imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Kako se riješiti naredbe CMD + Q


Vjerojatno svaki novajlija na Macu ima problema s naredbom CMD (⌘) + Q, odnosno prečacem kojim se zatvaraju sve aplikacije. Najveća je poteškoća u tome što su slova Q i W jedno pored drugog na tipkovnici, a u kombinaciji s tipkom CMD postaju prečaci s prilično različitim svrhama.

Već smo pisali o razlici između tipkovnice za Windows i Mac, pa ćemo nastaviti s tom temom i ovom se članku posvetiti prečacu CMD (⌘) + Q. Radi se o korisnom prečacu, ali problem je u tome što su tipke Q i W jedna pored druge. S obzirom na to da je položaj tih tipki jednak na svim tipkovnicama, možete lako pogriješiti i izaći iz cijele aplikacije umjesto da samo zatvorite trenutno aktivan prozor.

Prečac CMD (⌘) + Q sistemski je prečac, pa ga ne možete samo obrisati. Međutim, možete promijeniti naredbu te postaviti nešto što neće načiniti mnogo štete, ali će vam jasno dati do znanja da ste nešto krivo pritisnuli.

Zamjena boja možda je idealno rješenje, jer ta funkcija nije aktivna prema zadanim postavkama. Da biste je aktivirali, odite na System Preferences > Keyboard > Shortcuts > Accessibility pa označite kućicu pored Invert Colors. Također, postavite prečac na ⌘Q.

Postoji i drugo rješenje, jer je naredba CMD (⌘) + Q zapravo vrlo korisna kada stvarno želite zatvoriti neku aplikaciju. Aplikacija Karabiner omogućuje vam da personalizirate svoju Mac tipkovnicu, pa tako i naredbu CMD (⌘) + Q. Nakon što aplikaciju preuzmete i instalirate – možda ćete trebati omogućiti instaliranje aplikacija predstavljenih programera u System Preferences – otvorite je. Odite na tab Complex Modifications te ondje postavite svoja pravila.

Idite na Add rule, pa otvorite Import more rules from the Internet. Ovdje potražite unos Prevent unintended command-q i pritisnite Import. Možete dodati tri različita pravila, ali budite pažljivi jer će jedno pravilo biti primarno. Primjerice, ako postavite pravilo Quit application by pressing command-q twice, onda će pravilo Quit application by holding command-q biti niže na listi, te neće automatski vrijediti.

U slučaju da odaberete pravilo Quit application by holding command-q, u tabu Parameters možete podesiti koliko dugo trebate držati tipke da bi se naredba pokrenula.

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!