imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Kina gradi kvantnu mrežu


Što?! – možda ćete se zapitati nakon što pročitate ove vijesti po prvi puta. Ipak, jednom kada počnete gledati dublje u ovu temu, iskopajte stare udžbenike iz fizike iz vaših srednjoškolskih dana i udubite se u misterije kvantnog zapleta – možda ćete doći do zaključka da ako to postane stvarnost, bit će vrlo sci-fi i naizgled važan korak za način na koji komunikacija radi.

Naš prvi strah kada smo vidjeli ove vijesti nas je odveo do dobre stare Wikipedia stranice na kojoj možete pročitati sljedeći opis o kvantnim mrežama:

”Kvantne mreže tvore važan element kvantnog računanja i kvantnih kriptografskih sustava. Kvantne mreže omogućuju prijenos kvantnih informacija između fizički odvojenih kvantnih sustava. U distribuiranom kvantnom računalstvu, mrežni čvorovi unutar mreže mogu obraditi informacije služeći kao kvantna logička vrata. Sigurna komunikacija može se implementirati uz pomoć kvantnih mreža putem algoritama kvantne ključne distribucije.”

Ne kažemo kako je sve u ovom odlomku jasno, ali je dobra polazna točka. Pokušat ćemo objasniti što smo shvatili iz ovih pojmova: ako je nešto pogrešno, fizičari koji trenutno čitaju, slobodno nas ispravite.

01_china_building_a_quantum_network

Kao prvo, pričajmo o kvantnim bitovima, ili qbitovima, jer bi oni mogli biti najlakši za razumjeti. Ovo je analog kvantne mehanike bita koji znamo iz tradicionalne informacijske tehnologije, ili točnije, dvostupanjski “information crumble” koji inače može biti 1 ili 0. Qbit je nešto posebniji biti od toga, jer može biti u super poziciji između dva stanja u isto vrijeme, ali to nije nešto s čime se sada trebamo zabrinjavati.

Drugi ključni koncept je kvantno zaplitanje. Temelj ove teorije postavili su Einstein i drugi 1930-tih godina. Ideja ovog fenomena je da dvije elementarne čestice (u ovom slučaju, fotoni) mogu biti međusobno povezane pod određenim posebnim okolnostima. Nakon toga, oni će graditi nešto slično sustavu, osim što će također biti razumljive odvojeno. Svi znamo da ako se nešto promjeni u stanju jedne čestice, to će odmah utjecati na stanje druge čestice.

Ono što je tako zanimljivo je da ako su dva fotona zapletena na ovaj način, bez obzira na to koliko su daleko jedan od drugog, promjena stanja jednog fotona imat će neposredan učinak na stanje drugog. To znači da bez obzira na to je li jedan od fotona udaljen milijune svjetlosnih godina od drugog, ako se promjena događa jednome od njih, drugi će se odmah promijeniti. To u osnovi znači da se informacije mogu prenijeti brže od brzine svjetlosti (iako znamo da se stručnjaci ovog područja ne bi složili s tom izjavom), što bi trebalo biti nemoguće prema našoj trenutnoj razini znanja. Ali nije, dokazano je da postoji.

02_china_building_a_quantum_network

Ovdje dolazi ALI. Ova teorija je lijepa i odlična, ali stvarnost je da su te kvantne veze vrlo krhke, i pokušavajući ih održati čak i na relativno kratkim udaljenostima izaziva mnoštvo problema, nismo ni blizu djelu svjetlosnih godina ove teorije. Da i ne spominjemo kako čak i najmanje ometanje može prekinuti vezu, što čini sakupljanje informacija nemogućim. Bili bismo sretni s par tisuća kilometara dok nas Elon Musk sve ne pretvori u međugalaktičku vrstu.

Zašto ovo znači revoluciju komunikacije? Zato što bi na ovaj način jednostavno mogli odmah proslijediti podatke između dva mjesta. Opet, ovo je vrlo jednostavan primjer, ali zamislite sljedeće: imate dvije institucije na različitim stranama svijeta. Institucija A želi poslati enkripcijski ključ Instituciji B. Ako Institucija A ima foton koji ima zapleteni par u Instituciji B, onda sve što moraju učiniti jest promijeniti stanje fotona između 1 i 0 u Instituciji A. Stanje fotona u Instituciji B će se odmah početi mijenjati. Instituciji B ne preostaje ništa osim zabilježavanja ovih promjena, i odmah će imati ključ bez bilo kakve vrste kašnjenja.

03_china_building_a_quantum_network

Ako sanjamo malo veće od toga, mogli bismo čak zamisliti stvaranje čitavih kvantnih komunikacijskih mreža koje bi mogle raditi između Zemlje i svemira zahvaljujući satelitima koji kruže oko Zemlje.

Ovo je sustav za koji su stvorili bazu na Kineskoj Akademiji Znanosti.

Poslali su satelit u svemir gdje su stvorili zapetljane fotone uz pomoć posebnog kristala. Satelit ih je zatim distribuirao između tri zemaljske stanice koje su udaljene tisućama kilometara jedna od druge. Ovo nije samo rekord u udaljenosti, već je i prvi uspješni pokus između Zemlje i svemira.

Još jedna velika prednost koju ova tehnologija ima jest to da je iznimno sigurna, jer informacije stvarno postoje samo na dvije točke ove veze, ne možete ih presresti na putu. Ovo će biti super!

04_china_building_a_quantum_network

Ne možemo čekati da vidimo prve quantumG iPhone uređaje, a kažu kako će iPhone 9 biti upravo takav.

Izvor: The Verge

iPad_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.