imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Koji preglednik je bolji za Mac? Velika borba – Safari protiv Chromea


Nije lako odgovoriti na ovo pitanje, jer najbolji preglednik je onaj koji najbolje radi za vas. To pitanje je prilično subjektivno. Ipak, pronašli smo neke objektivne činjenice koje možete uzeti u obzir prije donošenja svoje odluke.

Uvijek postoji ogroman plamteći rat kada se radi o preglednicima. I više je nego očito zašto. To je najkorištenija aplikacija od strane 99% korisnika računala i laptopa. A ako koristite određenu aplikaciju po nekoliko sati dnevno, njezina izvedba, korisničko sučelje, funkcije, itd. su zaista važni.

Kao što smo već spomenuli na početku, mijenja se od korisnika do korisnika koji preglednik radi najbolje. Nećemo stati na ničiju stranu u ovom pitanju. Samo ćemo usporediti dva preglednika u pogledu brzine i potrošnje energije. Ne pokušavamo donijeti odluku umjesto vas. Trebali biste sami doći do zaključka.

Prije svega smo proveli malo istraživanje u iMagazinu. Provjerili smo brojeve naše web-stranice u Google Analyticsu. Uzeli smo samo podatke u posljednjih 30 dana i uključili samo posjetitelje s radne površine. Bilo je poprilično iznenađujuće vidjeti da iako se stranica odnosi na Apple, većina naših čitatelja (48%) koristi Google Chrome.

01_the_big_safari_chrome_battle

Safari je zauzeo drugo mjesto s 35%. Ovaj broj je prilično značajan, posebice ako uzmete u obzir da naši čitatelji nisu svi Mac korisnici a Safari je dostupan samo za Mac. Stoga je Safari malo manjkav.

S ova dva preglednika, pokrili smo 83% svih posjetitelja. Od ostalih 17%, Firefox zauzima 12”. Manje popularni preglednicu poput Edgea, Opere, Internet Explorera i ostalih marginalnih zajedno čine manjinu od 5%, Ostalih. Zbog njihove neznatne prisutnosti, ispitali smo samo Google Chrome i Safari.

02_the_big_safari_chrome_battle

Safari

Počnimo s dobrim starim Safarijem. Ova aplikacija unaprijed je instalirana na svakom Mac računalu već više od desetljeća. Steve Jobs je predstavio Safari 2003. godine. Kako je vrijeme prolazilo, iz kompliciranog nereda koji je bio pun ‘bug-ova’, nastao je jedan od najboljih i najpopularnijih preglednika na tržištu.

Bez pitanja, najbolja stvar u vezi Safarija je to što je ugrađen. On je zadani preglednik za svaki Mac i iOS uređaj. To ga čini prilično važnim članom eko-sustava i neprekidnosti. Možete upravljati svojim karticama na svakom uređaju, Keychain pamti sve vaše lozinke i uz Handoff, možete nastaviti pregledavanje na svakom kompatibilnom Apple uređaju, bez obzira na kojem uređaju ste počeli.

03_the_big_safari_chrome_battle

Moj drugi favoriti su: Reader View koji vam omogućuje da otvorite tekst svake web-stranice na jednostavnijoj i čistoj površini (pro-savjet: u većini slučajeva, možete izbjeći naplatu sadržaja stranice ako koristite Reader View); Reading List, koji je isto tako prilično dobra značajka, jer vam omogućava pregledavanje svih spremljenih stranica čak i kada ste offline; treba spomenuti i Shared Links, koji ima funkciju sličnu onoj RSS-čitača. Također ne bismo trebali zaboraviti na prikvačene kartice koje koristim većinu vremena.

Možete pronaći dovoljno proširenja u Safariju. U redu, nema ih toliko kao u Chromeu, ali nikada mi ništa nije nedostajalo. Ako koristite značajan broj proširenja, onda je Chrome vaš prijatelj. Ali ako su vam Adblocker i par jednostavnih alata dovoljni, onda se ne morate brinuti.

04_the_big_safari_chrome_battle

Uz sve ove funkcije, Safarijeva značajnija prednost u Mac okruženju dolazi iz optimizacije. Apple nije imao ništa drugo za učiniti osim izrade preglednika koji radi savršeno na njihovom ograničenom broju uređaja. Svi ostali konkurenti (osim Microsoftovih proizvoda) bi trebali raditi bez mane na svakom računalu na svijetu. A to nije mali cilj za postići.

Zahvaljujući ovoj prednosti, Safari je najučinkovitije rješenje za uštedu energije od svih (kada nema bug-ova). John Gruber, autor Daring Fireballa duboko je istraživao ovo pitanje. Dok 13” Touch Bar MacBook Pro radi pet i pol sati na Safariju, rezultati su tri sata i 40 minuta na Chromeu. Safari radi 1.5 puta učinkovitije i to je pravi posao.

