imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Je li i vaš MacBook zaslon prigušen nakon što se prijavite?


Ne znamo koliko je ovaj fenomen uobičajen, ali u prošlosti smo puno više primjećivali da nakon prijavljivanja na naše račune, MacBookove boje bi iznenada postale vrlo mračne. Nakon nekoliko srčanih udara, pronašli smo rješenje. Evo ga.

Moglo bi biti posebno bolno iskustvo kada vaše prijenosno računalo, koje inače radi savršeno, počne čudno raditi, naizgled bez ikakvog razloga. Sljedeći fenomen je sličan tome, kada boje na zaslonu iznenada postanu prigušene i kontrast se smanji: pomalo izgleda kao da tanki sloj magle prekriva zaslon. Bez obzira koliko dugo trljali oči u nadi da će nestati, ono je i dalje tamo.

macOSova ugrađena rješenja za uštedu energije mogu biti zaista korisna u pogledu vremena izvođenja. Ipak, ponekad može poremetiti besprijekoran rad sustava. U ovom slučaju, to uzrokuje problem, ili točnije, automatska prilagodba svjetline. Iako smo ovo primijetili samo na MacBooku, u teoriji su zahvaćena i Mac računala, pogotovo ako imate vanjski zaslon povezan s vašim uređajem. Srećom, ne morate odmah nositi svoje računalo na servis, već ovaj problem možete riješiti sami u par lakih koraka.

 • Otvorite System Settings
 • Odaberite Display postavku
01_how_to_get_rid_of_screen_dimness_in_macos
 • Odaberite Colors karticu na vrhu
02_how_to_get_rid_of_screen_dimness_in_macos

To je sve, u teoriji ovo bi trebalo biti dovoljno kako bi računalo zapamtilo kako sve treba izgledati. Nažalost, ovo rješenje ne radi svaki puta: nekad radi, nekad ne. Ovo iznenadno pojavljivanje prigušenosti bi trebalo biti riješeno svaki puta uz pomoć ponovnog pokretanja računala. Ipak, možete primjećivati prigušivanje zaslona tjednima i mjesecima.

U tom slučaju, može se raditi o malo složenijem problemu. Izvorno, automatska prilagodba svjetline se bavila samo svjetlinom. Međutim, Apple je predstavio El Captaina kako bi sustav mogao prilagoditi gama krivulje prema vanjskome svjetlu, ako je ova postavka omogućena. Čini se kako ova opcija ne radi savršeno svaki puta. Budući da ovaj algoritam za gamma prilagodbu može biti omogućen samo uz automatsku prilagodbu svjetline, nažalost, jedino rješenje koje imate jest da isključite automatsku prilagodbu svjetline. To možete napraviti putem postavki zaslona.

03_how_to_get_rid_of_screen_dimness_in_macos

Pro tip: Možete razdvojiti gama krivulju i prilagodbe svjetline uz pomoć čarolije Terminala, što bi omogućilo da automatska prilagodba svjetline i dalje radi, a algoritmi se ne bi zapetljali s gama krivuljama. Nismo testirali ovu metodu, stoga bi ju preporučili samo onim hrabrim dušama koji su upoznati s radom na Terminalu.

 • Isključite System Integrity Protection (SIP)
 • Isključite automatsku prilagodbu svjetline
 • Ponovo pokrenite svoje računalo
 • Otvorite Terminal prozor, i upišite sljedeću naredbu (bez prekida linije!):

cd/System/Library/PrivateFrameworks/AmbientDisplay.framework/

Versions/A/XPCServices/com.apple.AmbientDisplayAgent.xpc/Contents/MacOS/

 • I onda ovo:

SUDO mv com.apple.AmbientDisplayAgent _com.apple.AmbientDisplayAgent

 • Izborni korak je ponovno omogućavanje SIP-a
 • Ponovno pokrenite svoje računalo
 • Uključite automatsku prilagodbu svjetline
Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.