imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Kako bi izgledalo kada biste morali kupiti svoj iPhone dio po dio


Naizgled je sve moguće u Kini: možete čak sastaviti vlastiti telefon u samo par dana uz pomoć stručnjaka, a ako poželite, možete kupiti sve potrebne dijelove za sastavljanje iPhonea u neobičnom gradu Shenzhenu. Ako ste vidjeli smiješno jeftine iPhone u kineskim web-trgovinama, na ovaj način su sastavljeni.

Shenzhen je izrastao iz raja jeftinih proizvoda u rodni grad par tehnoloških tvrtki koje su uspjele sustići ostatak tržišta. Najpoznatija od ovih tvrtki je Huawei, koja sve više i više raste po popularnosti: trenutno može biti postavljena među top 3 proizvođača telefona na svijetu. Analiza tržišta predlaže da će Huawei nadmašiti čak i Apple u pogledu tržišnog udjela u roku od par godina. Kako tvrtka može od potpuno nepoznate tvrtke doći do toga da postane jedna od određujućih faktora na tržištu za nekoliko godina?

01_how_to_put_an_iphone_together_from_parts

Odgovor na to pitanje se nalazi u samome gradu Shenzhen, gdje na tržnicama ne prodaju jeftine čarape i bokserice, već razne vrste malih elektroničkih dijelova, kopije iPhone kućišta, baterija i dijelove telefona koji su rastavljeni – dijelovi koje stručnjak može iskoristiti i sastaviti novi telefon. Taj proces uopće nije legalan, i sve u potpunosti ovisi o vašoj sreći hoćete li kupiti dio dobre kvalitete za vaš uređaj ili ne. Inženjer i software developer Scotty Allen je u svom videu provjerio možete li sastaviti cijeli funkcionirajući iPhone od jeftinih dijelova koji se prodaju.

Odgovor je definitivno da, iako kako bi uspjeli u svojoj namjeri, potrebna vam je pomoć nekoga tko zna gdje pronaći sve što vam je potrebno. Ovaj vodič bi također trebao imati adekvatne jezične vještine, visoke razine strpljivosti i upornosti, te neku razinu kvalifikacija u ovoj temi. Allen je najviše bio zainteresiran za razvijanje softwarea, i to je većinom zahtijevalo poznavanje hardwarea. Zapanjujuće je vidjeti u videu da možete doslovno kupiti bilo što na ovim tržištima; ništa nije nemoguće pronaći.

Htio sam vidjeti da li je to zaista bilo moguće.

– Scotty Allen za The Verge

02_how_to_put_an_iphone_together_from_parts

Allen je izjavio kako je na ovaj projekt potrošio oko 1000 dolara (6903 HRK) kako bi dobio željeni iPhone 6s: za taj novac, telefon s lakoćom možete kupiti kod ovlaštenog trgovca. Allen je također dodao kako je moguće sastaviti telefon prikazan u videu za 300 dolara (2070 HRK), ako ne računate dodatne troškove i nepotrebne dijelove. Također možete kupiti starije iPhone za istu cijenu u sumnjivim kineskim web-trgovinama – ti uređaji nemaju nikakvu garanciju, i uz to su ilegalni. Naš savjet svima je da ne kupuju uređaje iz tih web-trgovina.

Izvor: The Verge

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.