imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Kakav je odnos između iPad i Mac uređaja?

Kakav je odnos između iPad i Mac uređaja?


Vjerojatno nitko osim Stevea Jobsa nije znao kako će uspješan proizvod biti iPad kada je predstavljen, ili, još važnije, koliko će utjecati na PC industriju. Računala se od tada nisu oporavila, a tržište tableta trenutno stagnira. Pitanje je: do kada?

Prošlih nekoliko godina Appleu je jasno kako je telefonska industrija dosegla sve korisnike koje je mogla u 21. stoljeću. Ne postoji osoba na svijetu koja ne bi htjela kupiti pametni telefon (naravno ne pričamo o iznimno siromašnim područjima). Priča o iPadu počela je slično. Apple je radio popularne mp3 playere; ali Steve je shvatio kako je iPod proizvod s vrlo posebnom korisničkom bazom. Ljudi su počeli dobivati brže internetske veze kod kuće; WiFi se počeo širiti svijetom, a mobilni internet je doživio ogroman porast u kratkom vremenu.

Kakav je odnos između iPad i Mac uređaja?

Otkuda je došla ideja za iPad?

Bio im je potreban uređaj koji bi svi mogli koristiti, koji stane u džepove, a može napraviti sve stvari koje prosječan korisnik može napraviti na računalu. iPod Touch je izašao u to vrijeme i bio je vrlo sličan iPhoneu, osim što niste mogli zvati s njim. Tri godine nakon izlaska iPhonea, Apple je predstavio iPad, što je odmah pokrenulo vremensku bombu na PC tržištu. Dobili smo uređaj koji je imao slične karakteristike kao iPhone, samo je imao veći zaslon. To ga je činilo sličnim prijenosnom računalu, ali je bio udobniji korisnicima za svakodnevno korištenje, igranje igara, gledanje videa ili čitanje knjiga.

Ako pogledamo graf, jasno je vidljivo kako je korisnicima trebao iPod, jer je prodaja Appleovih računala doživjela ogroman pad, a tvrtkin glavni izvor prihoda prije toga bio je Power Mac. iPod ludilo trajalo je do 2007. godine, kada je Apple predstavio uređaj koji je spojio računalo, iPod i telefon. Pet godina kasnije tržište desktop računala je potpuno uništeno, što nije baš moguće vidjeti na grafu. Svatko ima iPhone (ili drugi pametni telefon) u 2017. godini, ali nekako je prodaja iPada ostala na istom nivou kao prodaja Maca.

Kakav je odnos između iPad i Mac uređaja?

Apple je možda sam uništio svoje tržište 2014. godine kada su izašli 4.7” i 5.5” modeli iPhonea. Kome treba iPad ako imate iPhone 6/6s/7 Plus? Tako je, nikome. Zaslon je dovoljno velik za gledanje filmova, da ne pričamo slanje poruka. iPad je postao pomalo zastarjeli proizvod za ljude koji ne igraju igre, uređuju video ili audio, ili čitaju knjige, pogotovo ako imaju i MacBook. Ali, Apple je dobio mnoge nove korisnike kada je predstavio ove telefone, pa ne možemo reći kako to nije bio dobar potez.

Nešto veća prodaja je očekivana 2015. godine kada su predstavili iPad Pro s velikim zaslonom. Istina, tipkanje nije toliko udobno i malo je uređaj nezgodan za držanje. Ali, imamo sjajan stylus kojim možete pisati gdje god poželite, a to ga čini sjajnim. Uređaj može biti bliže korisnicima od bilo kojeg računala (ne pričamo o hibridnim računalima, oni su posebna kategorija). Ovaj proizvod može biti dobar za prosječne, ali i profesionalne korisnike, osim u smislu cijene.

Kakav je odnos između iPad i Mac uređaja?

To nije kritika sama po sebi, jer iPad Pro sa svim dodacima nije toliko skup proizvod ako ga usporedimo s iPhoneom, a potrebno je i napomenuti kako baš i ne postoje takvi proizvodi od drugih proizvođača. Nadalje, proizvodi koji se trenutno natječu s njim su proizvodi isključivo za profesionalne korisnike. Primjer su Wacom digitalni tableti: vrlo skupi uređaji koji su slični iPad Pro modelu što se tiče veličine i kroištenja. Ne možemo suditi koji je proizvod bolji za uređivanje grafike, jer se ne bavimo s time, ali istina je kako je iPad Pro jednostavniji za korištenje.

