imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Kako ukloniti crvene oči na iPhone fotografijama


Je li vam se ikada dogodilo da se vaš subjekt pojavio s crvenim očima na praktički dobrim fotografijama? Pa, uz pomoć sljedećeg trika se vrlo lako možete riješiti crvenih očiju, a čak vam neće trebati ni aplikacija za to!

Sigurno su svi vidjeli fotografije na kojima se subjekt pojavio s crvenim očima. Iznenađujuće, razlog koji se nalazi u pozadini ovog fenomena nije činjenica da je subjekt vampir ili neko drugo magično biće. Efekt crvenih očiju se pojavljuje samo kada je ambijentalno svijetlo loše ili kamera – u našem slučaju iPhone – koristi bljeskalicu.

To je daleko od slučajnosti! U slabom ambijentalnom osvjetljenju, vaša se zjenica (koja je u biti rupa u vašoj očnoj jabučici) širi kako bi propustila više svjetla. Pa, da, ali ako koristite bljeskalicu u ovom proširenom stanju, onda ju izlažete velikoj količini fotona, te ona nema dovoljno vremena za skupljanje, pa se svjetlo odražava od fundusa u stražnjem dijelu očne jabučice. Zapravo, fundus je pun vena, koje će odražavati crveno oko – to je ono što kamera uhvati.

Nažalost, u većini slučajeva je to neželjeni efekt. Srećom, možete ga prilično lako ukloniti, a nećete ni morati upotrijebiti aplikaciju. Sve što trebate učiniti je:

  • Otvorite fotografiju u aplikaciji Photos i dodirnite Uredi u gornjem desnom kutu.
  • Nakon toga, vidjet ćete ikonu prekriženog oka. Dodirnite ju.
  • Dodirnite crvene oči na fotografiji (dok ne dođete do željene korekcije).


Pravo malo čudo, problem je odjednom riješen!

Također je zanimljiva, ali i tužna činjenica da bi nedostatak crvenih očiju na fotografijama mogao biti znak ozbiljne bolesti. Kod djece u dobi od 1-2 godine se na fotografijama umjesto crvene boje, na zjenicama može pojaviti bijela ili žućkasta boja (leukokorija) – ona može biti simptom retinoblastoma, tumora mrežnice. U tom slučaju, vrlo je preporučljivo da posjetite liječnika.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!