imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Je li nam potrebno prepoznavanje lica u stvarnom vremenu?

Je li nam potrebno prepoznavanje lica u stvarnom vremenu?


Lažna aplikacija sa softverom za prepoznavanja lica izazvala je pravu oluju. Također smo dobili dokaz kako Facebook stvarno štiti naše fotografije. Pitanje je: koliko dugo će to trajati?

Facezam, poprilično “jedinstvena” aplikacija, nedavno je izazvala prave burne reakcije. Developeri su tvrdili kako može odmah prepoznati lice osobe ispred naše kamere, te usporediti rezultate s profilnim fotografijama na Facebookovoj bazi podataka. Takva aplikacija bi prekrišila prava na osobni prostor svake osobe, te bi projicirala vrlo zastrašujuć scenarij: svatko bi mogao biti prepoznan i identificiran na ulici uz pomoć telefona.

Aplikacija bi koristila podatke o korisnicima koji su dostupni developerima na Facebooku i povezala ih s fotografijama. Developeri tvrde kako bi ovaj proces trajao deset sekundi, a prepoznavanje lica je bilo uspješno u 70% testnih slučajeva. Nemate sreće ako ne želite sudjelovati u tome, jer ste u bazi podataka, uz preostalih 2 milijarde korisnika Faceboka. Aplikacija je trebala izaći 21. ožujka.

Je li nam potrebno prepoznavanje lica u stvarnom vremenu?

Na kraju je ispalo da je cijela priča lažna. Aplikaciju je razvila marketinška agencija Zacozo, točnije razvili su dizajn, napisali su detaljni opis aplikacije, te su ju promovirali najbolje što su bolje mogli. Ideja je odmah kritizirana na Twitteru, ali tvrtka nije previše marila za to. Izjavili su kako su znali da će aplikacija biti kontroverzna.

Slične invazivne aplikacije su uvijek popularne u medijima, pa smo mislili kako će i naša biti takva. – izjavio je glasnogovorinik tvrtke

Tvrtka je u pravu, iako vrijedi razmisliti zašto je to tako. Internet je prepun lažnih obećanja i notornih laži, ali ne bismo se iznenadili da Facezam postoji. Sustavi prepoznavanja lica su se snažno razvili u zadnjih nekoliko godina, a danas nam nije čudna ideja da netko ovom tehnologijom može prepoznati drugu osobu na ulici. Snapchat, Facebook i druge aplikacije također prepoznaju ljudsko lice.

Je li nam potrebno prepoznavanje lica u stvarnom vremenu?

Naš zaštitnik, Facebook

Zanimljivo, prvi problem na koji bi naišla navedena aplikacija je sam Facebook. Stvaranje algoritma za prepoznavanje lica nije toliki problem ako imate kapital. S druge strane nalazi se ogromna baza fotografija koju posjeduje Facebook. Ali, Facebook ne želi da te fotografije dođu u ruke drugim tvrtkama, jer ne toleriraju da im druge tvrtke uzimaju podatke.

Bilo koja tvrtka bi sigurno bila izbačena s Facebooka ako bi napravila cijeli marketing na ovaj način. To se i dogodilo: Facezam je dobio email od pravnog tima Facebooka 24 sata nakon prve izjave za novinare.

Je li nam potrebno prepoznavanje lica u stvarnom vremenu?

Kada bi u Facebooku htjeli Facezam, lako bi ga dobili

Postoji jedan malo nelagodniji dio ove vijesti: kada bi Facebook htio sličnu aplikaciju, vrlo lako bi ju mogao napraviti. Tvrtka već ima ugrađen sustav prepoznavanja lica u sustav stavljanja tagova na fotografije, što im je već donijelo nekoliko sudskih tužbi. Apple i Google također imaju slične algoritme analiziranja fotografija, iako nemaju toliku bazu fotografija kao Facebook. Bilo bi vrlo zahtjevno provesti toliko fotografija kroz sustav, ali ako bi jedna tvrtka to mogla učiniti, riječ je o Facebooku.

Slična situacija već se događa u Rusiji. Prva takva stranica u Rusiji bila je Vkontakte, što je praktički ruska verzija Facebooka. Stranica je puno tolerantnija prema sustavu prepoznavanja lica: imaju dodatak koji uspoređuje fotografije s bazom podataka od oko milijardu profilnih fotografija. Riječ je o vrlo popularnoj stranici, koristi ju gotovo pola milijuna ljudi.

Je li nam potrebno prepoznavanje lica u stvarnom vremenu?

Protivljenje ovoj funkciji od strane Facebooka više je poslovna odluka nego etička. Čini se kako im to ne bi pomoglo ostvariti trenutne ciljeve. Ali, ti ciljevi se mogu promijeniti, a korisnici i dalje neće imati utjecaja na tu odluku.

Jedino pitanje je koliko dugo će Facebook misliti da je bolje čuvati naše fotografije nego prodati ih drugim tvrtkama. Do tada, možete im otežati posao uz nekoliko poteza: nemojte sve svoje fotografije objavljivati kao javne na svojem računu i pazite s kim ih dijelite.

Izvori: The Verge i Breitbart

iPhone_X
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.