imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kako procure Appleove najveće tajne


Kroz godine, znatiželja korisnika o novim uređajima se nije nimalo promijenila, baš kao ni činjenica da informacije uvijek procure. No, postaje li količina procurenih poslovnih informacija zaista sve veća i veća?

Oni koji su sjeli ispred svojih računala u večernjim satima 12. rujna kako bi pogledali predstavljanje ovogodišnjih iPhone uređaja su mogli osjetiti malo tuge. Jer smo otprilike 2 tjedna ranije znali sve: tri nova iPhonea, novi Apple Watch, nove boje i još veći zasloni. Iako nam je Apple dao mnoštvo drugih informacija i uključio mnoge druge teme u svoj Keynote, glavni atributi su već bili vrlo dobro poznati.

Baš kao i nazivi, veličina pohrane i tako dalje, sve one stvari koje bi mogle potaknuti prosječne korisnike da zamijene uređaj. Je li ovo bilo najveće curenje informacija ikada? S obzirom na njegovu prirodu, mogli bismo reći da. Budući da je sve što je moglo procuriti, procurilo. Međutim, ako uzmemo u obzir reakciju korisnika i pažnju koju je dobilo, nije ni blizu Top 3.

Krajem kolovoza, autori 9to5Maca su nam servirali najveće curenje informacija. Rambo, koji se proslavio svojom fiksacijom na HomePod prošle godine i njegov pomoćnik Chance Miller su podijelili ekskluzivne fotografije iPhonea XS, iPhonea XS Max i 4. generacije Apple Watch modela. Svi oni su uređaji koji u sebi sadrže mnoga zanimljiva ažuriranja, te samo nekoliko promjena izvana, u odnosu na prošlogodišnje modele.

Okrećući kotač vremena unatrag, možete vidjeti da je bilo puno informacija koje su procurile. Čak toliko da ih možemo grupirati prema različitim aspektima. Sada smo provjerili reakcije korisnika, kako su oni prihvatili ova nova lansiranja i što je bilo najnezgodnije za Apple. Počnimo s Top 3.

3. Ogromno ažuriranje dizajna iPhonea X

Apple je prešle godine premjestio iPhone uređaje u potpuno novu dimenziju. iPhone X je imao značajan utjecaj na tržište te je donio mnoge promjene koje se odnose na dizajn i prepoznavanje lica. Ikoničan izgled koji je uočljiv iz daleka je procurio Guilherme Rambo iz izvornog koda HomePoda. Taj izgled su odmah kopirali i prilagodili kineski proizvođači mobilnih uređaja. Malene ptičice su nam rekle da će čak i nova Pixel serija imati usjek.

Također smo znali i za dolazak Face ID-a, jer su ID-ovi za autentifikaciju bili uključeni u firmwareu pokvarili Appleovo iznenađenje, i to tjedan dana prije Keynotea. Zaista bih volio vidjeti lice Tima Cooka kada je dobio vijest da su dizajn koji su godinama prilagođavali, kao i nova tehnologija procurili prije službene najave, i očito da su tech novinari rastrgali cijelu temu i obavijestili sve o najfinijim detaljima, čak i prije nego što su imali stvarni uređaj.

2. Stakleni iPhone

Sada se moramo vratiti u 2010. godinu. Bilo je to prije nekog vremena, kada je Apple šokirao svoje korisnike s prvim većim ažuriranjem dizajna i “Samo ga izbjegavajte držati na taj način” rješenjem. iPhone 4 je ponosno predstavio Steve Jobs. Razbio je dizajn u obliku “držača za sapun” prijašnjih iPhonea, te je imao uglati oblik sa staklenim pločama na prednjoj i stražnjoj strani, kao i metalni okvir.

Iako su s vremenom sve te uspomene postale sretnije i vrijeme je zaista pokazalo da su svi oni koji su sumnjali u uspjeh iPhonea 4 bili u krivu. Osim “Samo ga izbjegavajte držati na taj način” skandala, ovo je bio jedan od najboljih i najljepših iPhonea koje je Apple ikada stvorio. A za mnoge europske korisnike je bio i prvi, budući da je to bio drugi model koji je bio dostupan i u Europi.

