imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Kako otkazati pretplatu na iPhoneu


Aplikacije za iPhone, iPad i Apple TV imaju i ponude za dodatne kupnje i pretplate, a one mogu živcirati korisnike koji nisu dovoljno upoznati s labirintom poznatim kao iTunes Store. U ovom ćemo članku dati pregled svih važnih ponuda i opcija na koje morate paziti kako ne biste bespotrebno trošili novac.

Za početak, trebamo objasniti razliku između klasične kupnje unutar aplikacije te pretplate. Prvo znači da ćete nešto kupiti jednom te da će Apple za to automatski skinuti novac s vaše kartice: to uključuje kupnju glazbe ili filma na iTunesu, ili pak proširenja ili virtualne valute za igrice. S druge strane, aplikacije koje se temelje na pretplati nude mjesečnu ponudu za koju trebate plaćati mjesečnu pretplatu, kao kada plaćate račune za telefon, internet ili televiziju.

01_how_to_unsubscribe_from_services

U tu kategoriju možemo uvrstiti različite aplikacije za vježbanje, usluge za streamanje glazbe poput Spotifyja ili Apple Musica, te Netflix. Svi su ti pružatelji usluga brzo shvatili da svim korisnicima moraju pružiti mogućnost da besplatno isprobaju uslugu na neko kraće razdoblje kako bi se lakše odlučili na plaćenu pretplatu. U slučaju Apple musica, probno razdoblje korištenja traje tri mjeseca, dok Netflix nudi samo mjesec dana. Kada aktivirate probno razdoblje, automatski se pretplatite na samu uslugu (a Apple vam odmah pošalje obavijest i račun, iako ga ne morate odmah platiti), a po isteku roka, pružatelj usluga počne uzimati mjesečnu naknadu ravno s vašeg računa.

Puno je lakše pretplatiti se na nešto, nego ukinuti tu istu pretplatu. Štoviše, mnogo ljudi zaboravi ukinuti pretplatu – a nekima se ni ne da – što znači da svaki mjesec gube pet do deset eura na nešto beznačajno i beskorisno. Ali ne brinite, u svakom trenutku možete ukinuti bilo koju pretplatu i to sa samo nekoliko klikova. To ćete najlakše napraviti putem iPhonea ili iPada, ali izvedivo je i preko računalne aplikacije iTunesa.

Pretplatu možete ukloniti u sedam jednostavnih koraka na bilo kojem iOS uređaju:
1. Otvorite Postavke / Settings.
2. Odite do oznake iTunes i App Store.
3. Odite na Apple ID.

02_how_to_unsubscribe_from_services

4. Odaberite opciju pregleda svojeg Apple ID-a.
5. Odite niže i otvorite Pretplate / Subscriptions.
6. Ovdje pregledajte Aktivnu listu / Active list i označite sve pretplate koje vam više ne trebaju.
7. Odaberite opciju brisanja pretplate.

03_how_to_unsubscribe_from_services

Važno je istaknuti da ovdje možete ukinuti samo one pretplate koje su vezane uz iTunes Store. Ako ste se na neku uslugu pretplatili putem internetske stranice, kao u slučaju Spotifyja, onda ćete tu pretplatu moći ukinuti samo putem te internetske stranice, a ova vam metoda neće biti korisna.

Ako ste slučajno kupili neku aplikaciju koju niste željeli ili koja vam se ipak nije svidjela, ili ste se pak predomislili u svezi neke kupnje unutar aplikacije, i to možete riješiti na ovaj način.

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.