imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Kako vaš mobitel odabire pravu WiFi mrežu?


iOS uređaji mogu se automatski povezivati s WiFi mrežama, bilo da ste doma ili negdje vani. Ali kako vaš uređaj odabire pravu mrežu?

iOS i macOS drugačije se nose s ovime. macOS uvijek odabire mrežu koju ste posljednju upotrebljavali, a ako je ne može naći, nastavlja tražiti vodeći se istom tom logikom. Drugim riječima, ako u uredu imate dostupno nekoliko mreža kojima možete pristupiti, računalo će uvijek prvo odabrati onu na koju ste se posljednju povezali.

Međutim, iPhonei i iPadi funkcioniraju na drugačiji način. Kada jurcate gradom, vaš se uređaj može povezati na gomilu različitih otvorenih mreža, pa opcija da odabere onu koju ste posljednju upotrebljavali nije optimalno rješenje. Appleovi mobilni uređaji biraju na koju će se mrežu automatski povezati na temelju sljedećih čimbenika:

Preferirana mreža: WiFi mreža koju najčešće upotrebljavate.
Posljednja privatna mreža na koju ste se povezali: zadnja mreža na koju se vaš uređaj spojio. iOS primarno traži takve mreže, jer su naše kućne ili mobilne mreže koje funkcioniraju kao hotspoti najčešće u istoj grupi.
Javne mreže: mreže u hotelima, kafićima, trgovinama, aerodromima i sl.

Evo jednog primjera: ako imate WiFi mrežu doma, a vaš iPhone ponekad služi kao hotspot, povezani iPad odabrat će jednu od tih dviju opcija. S obzirom na to da uređaj sigurno poznaje vašu kućnu mrežu, i češće je upotrebljava, algoritam će toj opciji dati prednost nad hotspotom iPhonea.

Ako pak niste doma, nego u kafiću, vaš će iPad prije odabrati hotspot iPhonea nego javnu mrežu kafića. Međutim, to možete lako promijeniti: idite na Postavke > WiFi te isključite opciju automatskog povezivanja. U tom ćete slučaju ručno moći birati na koje se mreže želite povezati.

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!