imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Je li Haptic Touch novi 3D Touch? Skoro.


Sada kada je Apple preskočio 3D Touch funkciju, vrijeme je da uključe nešto drugo u iPhone XR. Nešto što zapravo i nije tako novo…

Kao što već možda znate, Apple je uvijek bio poznat po pronalaženju i upotrebi vrlo pametnih marketinških trikova. Zato nije iznenađujuće da je nova funkcija koja zvuči super cool samo još jedno ime za “dugi pritisak”.

Da, ako ste se ikada susreli s izrazom Haptic Touch, ne biste trebali biti tako zabavljeni, jer znate da on ne donosi ništa novo za stol. Uklonjenu 3D Touch funkciju su morali zamijeniti s nečim i to je bila savršena prilika da ponovno izmisle gestu dugog pritiska. Jedina dodatna stvar je ugodno zujanje povratnih informacija Taptic Enginea, tako da su zapravo dodali nešto ovoj značajki.

Moramo dodati da kvalitetu zujanja koje je Apple stvorio ne može nadmašiti nijedan konkurent, za sada. Nitko joj se ne može ni približiti, tako da Apple može biti ponosan na to. Ali ovo novo ime bi moglo biti previše. Nema smisla žalovati, jednostavno se morate nositi s time; i na kraju dana, većina 3D gesta je savršeno zamijenjena ovim rješenjem. Možete uključiti bateriju sa zaključnog zaslona ili pomicati kursor pomoću tipkovnice, što vam drugo treba?

Kao što se pokazalo iz ranih testova iPhonea XR, ovo rješenje radi sasvim besprijekorno, međutim, mogli su zamijeniti samo one značajke koje nisu imale funkciju dugog pritiska. Na primjer, besmisleno je primijeniti tu funkciju na ikonama aplikacija. Nećete pomoću ove funkcije prizvati brzi izbornik, jer je to gesta za uklanjanje ili jednostavno premještanje aplikacija (jer je tako bilo od samog početka).

S druge strane, zapravo ne možemo reći da će Haptic Touch raditi tamo gdje je radio 3D Touch. Kada je riječ o korisničkom iskustvu, oni nisu isti. Apple je rekao za The Verge da ova funkcija ima prilično ograničene svrhe, ali da ju neprestano testiraju kako bi pronašli nove korisne funkcije.

Jedino pitanje je ako se popis značajki neprestano proširuje, kako bi korisnici trebali održati korak i učiti? Što je s onima koji neće biti obaviješteni o novim gestama?

Sve u svemu, možemo se pozdraviti s 3D Touchom, ali dobro je znati da postoji alternativa koja bi ga mogla skoro potpuno zamijeniti. Skoro…

Izvor: MacRumors

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!