imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Kako da svoj iPhone i kameru održavate čistima


Mnogo je razloga zašto je važno održavati kameru na iPhoneu čistom – tako istovremeno održavate i sam mobitel čistim, a i snimate bolje fotografije. Stoga donosimo nekoliko korisnih savjeta za očuvanje i održavanje leća na mobitelu, kako bi vaše fotografije bile što kvalitetnije.

Mnogo stvari utječe na to kako objektiv „hvata“ fotografiju: nekada vam se može dogoditi da snimite mutnu fotografiju vrlo loše kvalitete, a ponekad možete imati problema s fokusom. Ali nemojte brinuti jer nema razloga da odmah nosite mobitel serviseru – najprije provjerite u kojem vam je stanju kamera. Ako vam se ne čini da je oštećena ili izgrebana, znate da to nije uzrok nekvalitetnih fotografija. Međutim, ako možete vidjeti sloj nečistoće te otiske prstiju na samoj kameri, vrijeme je da je dobro očistite.

01_how_to_keep_your_iphone_camera_clean

Iako to nije pravilo, ako je kamera prljava, to može loše utjecati na fotografiranje. Također, važno je istaknuti da se na staklu koje prekriva leće nalazi dodatan sloj kemijske zaštite, a on se s vremenom može zamutiti ili istrošiti. Zato nije pametno brisati kameru o hlače, strugati je grubom spužvicom ili je tretirati snažnim kemikalijama. Najmanje invazivna metoda čišćenja kamere uključuje alkohol ili ocat te krpicu od mikrofibre, premda i njih treba koristiti u što manjim količinama – dovoljno je da samo nježno obrišete površinu kamere. Negativna strana ovih tekućina njihov je neugodan miris; međutim, ako se odlučite za vodu, najbolje je da koristite destiliranu. Idealno je rješenje pomiješati destiliranu vodu s malo alkohola. Sami odlučite o omjerima.

Kada već čistite kameru, najbolje je da očistite i cijeli iPhone. Ako imate masku, prvo je maknite, a zatim čitavu površinu mobitela prebrišite krpicom od mikrofibre. Appleov službeni stav je da izbjegavate čistiti uređaje bilo kakvim sredstvima za pranje prozora. Najvažnije je da prilikom čišćenja pazite da tekućina ne uđe u ulaze za razne kablove jer bi se tako mogli oštetiti. Prije no što vratite masku, i nju dobro očistite s obje strane – tako će vaš mobitel biti optimalno očišćen.

02_how_to_keep_your_iphone_camera_clean

Nemojte trljati ekran ili na njega nanositi abrazivna sredstva – i on je prekriven posebnim zaštitim slojem, koji se s vremenom troši. Znat ćete da se to događa kada se počne brže prljati. To nije veliki problem, ali ipak je bolje da održavate mobitel u što boljem stanju. Naravno, nema jedne najbolje metode za dugoročno održavanje iPhonea čistim, ali puno pomaže ako imate čiste ruke (znamo da je to gotovo nemoguće kada ste na javnim mjestima). Također, sasvim je u redu ako vaš dvije do tri godine star iPhone nije više u savršenom stanju – ipak ga koristite svaki dan i malo štete normalna je stvar. Samo da ne bi bilo zabune, razbiti ekran u milijun komadića NIJE malo štete.

iPhone_X
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.