imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Jednostavna podjela zaslona na iPhone i Mac uređajima

Jednostavna podjela zaslona na iPhone i Mac uređajima


Jeste li tehnički guru u svojoj obitelji? Koriste li svi članovi vaše obitelji priliku da vas pitaju za razne tehničke probleme? Evo nekih savjeta koji će vam olakšati život i spriječiti živčani slom!

Ako ste na sva ova pitanja potvrdno odgovorili, vjerojatno vam je poznata slijedeća situacija: vaša nećakinja dobila je novi Apple proizvod za Božić, pa vas je nazvala kako bi vas pitala nekoliko pitanja kako bi mogla podesiti uređaj. Poziv se pretvori u razgovor od sat vremena o funkcijama MacBooka, a pojavi se i tema što je zapravo FaceTime. Nakon nekoliko ovakvih situacija, počnete se osjećati kao služba za korisnike. Dobar dan, služba za korisnike, kako vam možemo pomoći?

Jednostavna podjela zaslona na iPhone i Mac uređajima

Problem postaje još veći kada jednostavno ne možete ostvariti komunikaciju, bez obzira koliko detaljno objašnjavali, pa je zbog toga potrebno osjetno više vremena za rješenje problema. Najbolji način za skraćivanje tog vremena je brz pronalazak uzroka problema, što je najbolje učiniti ako imate uvid u uređaj koji je u pitanju. Za to vam je potrebna funkcija podijele zaslona. Inače predlažemo TeamViewer, jer je dostupan za besplatno preuzimanje na svim platformama, što je zaista uspjeh, jer je ažuran čak i na mobilnom Windowsu i BlackBerryju.

Jednostavna podjela zaslona na iPhone i Mac uređajima

Postoje dvije vrste TeamViewer aplikacije na App Storeu. Potreban vam je TeamViewer QuickSupport u početku, pa je potrebno zamoliti osobu s druge strane linije da preuzme ovu aplikaciju. Navedena aplikacija je najbrži način da vidite zaslon druge osobe. Ne možete upravljati iPhone uređajem s računala, ali je najbrži način.

TeamViewer desktop i QuickSupport iPhone aplikacije

Jednostavna podjela zaslona na iPhone i Mac uređajima

Preuzmite TeamViewer aplikaciju na vaše računalo. Oprez: odaberite opciju “personal use” tijekom procesa preuzimanja, kako biste mogli besplatno koristiti funkcije koje su vam potrebne. Nakon što instalirate aplikaciju, dobit ćete ID i password; druga osoba također će dobiti svoj nakon što instalira aplikaciju. Zatražite njihov ID i unesite ga u TeamViewer. Potrebna je autorizacija na uređaju druge osobe, a nakon toga možete prijeći na posao.

Jednostavna podjela zaslona na iPhone i Mac uređajima

Pronaći ćete tri opcije na vrhu prozora na vašem računalu. Prva opcija je Dashboard: tu možete pronaći podatke o trenutnom operativnom sustavu, jeziku telefona, rezoluciji zaslona, korištenju procesora i podatke o RAM memoriji. Posljednji podatak bi mogao biti koristan za Android uređaje, ali niti jedan vam ne predstavlja nešto bitno na iPhone telefonima.

Jednostavna podjela zaslona na iPhone i Mac uređajima

Slijedeća opcija je Screenshot, koja vam omogućuje snimanje screenshotova. Možete slati zahtjev za screenshotom na telefon. Ako su upaljene notifikacije na TeamViewer aplikaciji, QuickSupport će poslati screenshot čim dobije zahtjev.

Jednostavna podjela zaslona na iPhone i Mac uređajima

Treća opcija je Settings: možete mijenjati postavke svojeg emaila, dodati Microsoft Exchange račun i birati Wi-Fi mrežu uređaja na koji se spajate. Napredni korisnici će možda htjeti provjeriti ovaj dio aplikacije.

Također je dostupan i prozor za chat. Ovaj dio aplikacije ima nekoliko funkcija. Možete pisati tekstualne poruke, možete “probuditi” drugi uređaj pritiskom na malu ikonu zvona na dnu prozora. Aplikacija će poslati notifikaciju, a bit će vidljivo i u chatu. Pokraj zvona nalazi se znak clipboarda: ako u njega upišete url, možete ga samo zalijepiti na pretraživač.

Jednostavna podjela zaslona na iPhone i Mac uređajima

Opcija prijenosa podataka nalazi se iznad chat funkcije. Možete prebacivati podatke raznih veličina između računala.

TeamViewer iPhone aplikacija

Postoji mogućnost upravljanja računalom pomoću vašeg iPhonea: za to vam je potrebna aplikacija TeamViewer koju možete preuzeti na App Storeu. Potrebno je dodati ID i password drugog uređaja. Aplikacija vas u početku uči osnovne funkcije koje je jednostavno savladati.

