imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Je li Huaweijev novi notebook „ubojica MacBooka“?


Predstavljen je Huawei MateBook X, najnoviji ultrabook kineskog tehnološkog giganta. Tijekom prezentacije, uporno su isticali koliko je njihov novi laptop brži i manji u usporedbi s MacBookom – pa provjerimo onda jesu li u pravu.

I Apple je učinio sličnu stvar kada su usporedili svoj uređaj s proizvodom konkurentne tvrtke na jednom Keynoteu. Točnije, radilo se o najčuvenijem takvom događaju – onome iz 2007., kada je predstavljen iPhone. Međutim, Steve Jobs i njegova ekipa vrlo su brzo napustili takav način razmišljanja, čim su se strujanja promijenila i kada su prestali naganjati ostale tvrtke. Zaista ne znamo koga tvrtke pokušavaju privući takvim potezima jer se radi o općenito neprivlačnom načinu razmišljanja.

01_huawei_creating_a_macbook_killer_notebook

Iako je Huawei povukao baš taj potez na svojoj prezentaciji, oprostimo im i usmjerimo se radije na novog ubojicu MacBooka, MateBook X-a. Jedan međunarodni tehnološki blog ističe da je MateBook toliko sličan 12” MacBooku da ih je lako međusobno zamijeniti. Ono što je nama prvo upalo u oči jest ogromna Intelova naljepnica – Apple nikada ne bi takvo što stavio na svoj laptop. Osim toga, dizajni su prilično različiti pa Huaweijev MateBook nalikuje MacBooku kao i svaki drugi laptop te kategorije. Ipak, nema smisla raspravljati o ukusima.

Huawei je zapravo stavio naglasak na milimetre, pa je njihov laptop „puno“ manji od serije MacBookova. Tako je MacBook debljine 13,1 mm, a Huaweijevo novo čudo 12,5 mm. Ono što je mnogo zanimljivije jest okvir oko ekrana, širine 4,4 mm. Ovo računalo trenutno ima najtanji okvir na tržištu, što ga čini i najtanjim notebookom ekrana od 33 cm (13”).

02_huawei_creating_a_macbook_killer_notebook

Da, to još nismo spomenuli, ali Huaweijev MateBook X jest laptop od 33 cm – usporedba naglašavana tijekom prezentacije davala je naslutiti da je u istom razredu kao i MacBook. To i nije baš točno, premda je Huawei i dalje koristio slogan „tanji i brži“ – to istovremeno i jest i nije istinito. Laptop je, naravno, dobio najnoviji procesor, onaj koji se nalazi i u MacBookovima iz 2016. Međutim, neka vas ne zavara oznaka Intel Corea i5 jer se radi o gotovo istoj Core M seriji. Intel je samo prešao na novi naziv, što je prilično zbunjujuće.

Može se vidjeti osjetna razlika među brojevima, ali u slučaju ovakvih računala, SSD i RAM mnogo su važniji. Huaweijev MateBook X nudi opcije SSD-a od 256 GB i 512 GB, a možete birati između RAM-a od 4 ili 8 GB. Zaslon je rezolucije 2160×1440, a govorimo o IPS panelima. Huaweiju bi mnogo više koristilo da je tu informaciju trljao Appleu u nos, uspoređujući svoj novi laptop s MacBook Airom. Sama težina ovog uređaja negdje je između MacBooka i MacBook Aira iz 2016.

03_huawei_creating_a_macbook_killer_notebook

MateBook X teži 1,05 kg, što je mrvicu više od MacBooka, ali puno manje od Aira i njegovih 1,35 kg. Ako pogledate bateriju i izdržljivost, sve će vam biti jasno: MateBook ima bateriju od 41,1 Wh-a, odnosno potpuno jednaku kao i MacBook. S druge strane, MacBook Air ima bateriju od 54 Wh-a, što objašnjava značajnu razliku u težini. Postoje dvije zanimljive stvari u ovom laptopu, uz čitač otiska prsta: prva su Dolbyjevi zvučnici ugrađeni u računalo, na koje se nitko nije žalio u preliminarnim amaterskim videima.

04_huawei_creating_a_macbook_killer_notebook

Druga zanimljiva stvar na ovom laptopu jest činjenica da ima samo dva USB-C ulaza. Istu stvar vidimo kod MacBooka koji ima USB 3.1; ali nemojmo miješati stvari s 2016 MacBook Proovim Thunderbolt 3 ulazima. Računalo očigledno ima Windows 10 sustav, ali ne S verziju, što znači da na njega zaista možete instalirati programe. Sudeći po brojkama, Huaweijev novi ultrabook zaista je dobar laptop, ali sumnjamo da će kupci pojuriti u dućane po njega. Očigledno se ne radi o ubojici MacBooka jer zadovoljava samo minimum kriterija. Istina je da sadrži neke dodatke poput čitača otiska prstiju, kojeg ni MacBook ni Air još nemaju. Međutim, nikada nije kasno i Apple će sigurno vrlo brzo nadograditi seriju 12” MacBookova.

Izvor: 9to5mac

iPhone XR

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!