Spajanje iPada i Maca

Možemo reći kako je 12.9” iPad Pro sličniji računalu nego telefonu u smislu upotrebe, veličine i karakteristika. Ne biste htjeli dopisivati se s nekim na ovom uređaju. Možete ga zamisliti kao velik komad papira na koji možete pisati svoje misli, ili kao knjigu. Lako možete uređivati dokumente u Pagesu ili Wordu; stvaranje prezentacija je također jednostavno. Dostupne su i mnoge korisne aplikacije koje nisu dostupne za Mac.

Kakav je odnos između iPad i Mac uređaja?

Ako usporedimo uređaj s MacBook Airom, računalo ima dvije prednosti. Jedna je normalna tipkovnica koju ne možete uspoređivati s rješenjem za iPad Pro. Kada bismo morali tipkati ovaj članak na toj tipkovnici, ne bismo bili presretni. Druga stvar je što radite na potpunom operativnom sustavu na kojem su dostupni svi programi za primjerice uređivanje videa, fotografija, te su sve datoteke spremljene na jasan i logičan način. To bi se moglo postići i na Touch zaslonu, ali nitko nije shvatio kako.

Nije potreban samo operativni sustav koji možemo koristiti na udoban način; više je stvar u tome što softver koji se proizvodi za računala nije prilagođen za touch zaslon. Adobe Premier na Surface računalu je vrlo razočaravajuće iskustvo. Korištenje stylusa malo mijenja stvari, ali nedostatak kratica na tipkovnici čini ovaj koncept puno lošijim, pogotovo jer je nemoguće koristiti ove kratice na malim tipkama. Kada konačno uspijete, to radite vrlo sporo, čime se gubi smisao kratica.

Kakav je odnos između iPad i Mac uređaja?

Appleov cilj vjerojano nije naći rješenje za to. Ne kažemo kako se to nikada neće ostvariti, ali tvrtka u pravilu gleda na prosječne korisnike iPada, koji bi zamijenio stara računala koja skupljaju prašinu ispod kreveta, pogotovo jer korisnik može koristiti iPad na isti način kao i iPhone. Iako se spajanje iOS i macOS sustava čini kao radikalna ideja, ako razmislite, dva operativna sustava već imaju zajedničkih točaka. Sučelje nije toliko drugačije, sustavi rade jednako kao uvijek, a imaju mnogo jednakih funkcija.

Primjeri ovih funkcija su Continuity, smanjenje videa ili podjela zaslona. iMessage, Pages, Numbers, Keynote, iMovie i GarageBand jednako rade na oba sustava. Savršeno odgovaraju sučelju; ali postoji Appleov softver koji ne bi tako reagirao. Ne biste mogli koristiti Final Cut Pro ili Logic Pro na iPadu, iako je riječ o sjajnom softveru – ipak je Apple potrošio neko vrijeme razvijajući ovaj softver.

Kakav je odnos između iPad i Mac uređaja?

Osim toga postoji problem hardvera. macOS ne radi na mobilnim procesorima, a iOS ne radi na Intelovim procesorima. U kojem smjeru bi se trebalo krenuti? Ili je Touch Bar odgovorio na to pitanje? To nije baš vjerojatno. Očito je kako ljudima ne treba iPad, ali treba li im računalo kao iPad? Za to bi nam bili potrebni ulazi, barem USB-C. Čini se kako zaista nije lagan posao pokupiti ostatke PC industrije. Apple je tek započeo svoju “iPad Pro, bolji od računala” kampanju u kojoj pokušavaju pokazati kako ljudima može bolji biti tablet od računala.

Što možemo očekivati od Applea?

Stoga, potreban nam je uređaj koji bi mogao zadovoljiti potrebe šireg broja korisnika: koji se može natjecati s prosječnim Windows prijenosnim računalom po cijeni; koji je udobniji za tipkanje, ali može biti zatvoren kao MacBook. Treba se moći spojiti na vanjske uređaje. Također nam je potrebna sjajna kamera kako bismo mogli fotografirati, a dobra kamera bi otvorila mogućnost za AR tehnologiju. Apple bi mogao na taj način udovoljiti i gamerima, iako inače oni nisu ciljani korisnici.

Kakav je odnos između iPad i Mac uređaja?

Najnovije vijesti govore kako bi Apple mogao predstaviti novi iPad u travnju ove godine, a mnogi korisnici su primjetili kako ne možete naručiti iPad Pro 12.9” s Appleove stranice tako da vam se odmah pošalje uređaj. Možemo misliti što hoćemo o tome, ali jedna stvar je sigurna: vrlo smo uzbuđeni vidjeti nešto zanimljivo od Applea u smislu iPada. Vjerojatno nije slučajnost kako postoji mnogo reklama za iPad Pro ovih dana. Možda su donijeli svoje vlastite zaključke u vezi promjena na tržištu u zadnje dvije godine, te su odlučili napraviti novi koncept tableta.

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.