imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Kako isprazniti Trash mapu kao profesionalac

Kako isprazniti Trash mapu kao profesionalac


Ovaj kratak članak sadržavat će savjete kako da na najbrži mogući način očistite Trash mapu na vašem računalu. Pokazat ćemo vam kombinacije tipki, a pružit ćemo vam i savjet što učiniti kada vam sustav ne dozvoljava brisanje određenih datoteka. Članak je namijenjen početnicima.

Pražnjenje Trash mape može vam oduzeti puno vremena, ovisi o tome koliko ste opsesivni s time. Ako vam je jako bitno da je Trash mapa prazna, možda će vam Trash ikonica na Docku biti najveća noćna mora. Ako je tako, morat ćete odmah brisati sve što stavite u ovu mapu, jer inače nećete spavati po noći.

Procedura izgleda ovako: nakon što datoteku povućete u Trash mapu, morate kliknuti desni gumb na mišu i zatim odabrati funkciju “Empty Trash”, te potvrditi svoj izbor u prozoru koji će se pojaviti. To nije problematično, ali vam može ići na živce ako to radite 25 puta dnevno.

Na sreću, postoji rješenje koje će ubrzati ovaj proces. Prvo, potrebno je naučiti neke kombinacije tipki. Glavna kombinacija je CMD + Backspace, kojom pomičete datoteke u Trash mapu, dok kombinacija CMD + Shift + Backspace služi za pražnjenje Trash mape. Možete isključiti opciju koja vas pita jeste li sigurni da hoćete isprazniti mapu: otvorite Advanced Options izbornik na postavkama Finder aplikacije, zatim kliknite opciju “Show warning before emptying the Trash”, da ne bude označena. Ako niste opsesivni i ne čistite Trash konstantno, možete postaviti tako da se datoteke automatski brišu iz ove mape nakon 30 dana, a možete i isključiti upozorenje na iCloud Driveu.

Kako isprazniti Trash mapu kao profesionalac

Sjajno, već smo ubrzali proces. Sada samo trebate paziti da vaše ruke ne nauče ove kombinacije predobro. Lako vam se može dogoditi da obrišete nešto bitno, a zatim nemate jednostavnog načina da vratite podatke. Budite oprezni!

Ali, postoji još jedan problem koji muči mnoge korisnike – kada sustav ne dozvoljava brisanje podataka iz Trash mape.

Može postojati više uzroka za ovaj problem: većinu puta ovu poruku dobijete kada macOS misli da program još uvijek koristi datoteku koju pokušavate obrisati. Ove mjere opreza nisu slučajne, ali moguće je da se dogodi da vas greška spriječava u pražnjenju mape, iako biste to stvarno htjeli. Ali, nemojte očajavati, postoji rješenje za ovaj problem.

Kako isprazniti Trash mapu kao profesionalac
  1. Otvorite Terminal
  2. Upišite slijedeće: <blockquote>sudo rm -R </blockquote>
  3. Otvorite Trash
  4. Odaberite sve datoteke koje ne možete obrisati, te ih povucite u prozor Terminala
  5. Pritisnite Enter, upišite svoju lozinku, zatim pritisnite Enter ponovno
  6. To je sve, sada biste trebali moći obrisati sve datoteke. Ako je riječ o većim podacima, proces može trajati nekoliko sekundi.
Kako isprazniti Trash mapu kao profesionalac

Navedena naredba će raditi samo s novijim operativnim sustavima. Naredba koju trebate koristiti na sustavima starijima od El Capitana je: rm -rf ~/.Trash/*. Ali, trebali biste koristiti najnoviji sustav koji je dostupan, a već smo pisali zašto je to pametna ideja.

iPhone_6_ponovo
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.