Jedan dodir je klik, držanje je desni klik. Ako povlačite dva prsta po zaslonu, to pomiče pokazivač, moguće je zumirati sa “štipanjem”, scrollanje se radi s dva prsta, a datoteke možete pomicati tako da dva puta pritisnete, s tim da drugim puta držite prst na datoteci, te ju zatim povučete gdje želite. Trackpad MacBooka ima iste funkcije, pa ne biste trebali imati problema s upotrebom iPhonea. Veći izazov je što 4” zaslon iPhonea nije baš idealan za upravljanje računalom. 12.9” iPad bi mogao biti bolji izbor, ali onda vam je bolje sjesti za računalo.

U donjem desnom uglu nalazi se i oznaka tipkovnice: pritiskom na nju otvarate manji prozor. Možete zaustaviti dijeljenje zaslona pritiskom na X, a možete i zumirati i odzumirati pomoću povećala. Ikonu francuskog ključa možete iskoristiti kako biste zaključali vaše računalo, što na PC-u inače radite upotrebom CTRL + ALT + Del kombinacije, odnosno CMD + OPTION + ESC na Macu.

Kako bismo shvatili zašto se koristi kombinacija CTRL + ALT + Del, moramo se vratiti u 1995. godinu. Ova kombinacija pojavila se na Windows 95 operativnom sustavu: IBM-ov inženjer David Bradley dizajnirao ju je kako bi imao brz način restartanja računala bez da ga ugasi, ali nije mogao napraviti poseban gumb za to na računalu, kako ga korisnici ne bi slučajno pritisnuli, pa je zbog toga odabrana kombinacija s tri gumba.

Nakon ove komande, pojavit će se ikona tipkovnice. Tipkovnica ima nekoliko dodatnih tipki u odnosu na tipičnu mobilnu tipkovnicu. Gumbi ESC, Caps Lock, Alt i CMD nalaze se na njoj. Ako pritisnete gumb Down, a nakon toga ikonu zupčanika, možete doći u Settings izbornik. Ovdje možete namjestiti definiciju zaslona koji dijelite, brzinu pokazivača i kvalitetu podijeljenog zaslona.

Jednostavna podjela zaslona na iPhone i Mac uređajima

Podjela zaslona između dva iPhonea

Pokušali smo ovu aplikaciju i na Nokia 925 i Windows OS-u koji može pokrenuti posljednju verziju ove aplikacije. Znali smo kako nećemo moći pokrenuti iPhone pomoću Windows OS-a, ali nije bilo moguće ni obrnuto.

Podjela zaslona između dva Mac računala

Možete koristiti TeamViewer za vezu između dva Mac računala, iako oni imaju ugrađeni macOS screen sharing sustav. Možete napraviti VPN vezu između dva računala, te na taj način napraviti vjerojatno najsigurniju vezu između vašeg kućnog računala i vašeg poslovnog računala.

Jednostavna podjela zaslona na iPhone i Mac uređajima

Potrebno je uključiti opciju podjele zaslona na oba računala, te je potrebno biti logiran na iCloud račun. Screen Sharing je moguće naći u izborniku System Preferences > Sharing, gdje možete staviti kvačicu kako biste upalili opciju. Nakon toga, odite u Computer Settings, gdje uključite VPN opciju i postavite lozinku.

Ako se još niste logirali na iCloud račun, to možete učiniti pritiskom na iCloud ikonu u System Preferences > Sharing izborniku. Nakon što ste to učinili, odaberite “Back to My Mac” funkciju. Možete “registrirati” vaše računalo na iCloud račun, kako biste mogli jednostavno pristupiti sadržaju vašeg računala gdje god se nalazili.

Kada ste to napravili, ponovite sve korake na drugom računalu. U FInderu će se pojaviti ikona drugog računala. Kliknite na nju, a zatim pritisnite “Share Mac” gumb u gornjem desnom uglu. Upišite ime računala u prozor koji će se otvoriti (koje možete odabrati u Sharing postavkama), i upišite lozinku. To je to, imate potpunu kontrolu nad drugim računalom.

Možete i zatražiti podjelu zaslona preko Messages aplikacije. Jedino što trebate učinti je kliknuti “Details” gumb i zatražiti podjelu zaslona od osobe iz razgovora. Također, možete preuzeti kontrolu nad računalom preko ove aplikacije. Još jedna korisna opcija je obavljanje poziva tijekom podjele zaslona zahvaljujući FaceTime audio opciji, kao što je to moguće na Skypeu. Tako je jednostavno!

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.