imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Koju strategiju imenovanja iPhonea bi Apple trebao upotrijebiti sada?


Veliko “X”, malo “s”, (PRODUCT)RED malim slovima, SE sufiksi, arapske i rimske brojke bez ikakvog reda. Krećemo se u smjeru imena kao što je iPhone by iPhone, ali vrijeme je za razvijanje konkretne strategije imenovanja!

Appleova tržišna kapitalizacija uzalud nastoji doći do barijere od trilijun dolara, jer se linija proizvoda poput onih u eri Stevea Jobsa – sastoji od samo nekoliko proizvoda. Raznovrsna ljestvica se sastoji od AirPodsa, HomePoda i Apple Watcha i različitih iPhonea, iPada i MacBooka, ali i dalje možemo staviti cijelu liniju na jedan veliki stol.

Unatoč očiglednoj jasnoći, prethodno spomenuta nekolicina uređaja je nazvana prema milijunima različitih sustava. U slučaju Watcha, broj nakon serije je izazvao komplikacije, budući da započinje od 0, za što mnogi nisu znali. Kada je riječ o MacBooku, teško je odlučiti odnosi li se to na kolektivni naziv (svaki Appleov laptop) ili na MacBook kao proizvod. Međutim, upotreba prefiksa koji se odnose na veličinu, Pro sufiksa i prisutnost ili izostavljanje Touch Bara su također vrlo česti.

Situacija iPhonea je prilično kaotična. Neko vrijeme bilo je lako pratiti nazive, kada se unutar godine promijenio samo broj i sufiks “s”, ali sada se znamo izgubiti. Prošle jeseni su izostavili dvije generacije u pogledu imena. Modeli 7s i 9 su izostavljeni. Čak su i 10 napisali pomoću rimske brojke (X), kako bi dodatno zakomplicirali stvari.

Ipak, situacija nije tako strašna kao što je bila 90’-tih, kada su prije Jobsovog povratka Macove nazivali Macintosh Quadra 660 AV, s povremenim nadimkom Macintosh Centris 660AV – povratak disko ere se približava. Krajnje je vrijeme za čišćenje i pogledu naziva. Datum je prilično važan, budući da trenutna linija ne može biti nastavljena. Trebaju li ga nazvati iPhone 11? S rimskom brojkom? Tada bi morali imati iPhone XI Plus – koji nas više podsjeća na ime pape nego iPhonea. Što bi trebali učiniti s iPhoneom 8? Hoće li sljedeći proizvod biti nazvan iPhone 9? Ali 9 je manje od 10 (X), uređaja koji je tehnički godinu dana stariji. Ne, to se ne može nastaviti na ovaj način, Apple će sigurno učiniti nešto.

Imaju iskustva s time, ako se sjećate, jer ne tako davno iPadi su se nalazili u istoj situaciji. Počeli su s iPadom, zatim je stigao iPad 2 i drugi brojevi, pa iPad mini, Air i iza njega mnoštvo brojeva, te je naposljetku stigao iPad Pro a mi više nismo znali koji uređaj imamo. Tada se Apple vratio na standardne nazive iPada, a Pro atribut je dodijeljen profesionalnim računalima dok su druge generacije označene s datumom nakon imena – iako to nije izvorno Appleov izum; za to možemo zahvaliti javnosti.

Stoga je vjerojatno da će tvrtka učiniti nešto slično i s iPhoneima. Guggenheimov analitičar Robert Chira dijeli isto mišljenje:

“Smatramo da bi Apple mogao iskoristiti ovaj nadolazeći ciklus kako bi formalno promijenili uzorak imenovanja iPhonea,” kako kaže analitičar, s “LCD iPhoneom za srednje tržište” koji će jednostavno biti nazvan “iPhone”, bez ikakvog broja. Visokokvalitetni iPhone će u sljedećoj generaciji navodno zadržati sufiks “X”, kako bi obilježio njegove povećane specifikacije.”

Nisam siguran trebam li slušati mišljenje analitičara koji nema odgovarajuće izvore dobavljača, ali u pravu je – Apple ima vremena razmotriti situaciju.

Za kraj, zanimljiva činjenica: najveća tajna novih proizvoda je njihovo ime. Gurman, Kuo i njihovi prijatelji svijetu daju toliko informacija unaprijed, ali imena proizvoda uvijek stižu na kraju ili na samom predstavljanju.

Više o iPhoneu X možete pročitati ovdje.

Izvor: Cult of Mac

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!