta točka se nalazi u trećoj četvrtini 2013. godine. Od tada je prošlo 17 četvrtina ili točnije, 4 godine i 3 mjeseca. To je procijenjeni životni vijek Apple proizvoda. Možemo vidjeti da trajnost i izdržljivost Appleovih proizvoda nije samo urbana legenda. Također morate uzeti u obzir i činjenicu da su sve četiri godine imali i softversku podršku.

Moramo dodati da postoji nekoliko veoma upitnih stvari u Dediuevim brojevima. Prije svega, pojam “uređaji” obuhvaća sve od laptopa pa do Apple Watcha. Očito je da ćete računalo koristiti puno dulje od iPhonea. Stoga ne možemo reći da će iPhone uglavnom trajati 4,5 godine – iako to moja osobna iskustva potvrđuju -.

Također, tome morate dodati i to da je broj prodanih uređaja nedavno iskusio eksponencijalni rast. Moguće je da od 1.3 milijarde uređaja, da je pola njih je aktivirano u protekle 2 godine.

Osim ovih stvari, njegovi brojevi se čine stvarnima. Kakvo je vaše mišljenje, koliko dugo traju vaši uređaji?

Izvor: Asymco

iPhone 7 3.999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!