imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Jedina stvar oko koje su Steve Jobs i Bill Gates bili složni


Dva predvodnika informacijske tehnologije nisu se slagala oko mnogo toga – ponekada su čak vjerovali u dijametralno suprotne stvari, premda nikada nisu otvoreno pokazivali međusobnu mržnju. Međutim, oko jedne su stvari bili usuglašeni: djeca ne bi trebala imati pametne telefone.

Odnos između osnivača Applea i osnivača Microsofta oduvijek je bio neobičan. Silicijskom dolinom kolaju legende o njihovim glasnim prepirkama, premda su uvijek poštivali rad onoga drugoga. Imali su pravi volim te-mrzim te odnos, pa je bilo neizbježno da ih zajednički posao nekada i zbliži te poveže. Gates je često posjećivao razvojnu ekipu tvrtke u Cupertinu, te je i sam, s Microsoftom, pomogao u razvoju softvera za Apple II i pridonio njegovom uspjehu.

01_the_one_thing_jobs_and_gates_agreed_on

Steve Jobs uzvratio mu je uslugu, premda je uvijek gajio želju da ga na neki način prevari. Tako je uspio obmanuti Gatesovu tvrtku i Apple se kasnije pretvarao da im Microsoft uopće ne treba, premda nijedna od tih dviju tvrtki nikada ne bi postigla današnji uspjeh da nije bilo one druge. Jobs se jako naljutio na Gatesa kada je 1985. Microsoft objavio Windowse, jer je vidio da imaju veoma slično grafičko sučelje kao Macintosh. Gates je, naravno, vrlo dobro znao da to nije bila originalna Appleova ideja, premda je Jobs bio izvan sebe od bijesa.

Međutim, postojala je jedna stvar oko koje su se u potpunosti slagali, a to je odnos djece i računala. Obojica su mnogo puta javno izrazila svoje snažno mišljenje o tom pitanju te naglasila da se djeci treba strogo ograničiti pristup informacijskoj tehnologiji. U jednom je intervjuu Bill Gates otkrio da su njegova djeca dobila mobitele tek s navršenih 14 godina. Štoviše, Gates je dopuštao svojoj djeci samo ograničeno vrijeme pred računalom. Jobs također.

Bill Gates smatrao je da su takva ograničenja potrebna jer se djeca vrlo brzo mogu uvući u taj svijet, a posljedični nedostatak sna mogao bi imati loš utjecaj na njihova tijela. Vjerovao je da je informacijska tehnologija vrlo pozitivan dio ljudskih života, ali da postoji trenutak kada možemo pretjerati s njezinim korištenjem. To je postalo osobito jasno kada su pametni uređaji postali dostupni svima: prema jednom izvješću, djeca u SAD-u provode u prosjeku 7,5 sati dnevno koristeći svoje pametne telefone. To može biti jako opasno, osobito zato što ona djeca koja prerano počinju koristiti takvu vrstu komunikacije mogu razviti slabije socijalne vještine te biti lošija u razumijevanju socijalnih znakova.

02_the_one_thing_jobs_and_gates_agreed_on

I Jobs i Gates smatrali su jako važnim spriječiti da se takvo što dogodi njihovoj djeci. Novinar New York Timesa, Nick Bilton, jednom je prilikom pitao Jobsa što njegova djeca misle o iPadu. Jobs mu je odgovorio da ga nikada nisu isprobali jer im roditelji ograničavaju korištenje takve tehnologije u kući. Bilton je zamolio Waltera Isaacsona, autora Jobsove biografije, da mu objasni Jobsov odgovor. Evo kako mu je Isaacson odgovorio:

Steve je svake večeri sjeo s obitelji za dugačak stol u kuhinji te su zajedno jeli, pritom razgovarajući o knjigama, povijesti i raznim drugim stvarima. Nitko nije posegnuo za iPadom ili računalom. Činilo se da mu djeca nisu bila ovisna o takvim uređajima.

Izvor: Cult of Mac

iPhone_SE_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.