imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Još uvijek ne daju besplatne iPhone u zamjenu za ‘lajkove’


Pomislili bismo da su ove varljive i manipulativne “označite sa sviđa mi se i podijelite ovu stranicu kako bi osvojili iPhone X” web-stranice već bačene u smeće u godini 2017., ali ne: zahvaljujući korisnicima, ove lažne stranice cvjetaju posvuda na Internetu.

Posve novi iPhone u neotvorenom pakiranju može biti vrlo primamljiv, pogotovo jer je riječ o uređaju koji uopće nije jeftin. Svatko voli pobjeđivati, još i više kada je nagrada nešto stvarno skupo. Jedva da je prošlo nešto vremena otkako je iPhone 8 lansiran i manje od tri tjedna nas dijeli od izlaska iPhonea X; naši umovi žude za avanturom. Srećom, web-stranice koje ispunjavaju tu gladnu želju u ovom segmentu već nude uređaje (u ogromnim količinama) za tombole. Ali nikada nije bilo i nikada neće biti situacije u kojoj to završava pobjedom.

Barem ne možete očekivati puno od anonimnih profila koji nude stvari u zamjenu za oznake ‘sviđa mi se’ i dijeljenje. Izvješće koje je ZeroFox nedavno objavio je identificiralo 532 američke društvene mreže koje to čine, uključujući Facebook, Instagram, YouTube, kao i Google+. Jedna od najpopularnijih praksi je tradicionalno vrbovanje sljedbenika, čiji je cilj toliko povećati broj sljedbenika profila kako bi ga mogli prodati tvrtki u kojoj nisu svjesni činjenice da to nije funkcionalan i profitabilan model. Ovaj fenomen je prisutan sve otkako se Facebook masovno proširio.

ZeroFox je pronašao 74 takve web-stranice na kojima možete pronaći poveznice koje sadrže zlonamjerni software. Da, još uvijek ne biste trebali klikati sve posvuda. Iako se fenomen smanjuje iz dana u dan, još uvijek je prisutan. Kao što se ispostavilo tijekom ankete, apsolutno najdraži način da vas zavaraju je taj da vam daju anketu koju ćete ispuniti u nadi da ćete dobiti novi iPhone. Zapravo ne moramo ni reći da nikada ne biste trebali davati svoje osobne podatke, u bilo kojem slučaju, bez obzira na to koliko puta vas banka ili usluga na koju ste pretplaćeni pitala za to. Umjesto toga, trebali biste nazvati osobu koja vam šalje e-poruka kako biste bili sigurni da je poveznica ili e-poruka zaista došla s mjesta s kojeg mislite da bi trebala dolaziti.

Nedavno je došlo do panike zbog Netflixa kada su korisnici primili e-poruku za nekakvo usklađivanje podataka koja je bila doista slična Netflixovim e-porukama, a tek kasnije su saznali da e-poruka nije došla od Netflixa. U ovom slučaju, i bilo kojem sličnom slučaju, ljudi koji upravljaju ovim uslugama naglašavaju da nije uobičajena praksa tražiti osjetljive podatke na ovaj način i da biste uvijek trebali provjeriti valjanost prije no što date nekome priliku da zloupotrijebi vaš identitet. Najgora stvar o lažnim web-stranicama je to što ih ni Facebook ni Google ne filtriraju učinkovito. ZeroFox kaže kako nije teško naići na takve oglase upisivanjem “besplatan iPhone”, koji sadrže neke od prethodno navedenih rizika.

Izvor: The Verge

iPhone XR

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!