Benchmark rezultati (što je veći broj, to je preglednik brži)

Octane: 28,905
JetStream: 192.75
Testirana verzija: 10.0.1 (12602.2.14.0.7)

05_the_big_safari_chrome_battle

Još jedna stvar

Safari ima drugu dostupnu verziju imena Technology Preview. Prema svom imenu, ova aplikacija funkcionira kao beta. Ova verzija prva prima sve najnovije web tehnologije, ažuriranja, itd. To može zvučati obećavajuće, ali nećete primijetiti ništa posebno tijekom svakodnevne upotrebe. Kako biste uživali u njenim prednostima, trebali biste posjećivati web-stranice koje podržavaju ove funkcije, a njih ima nekoliko.

Čini se kako Technology Preview više štedi energiju i brži je od jednostavnog Safarija (benchmark rezultati pokazuju isto), i oni također mogu biti pokrenuti paralelno. Ako ste skloni eksperimentiranju, dajte mu priliku, ali to zaista nije velika stvar. Iako to nisam iskusio, ali budući da govorimo o beta aplikaciji, možete očekivati još grešaka i padova. Drugim riječima, to je prilično pouzdano. Samo kada bi mogli promijeniti tu odvratnu ljubičastu ikonu…

Možete preuzeti Safari Technology Preview s ove stranice. Jednom kada je preuzeta, ažuriranja će se redovno pojavljivati u Mac App Storeu. Budući da je aplikacija u razvoju, ažuriranja često dolaze.

Benchmark rezultati (što je veći broj, to je preglednik brži)

Octane: 31,066
JetStream: 201.38
Testirana verzija: Release 24 Safari 10.2, WebKit 12604.1.6

06_the_big_safari_chrome_battle

Google Chrome

Iako je Google poznat po svom pretraživaču, i njegovo je ime postalo jedno s pretraživanjem Interneta, uopće nije upitno kako je objavljivanje njihovog vlastitog preglednika bila genijalna ideja iz Googlea. S druge strane, molimo podignite ruku ako nemate Google račun. Pa… vidite… Jedna od Chromeovih ogromnih prednosti je to što integrira sve ostale usluge tvrtke. A to je ozbiljno oružje u ratu preglednika.

Brz je kao munja s izvanrednim alatima za razvoj, puno znanja, bezbroj proširenja, različitih tema i tako dalje. Jasno je zbog čega bi ga se netko pridržavao, čak i na Macu. Posebice kada odaberete Googleovo rješenje, ne morate reći zbogom svojim pohranjenim lozinkama, Handoffu i sinkronizaciji kartica pregledavanja ako koristite Chrome na drugim iOS uređajima.

07_the_big_safari_chrome_battle

Činjenice pokazuju kako je većina korisnika koji se prebacuju na Mac, prije koristila Windows i potencijalno Chrome. Svi detalji prijave, povijesti i svega su pohranjeni na Googleu. Zašto bi se prebacili na Safari? Prije svega, najjača je činjenica da Chrome ima tendenciju da utječe na resurse sustava. Zahvaljujući tome, preglednik postaje vrlo brz, ali guši sve druge aplikacije.

Kao drugo, to je energetski vampir i to je Google. Izbjegavam koristiti njihove proizvode koliko god mogu, zato što nisam uvjeren da obrađuju moje detalje na način na koji bih volio da ih se obrađuje. Možda pretjerujem, ali zadržavam ovo pravo za sebe.

Benchmark rezultati (što je veći broj, to je preglednik brži)

Octane: 29,719
JetStream: 168.08
Testirana verzija: 56.0.2924.87 (64-bit)

08_the_big_safari_chrome_battle

Za poštenu usporedbu, evo benchmark rezultata za ostale preglednike za Mac. Ne da ti brojevi znače puno u svakodnevnoj upotrebi, ali vam još uvijek daju pretpregled prije donošenja odluke.

Firefox
Octane: 27,074
JetStream: 138.37
Testirana verzija: 51.0.1 (64-bit)

Opera
Octane: 28,886
JetStream: 166.58
Testirana verzija: 43.0.2442.1144

SeaMonkey
Octane: 28,915
JetStream: 154.27
Testirana verzija: 2.46

Vivaldi
Octane: 29,594
JetStream: 165.15
Testirana verzija: 1.7.735.46 (Stabilni kanal) (64-bit)

OmniWeb
Octane: 24,282
JetStream: 190.82
Testirana verzija: build 8C1002, 2017-03-03 17:42:15 -0200, Revision 280911

Izvor benchmark rezultata je članak s macworld.co.uk. JetStream i Octane su dva najpopularnija rješenja za testiranje preglednika bazirana na JavaScriptu. Apple je napravio JetStream, dok je Octane Googleov. Uspoređivanje svakog preglednika uz pomoć JetStreama ili Octanea, rezultat će biti neupitan.

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.