imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kako su se performanse novih MacBooka Pro poboljšale nakon ažuriranja


Apple je sinoć objavio opširnije ažuriranje koje je prvenstveno bilo usmjereno prema problemima pregrijavanja novih MacBook Pro modela. Odmah sam ga preuzeo te ponovio testiranje oba uređaja. Je li Apple uspio riješiti problem firmwarea?

Čim sam sa suzom u oku vratio 15-inčni testni uređaj s kojim sam proveo krasan vikend te se vratio u ured, morao sam se vratiti po njega jer me Watch obavijestio o novom ažuriranju koje nisam smio propustiti. Naime, radilo se o ažuriranju kojim je Apple riješio problem novih MacBooka Pro. Vrlo sam brzo opet imao 13-inčni i 15-inčni model ispred sebe te počeo s usporedbom.

S obzirom na to da Apple tvrdi kako problem utječe na sve nove modele, odlučili smo ažurirati oba (i dalje s osnovnim konfiguracijama) te ponoviti testove na jednom i drugom uređaju.

Odmah je očigledno da se ne radi o marketinškoj prevari koje se Apple dosjetio preko noći, kao što su neki odmah počeli nagađati. Veličina ažuriranja je između 1,3 i 1,5 GB, što upućuje na ozbiljne promjene u samom sustavu. Kao što sam već spomenuo prilikom prvog testiranja, ovi uređaji nisu spori, barem ne u usporedbi s modelima iz 2016. Međutim, znao sam da imaju mnogo više potencijala.

Nisam uspio opet dobiti model iz 2016., pa sam uspoređivao nove rezultate sa svojim bilješkama od prethodnog testiranja. Kako govorimo o performansama, radio sam s datotekama veće rezolucije nego u ranijim testovima te ih pokretao s različitim kodekima (ako se sjećate, u prvom sam testu rekao da bi ključ mogao biti upravo u kodekima).

Prvo sam usporedio rezultate sa svojim iMacom (kasna 2014., žešća CTO konfiguracija) da vidim ima li ikakvih promjena. Očekivao sam nešto drugačije, ali performanse su se u usporedbi s prvim testom malo poboljšale, ali ne značajno. Prije su oba uređaja završila u isto vrijeme u Final Cutu na Apple ProRes 422 HQ. Sada je novi 15-inčni MacBook Pro bio 15% brži. Kada sam postavio hlađenje na maksimum, ubrzao se za još 10%.

Iako je isti timeline od 1080 p / 24 fps-a u DaVinci Resolveu bio 5-10% brži i u prvom testu, sada su rezultati porasli na 20-30%. Nažalost, uređaj i dalje ne voli h.264 kodek, ponajviše u mp4 formatu, ali u konačnici nije bilo nekih značajnih razlika u rezultatima. Proces je na MacBooku bio na 80% kada je iMac dovršio zadatak.

U prethodnom sam članku objasnio zašto smatram da ovakve usporedbe nisu pametne, te i dalje stojim iza toga – ti su podaci korisni samo onima koji planiraju prijeći s iMaca na prijenosno Appleovo računalo. Također, ova vremena renderiranja odnose se na eksportiranje, ne na izračune timelinea. U tom slučaju rezultati su drugačiji: u Finalu Cutu razlika je u 10-20% jer sam upotrebljavao Apple ProRes 422 (niža rezolucija) za kodiranje timelinea.

Potom sam krenuo s usporedbom novih modela i dvije godine starog 15-inčnog MacBooka Pro. Tu sam se odlučio za jače naoružanje te radio s ranije spomenutim većim rezolucijama. Dodao sam 4K (48 fps) datoteku snimci R3D 8K (24 fps). To je zanimljiva kombinacija jer je niža rezolucija uparena s dvostrukim fps-om.

Odlučio sam preskočiti Final Cut te radio s kodekom h.265, koji u principu nije uključen u program. Pomoću aplikacije Compressor moći ćete eksportirati 8 i 10-bitni HEVC, ali to će vas malo koštati. Prije nisam uzimao u obzir taj čimbenik, pa se ispričavam ako ste imali problema s time. Radio sam s istim LUT-ovima i rezultati su počeli pristizati.

Rezultati 8K snimke.

 

Rezultati 4K snimke.

Tijekom testiranja u oba sam slučaja uspio postići porast performansi od oko jedne minute. DaVinci Resolve u početku je imao nekoliko opadanja u broju sličica, ali nakon nekoliko pokušaja taj se problem više nije javljao, a rezultati su bili otprilike jednaki. Provjerio sam broj verzije softvera i ispostavilo se da je instalirana nestabilna beta verzija 15.0, pa je to moglo uzrokovati probleme.

Sve u svemu, mogu reći da je Appleovo ažuriranje stvarno riješilo temeljne probleme. Temeljni 15-inčni model – iako nije imao loše rezultate prvi put – sada ima osjetna poboljšanja u performansama. Ipak, moram spomenuti da Apple još uvijek ima posla, trebaju poraditi na performansama kako bi rezultati bili ujednačeniji te kako bi se u slučaju top modela postizao maksimalni clock speed.

Bez obzira na to da je SSD brz poput munje, RAM je optimiziran za najbolji rad i na oba uređaja možete raditi brzinom svjetlosti, renderiranje treba biti privilegija top modela stolnih računala. Kao što sam spomenuo, MacBook Pro je odlično prijenosno računalo s manje kompromisa. Odaberite bilo koji od postojećih modela, i ako možete, udvostručite veličinu SSD-a, jer se tako osjetno poboljšavaju performanse u odnosu na modele s 256 GB.

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!