imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Je li Huaweijev novi notebook „ubojica MacBooka“?


Predstavljen je Huawei MateBook X, najnoviji ultrabook kineskog tehnološkog giganta. Tijekom prezentacije, uporno su isticali koliko je njihov novi laptop brži i manji u usporedbi s MacBookom – pa provjerimo onda jesu li u pravu.

I Apple je učinio sličnu stvar kada su usporedili svoj uređaj s proizvodom konkurentne tvrtke na jednom Keynoteu. Točnije, radilo se o najčuvenijem takvom događaju – onome iz 2007., kada je predstavljen iPhone. Međutim, Steve Jobs i njegova ekipa vrlo su brzo napustili takav način razmišljanja, čim su se strujanja promijenila i kada su prestali naganjati ostale tvrtke. Zaista ne znamo koga tvrtke pokušavaju privući takvim potezima jer se radi o općenito neprivlačnom načinu razmišljanja.

01_huawei_creating_a_macbook_killer_notebook

Iako je Huawei povukao baš taj potez na svojoj prezentaciji, oprostimo im i usmjerimo se radije na novog ubojicu MacBooka, MateBook X-a. Jedan međunarodni tehnološki blog ističe da je MateBook toliko sličan 12” MacBooku da ih je lako međusobno zamijeniti. Ono što je nama prvo upalo u oči jest ogromna Intelova naljepnica – Apple nikada ne bi takvo što stavio na svoj laptop. Osim toga, dizajni su prilično različiti pa Huaweijev MateBook nalikuje MacBooku kao i svaki drugi laptop te kategorije. Ipak, nema smisla raspravljati o ukusima.

Huawei je zapravo stavio naglasak na milimetre, pa je njihov laptop „puno“ manji od serije MacBookova. Tako je MacBook debljine 13,1 mm, a Huaweijevo novo čudo 12,5 mm. Ono što je mnogo zanimljivije jest okvir oko ekrana, širine 4,4 mm. Ovo računalo trenutno ima najtanji okvir na tržištu, što ga čini i najtanjim notebookom ekrana od 33 cm (13”).

02_huawei_creating_a_macbook_killer_notebook

Da, to još nismo spomenuli, ali Huaweijev MateBook X jest laptop od 33 cm – usporedba naglašavana tijekom prezentacije davala je naslutiti da je u istom razredu kao i MacBook. To i nije baš točno, premda je Huawei i dalje koristio slogan „tanji i brži“ – to istovremeno i jest i nije istinito. Laptop je, naravno, dobio najnoviji procesor, onaj koji se nalazi i u MacBookovima iz 2016. Međutim, neka vas ne zavara oznaka Intel Corea i5 jer se radi o gotovo istoj Core M seriji. Intel je samo prešao na novi naziv, što je prilično zbunjujuće.

Može se vidjeti osjetna razlika među brojevima, ali u slučaju ovakvih računala, SSD i RAM mnogo su važniji. Huaweijev MateBook X nudi opcije SSD-a od 256 GB i 512 GB, a možete birati između RAM-a od 4 ili 8 GB. Zaslon je rezolucije 2160×1440, a govorimo o IPS panelima. Huaweiju bi mnogo više koristilo da je tu informaciju trljao Appleu u nos, uspoređujući svoj novi laptop s MacBook Airom. Sama težina ovog uređaja negdje je između MacBooka i MacBook Aira iz 2016.

03_huawei_creating_a_macbook_killer_notebook

MateBook X teži 1,05 kg, što je mrvicu više od MacBooka, ali puno manje od Aira i njegovih 1,35 kg. Ako pogledate bateriju i izdržljivost, sve će vam biti jasno: MateBook ima bateriju od 41,1 Wh-a, odnosno potpuno jednaku kao i MacBook. S druge strane, MacBook Air ima bateriju od 54 Wh-a, što objašnjava značajnu razliku u težini. Postoje dvije zanimljive stvari u ovom laptopu, uz čitač otiska prsta: prva su Dolbyjevi zvučnici ugrađeni u računalo, na koje se nitko nije žalio u preliminarnim amaterskim videima.

04_huawei_creating_a_macbook_killer_notebook

Druga zanimljiva stvar na ovom laptopu jest činjenica da ima samo dva USB-C ulaza. Istu stvar vidimo kod MacBooka koji ima USB 3.1; ali nemojmo miješati stvari s 2016 MacBook Proovim Thunderbolt 3 ulazima. Računalo očigledno ima Windows 10 sustav, ali ne S verziju, što znači da na njega zaista možete instalirati programe. Sudeći po brojkama, Huaweijev novi ultrabook zaista je dobar laptop, ali sumnjamo da će kupci pojuriti u dućane po njega. Očigledno se ne radi o ubojici MacBooka jer zadovoljava samo minimum kriterija. Istina je da sadrži neke dodatke poput čitača otiska prstiju, kojeg ni MacBook ni Air još nemaju. Međutim, nikada nije kasno i Apple će sigurno vrlo brzo nadograditi seriju 12” MacBookova.

Izvor: 9to5mac

iPad_akcija

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!