imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kako ukloniti crvene oči na iPhone fotografijama


Je li vam se ikada dogodilo da se vaš subjekt pojavio s crvenim očima na praktički dobrim fotografijama? Pa, uz pomoć sljedećeg trika se vrlo lako možete riješiti crvenih očiju, a čak vam neće trebati ni aplikacija za to!

Sigurno su svi vidjeli fotografije na kojima se subjekt pojavio s crvenim očima. Iznenađujuće, razlog koji se nalazi u pozadini ovog fenomena nije činjenica da je subjekt vampir ili neko drugo magično biće. Efekt crvenih očiju se pojavljuje samo kada je ambijentalno svijetlo loše ili kamera – u našem slučaju iPhone – koristi bljeskalicu.

To je daleko od slučajnosti! U slabom ambijentalnom osvjetljenju, vaša se zjenica (koja je u biti rupa u vašoj očnoj jabučici) širi kako bi propustila više svjetla. Pa, da, ali ako koristite bljeskalicu u ovom proširenom stanju, onda ju izlažete velikoj količini fotona, te ona nema dovoljno vremena za skupljanje, pa se svjetlo odražava od fundusa u stražnjem dijelu očne jabučice. Zapravo, fundus je pun vena, koje će odražavati crveno oko – to je ono što kamera uhvati.

Nažalost, u većini slučajeva je to neželjeni efekt. Srećom, možete ga prilično lako ukloniti, a nećete ni morati upotrijebiti aplikaciju. Sve što trebate učiniti je:

  • Otvorite fotografiju u aplikaciji Photos i dodirnite Uredi u gornjem desnom kutu.
  • Nakon toga, vidjet ćete ikonu prekriženog oka. Dodirnite ju.
  • Dodirnite crvene oči na fotografiji (dok ne dođete do željene korekcije).


Pravo malo čudo, problem je odjednom riješen!

Također je zanimljiva, ali i tužna činjenica da bi nedostatak crvenih očiju na fotografijama mogao biti znak ozbiljne bolesti. Kod djece u dobi od 1-2 godine se na fotografijama umjesto crvene boje, na zjenicama može pojaviti bijela ili žućkasta boja (leukokorija) – ona može biti simptom retinoblastoma, tumora mrežnice. U tom slučaju, vrlo je preporučljivo da posjetite liječnika.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!