imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Još jedan rekordni kvartal za Apple

Još jedan rekordni kvartal za Apple


2016. nije bila najbolja godina za Apple, jer je cijele godine postojao trend pada prihoda. Apple je napokon objavio brojeve blagdanskog razdoblja, koji su pokazali jesu li uspjeti zaustaviti ovaj trend i preokrenuti situaciju.

Kao što je uobičajeno, Apple je podijelio rezultate prvog kvartala, koji obuhvaća period od listopada do prosinca, sa svojim ulagačima. Iako to ne biste možda zaključili iz imena, Q1 obuhvaća blagdansko razdoblje, odnosno kraj godine, a drugi fiskalni kvartal obuhvaća prva tri mjeseca u godini. Iako su analitičari predviđali kako tvrtka neće moći nadmašiti prošlogodišnje nevjerojatne brojke, bili su u krivu. Tim Cook je izjavio slijedeće:

Vrlo sam sretan što mogu podijeliti sjajne rezultate Appleovog blagdanskog kvartala. Ostvarili smo najveće prihode u povijesti Applea, kao i najbolje rezultate za iPhone, Apple Watch, usluge i Mac računala. Korisnici App Storea prešli su sve rekorde tijekom ovog kvartala. Također smo vrlo uzbuđeni zbog nadolazećih proizvoda.

Prihodi i profit

Apple je ostvario 78,3 milijarde dolara prihoda u zadnja tri mjeseca 2016. godine, što označava porast od 3% u odnosu na prošlu godinu. Podjela ove zarade po pojedinim kategorija je slijedeća: iPhone 69%, iPad 7%, Mac 9%, Usluge 9% i ostalo 5%. 41% prihoda ostvareno je u SAD-u, 24% u Europi, 21% u Kini, 7% u Japanu i 7% u ostatku Azije. Zabilježen profit je 17.9 milijardi dolara, što je 39% stope profita, a riječ je o smanjenju od 3% u odnosu na isti period prošle godine.

iPhone

iPhone je imao vrlo snažan kvartal. Apple je uspio prodati nevjerojatnih 78,2 milijuna primjeraka, što znači 5% više u odnosu na prošlu godinu. Nikada nije bilo ovoliko prodanih iPhonea u jednom kvartalu. Sveukupno je u cijeloj godini prodano 215 milijuna primjeraka, što je ipak manje od apsolutnog rekorda od 234 milijuna u jednoj godini.

iPad

Kao što se očekivalo, prodaja iPada je još uvijek niska, a ne pomaže što nije bilo nadogradnje od prošle jeseni. Sve u svemu je prodano 123 milijuna iPad uređaja u Q1, što je pad od 19%. Godišnji broj prodanih primjeraka pao je na 42,7 milijuna primjeraka u odnosu na prošlogodišnjih 49,5 milijuna.

Mac

Prodaja Mac računala polako je rasla u zadnjih nekoliko godina, ali u kvartalu prije Q1 je pala. To se promijenilo u Q1 izlaskom MacBook Pro računala s Touch Barom. Apple je prodao 5,4 milijuna Mac računala, što je 1% više nego prošle godine.

Usluge

Kategorija usluga uključuje iCloud, App Store, Apple Music i slično. U ovoj kategoriji Apple je ostvario prihode od 7 milijardi dolara u Q1, što označava porast od 18% u ovoj kategoriji. Najveći doprinos vjerojatno je ostvario iOS App Store (Pokemon GO), Apple Music također ima sve više pretplatnika, a Apple Pay postaje sve rašireniji. Kategorija postaje sve važnija, pa tako zauzima sve veći dio ukupnog prihoda tvrtke.

Ostalo

Ova kategorija obuhvaća Beats, dodatke i Apple Watch, za koji nismo dobili konkretne podatke o prodaji. Iako vjerojatno nije ostvario nevjerojatne rezultate u Q1, vjerojatno je prodano oko 4 milijuna primjeraka. Ova kategorija ostvarila je 4 milijarde dolara prihoda, što je pad od 8% u odnosu na prošlu godinu.

Tim Cook je održao konferenciju preko telefona s ulagačima, te im je zajedno s glavnim financijskim direktorom Lucom Maestrijem objasnio podatke i odgovarao na neka pitanja. Za sve one koji vole grafove, ovo su rezultati prvog kvartala 2017. godine u odnosu na prošlu godinu:

Još jedan rekordni kvartal za Apple

 

Još jedan rekordni kvartal za Apple Još jedan rekordni kvartal za Apple Još jedan rekordni kvartal za Apple Još jedan rekordni kvartal za Apple Još jedan rekordni kvartal za Apple Još jedan rekordni kvartal za Apple Još jedan rekordni kvartal za Apple
Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.