Samo još jedna stvar, koje se vjerojatno nitko ne sjeća: te godine su procurile i fotografije o prvoj generaciji Magic Trackpada, koji je također kasnije lansiran.
Just an additional thing that possibly no one remembers: that year photos about the first generation Magic Trackpad were leaked too, that was also launched later on.

1. Otkrivanje divovskog iPhonea

Ne, nije riječ o prvom veličanstvenom iPhoneu 6 u 2014., koji je bio jedan od najuspješnijih iPhonea ikada. Divovski iPhone otkriven je 2010. godine, što je u osnovi iPad ili prvi iPad. Tri tjedna prije lansiranja, Wall Street Journal je znao da Apple predstavlja novu kategoriju proizvoda u svojoj ponudi i da će predstaviti uređaj s ogromnim zaslonom.

U to vrijeme su bili dostupni različiti tableti, ali čak ni proizvođači nisu mogli definirati za što su točno dobri. Prema mitu, Steve Jobs je bio taj koji je pokazao uređaj prije nego je lansiran Waltu Mossbergu, legendarnom tech novinaru s kojim je imao zaista dobar odnos.

Kopali smo kroz sve izgubljene datoteke na Internetu kako bi pronašli priču koje se većina nas jasno sjeća. Ali bili smo prilično nesretni kada nismo mogli pronaći ništa čvrsto, a originalni članak koji je predstavljen odmah nakon što su informacije procurile nije bio objavljen pod imenom Walta Mossberga. Vjerojatnije je da je on pokretao stvari iz pozadine, budući da je i tada Apple okruživalo uzbuđenje. Jobsova noćna mora postala je stvarnost – novinarima se uređaj nije svidio. Mossberg je bio jedan od rijetkih koji je hvalio iPad.

Kako se to moglo dogoditi?

Što se tiče curenja informacija o iPadu, jedan od Appleovih bivših komunikacijskih suradnika je razgovarao s Mac Observerom o tome kako kontrolirano curenje informacija funkcionira. Bivši zaposlenik prisjetio se da su ponekad zaposlenici iz odjela za komunikacije smatrali da je prikladno i isplativo otkriti nekoliko detalja. To je dobro za tvrtku jer:

  • Budi interes za novi proizvod u korisnicima
  • Mogu vidjeti kako će korisnici reagirati na vijesti o cijenama, jer je Apple zaista na rubu kada se radi o stvaranju novih cijena
  • Tjera konkurente u paniku
  • Uzbuđenje može osigurati maksimalnu pažnju tech novinara

Kontrolirano curenje informacija je vrlo povjerljiv i intiman proces. Tvrtka ne dijeli povjerljive informacije s bilo kime i većinom vremena ne određuju prirodu vijesti nego jednostavno objave nekoliko informacija, uglavnom u telefonskom pozivu. Nema e-maila, nema pošte, samo brzi telefonski poziv kako bi se zaštitile obje strane. Informator je također dodao da se čin velikog curenja informacija o iPadu mogao dogoditi samo i strogo nakon zatvaranja burze, jer Apple nije igrao na podizanje vrijednosti svojih dionica.

Međutim, to ne znači da sva curenja informacija potječu od Applea. Danas se to događa poprilično rijetko, i nismo sigurni je li to još uvijek izvedivo u tvrtkinom odjelu za komunikacije. Nove tehnološke inovacije su mnogima zanimljive i to se događa sa svim tvrtkama. Googleovi i Samsungovi proizvodi procure baš svake godine, a sada se isto dogodilo i Xiaomiju, Huaweiju, kao i GoProu.

Pitanje još uvijek stoji: je li prije bilo bolje? Jesu li Keynote događaji bili uzbudljiviji zato što je bilo manje informacija koje su procurile? Zapravo, bilo je većih vijesti koje su prethodno procurile i vjerojatno nisu bile planirane. Za danas se pokazalo da je industrijska specijalnost pratiti ovakve vrste fragmenta informacija. A očigledno je da ljudi Interneta obožavaju tračeve. Također, Apple mora prihvatiti da je to sami temelj uzbuđenja čak i kada rade sve kako bi zaustavili te informacije.

Izvori: Steve Jobs autora Waltera Isaacsona, Wall Street Journal, The Mac Observer, 9to5Mac, AppleInsider

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!