imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Kazna od 40 milijuna dolara zbog zavaravanja korisnika


Stojite pored ceste i pokušavate nazvati pomoć, ali nitko se ne javlja – savršena scena iz horor filma. T-Mobile je godinama donosio taj horor svojim američkim korisnicima, a sada su suočeni s kaznom od 40 milijuna dolara zbog toga.

Ako ste smatrali da su manji nedostaci pokrivenosti u vašoj mobilnoj mreži nepodnošljivi, podatkovni promet spor, LTE nije dovoljan ili da je frustrirajuće kada usred poziva izgubite vezu te se on prekine, možda niste doživjeli ono najgore.

Budući da Hrvatska veličinom nije ni blizu veličini SAD-a, ne možemo zaista razumjeti probleme s kojima se suočavaju velike zemlje. Poput onog da su manja ili veća gradska naselja ostavljena bez snažnog mobilnog signala.

Problem je učestao, ali zahvaljujući nedavnoj drami koja je okruživala T-Mobile, ponovno je isplivao na površinu. Dogodilo se sljedeće: svjetski pružatelj usluga je iz nepotvrđenih razloga odlučio obmanuti svoje korisnike s lažnim pozivnim tonom prilikom poziva čak i kada sudionici nisu bili međusobno povezani i poziv nije bio uspostavljen. To nije bio pretjerano etičan potez od strane pružatelja usluge, samo kako bi postigli izmišljene brojke o pokrivenosti i dostupnosti. Pretpostavljam da je to bio glavni razlog iza tog poteza.

Frustrira me kada se poziv prekine dok putujem i mrzim kada je Edge dostupan samo na nekoliko minuta na određenim dijelovima puta kojim prolazim svaki dana. Teško je zamisliti s čime se stanovnici SAD-a suočavaju svaki dan, pogotovo kada znamo da oni svakodnevno prelaze puno veće udaljenosti od nas.

Zamislite sljedeću situaciju: pronašli ste posao iz snova u najbližem velikom gradu, ali nećete zarađivati dovoljno da biste se mogli preseliti tamo, stoga svakodnevno morate voziti 2-3 sata. U Europi to nije uobičajeno, ali ‘preko bare’ to je uobičajeni i praktičan dogovor.

Jednoga dana, vaš se automobil iznenada zaustavi usred ničega. Iz motora se dimi, baš kao u filmovima, a uskoro će vam eksplodirati i glava jer već 50. put zovete vučnu službu, ali vam se nitko ne javlja. Shvaćate li sada zašto je lažni pozivni ton problem? Osim zadimljenog motora, može doći do puno ozbiljnijih problema kada se pozivi ne povezuju.

T-Mobile nije mogao učiniti ništa drugo osim priznati svoju krivnju te kršenje pravila FCC-a iz 2014. godine, čime su uzrokovali gubitak prihoda za ruralne tvrtke, ometali medicinske stručnjake u pružanju skrbi pacijentima u ruralnim područjima, odsjekli obitelji od rođaka te stvorili potencijal za opasna kašnjenja u komunikaciji o javnoj sigurnosti.

Neki smatraju da kazna od 40 milijuna dolara nije dovoljna s obzirom na to da oštećeni korisnici koji su započeli stotine milijuna poziva neće dobiti ni lipe kompenzacije – barem ne po trenutnom stanju stvari. Međutim, osim kazne, T-Mobile će se morati suočiti s ozbiljnijim posljedicama nakon ovih vijesti, jer bi korisnici mogli početi napuštati tvrtku.

Izvor: Ars Technica

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!