imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Kako zamijeniti ikone na macOS-u?

Kako zamijeniti ikone na macOS-u?


Donosimo vam neke savjete kako promijeniti sustav, koji će vam pomoći ako ne volite plavu boju mapa, ili ste jednostavno naišli na sjajan paket ikona.

Neki ljudi kažu kako Appleov sustav nije moguće podešavati. To nije uvijek bilo u potpunosti netočno (samo se sjetite koliko dugo nismo mogli promijeniti pozadinsku sliku na iOS-u), iako danas ne postoji dio koji ne možete podešavati na oba operativna sustava. Ali, ako volite potpuno potpuno drugačiji dizajn, koji je mješavina realizma i minimalizma, možda ćete htjeti pročitati kako zamijeniti ikone.

Kako zamijeniti ikone na macOS-u?

Prije nego što odemo u detalje, prvo vas želimo upozoriti: program koji ćemo vam pokazati mijenja sistemske datoteke, pa ćete morati kopati po riskantnim mjestima. Preporučamo vam ovaj korak samo ako ste iskusni s korištenjem macOS-a. Ako ste tek počeli koristiti ovaj sustav, možda biste trebali malo pričekati da savladate neke naprednije opcije. Naravno, vaše računalo je vaša odgovornost, tako da ako smatrate da ste spremni za ovaj potez, nitko vam ne može reći da niste, ali budite oprezni.

Pogledajmo što je potrebno učiniti. Na sreću, postoji besplatan program koji će sve odraditi za vas, a podržava Sierra operativni sustav. Ime programa je LiteIcon, a napravili su ga developeri programa AppCleaner. Preuzmite ga i instalirajte.

Kako zamijeniti ikone na macOS-u?

Kada s tim završite, trebat ćete odlučiti želite li ići u detaljniji dizajn ikona, ili samo želite promijeniti u postojeći paket ikona. Ako se odlučite za prvu opciju, potrebno je isključiti System Integrity Protection, SIP. Prije nego što to učinite, pročitajte o čemu se točno radi, kako biste znali što činite. Kada to završite, pratite slijedeće korake:

 • Resetirajte računalo
 • Nakon zvuka koji označava Bootanje računala, pritisnite CMD i R
 • Ne puštajte gumbe dok se ne upali Recovery
 • Odaberite Utilities – Terminal u gornjem izborniku, te pokrenite program
 • Upišite slijedeću komandu:

csrutil disable; reboot

Kako zamijeniti ikone na macOS-u?

Ako ste sve dobro napravili, računalo će se resetirati, te ćete moći uređivati sistemske datoteke.

Pokrenite program, a nakon toga je sve lako. Povucite željene ikone u program (svi formati su podržani: png,ico,icns), te pritisnite gumb Apply Changes na dnu, resetirajte računalo i gotovi ste. Pazite da imate odgovarajuću rezoluciju za sve zaslone, pogotovo za Retina zaslon, a imajte na umu da će Trash mapa trebati jednu ikonu kada je prazna i jednu kada je puna.

U slučaju Calendar ikone, ako ju želite mijenjati kao i ostale ikone, trebat ćete preuzeti stvar u svoje ruke. Prva, vrlo važna stvar je da odaberete ikonu koja ima dvije verzije: prazna i puna verzija. Također, potrebna vam je ikona ICNS formata. Ako su ovi uvjeti zadovoljeni, pratite ove korake:

 • Praznu ikonu nazovite App-empty.icns, a punu App.icns
 • Otvorite mapu Applications i nađite Calendar ikonu
 • Kliknite desnim gumbom na ikonu i pritisnite Show Package Contents
Kako zamijeniti ikone na macOS-u?
 • Odaberite Contents – Resources mapu
 • Potražite originalne ikone koje imaju isto ime, te napravite backup kako biste bili sigurni
 • Kada ste gotovi, kopirajte ikone koje želite u Resources mapu, te zamijenite one koje su već tamo
Kako zamijeniti ikone na macOS-u?
 • Otvorite Calendar.docktileplugin mapu koja se nalazi u istoj mapi, te odaberite Contents – Resources
Kako zamijeniti ikone na macOS-u?
 • Kopirajte App-empty ikonu i zamjenite postojeću
 • Ako ste gotovi, napišite u Terminal killall Dock naredbu, te biste trebali vidjeti novu ikonu ako je sve dobro prošlo
Kako zamijeniti ikone na macOS-u?

Ako ste gotovi s namještanjem ikona, vrijeme je da ponovno uključite SIP. Odite u Recovery na isti način kao i prvi put, otvorite Terminal i napišite slijedeću naredbu:

csrutil; reboot

Kada se uređaj resetira, vidjet ćete siguran sustav koji koristi nove ikone koje ste odabrali. Neke aplikacije vraćaju stare ikone prilikom nadogradnje, pa ćete morati ponoviti proces nakon iste.

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.