imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Je li Google Chrome novi Internet Explorer?


Nedavno je na Vergeu objavljen članak u kojem se tvrdi da bi se Googleov internetski preglednik vrlo brzo mogao naći u situaciji koja je bila početak kraja za Internet Explorer. Čini se da dominacija tržištem nije nužno isplativa dugoročna strategija.

Nema sumnje da je Google Chrome najpopularniji internetski preglednik na svijetu. Prema većini analiza, njegov udio na tržištu iznosi oko 60%. Ostali preglednici poput Internet Explorera (IE), Edgea, Firefoxa i Safarija osjetno zaostaju, svaki s udjelom od oko 15%.

Tom Warren, Vergeov novinar, smatra da bi zbog tako snažne dominacije tržištem te konstantnog ignoriranja internetskih standarda, Google Chrome mogao krenuti istom stazom propadanja koju je prošao IE. A kada se jednom krene u tom smjeru, teško je vratiti se.

Kada malo pogledamo u prošlost, jasno je da je IE nekoć bio na istoj poziciji kao Chrome danas. Microsoft je sa svojim Windowsima došao na vrh prije skoro 16 godina. Uložili su milijarde u promociju Windowsa XP, te ih vratili u rekordnom roku: XP je postao jedan od najpopularnijih operativnih sustava s ogromnom bazom korisnika.

Tada nije bilo iPoda, Gmaila i YouTubea, pa Microsoft nije imao konkurenciju. Drugim riječima, mogli su raditi što god su htjeli. Nakon što su preuzeli svog najozbiljnijeg protivnika – Netscape – preuzeli su dominaciju na tržištu internetskih preglednika s IE-om 6. U to je doba internet prolazio svoju fazu eksponencijalnog rasta, a njegovo je pregledavanje praktički bilo istoznačno s korištenjem Microsoftovog preglednika. Možda je teško povjerovati, ali na vrhuncu svoje popularnosti, IE 6 imao je tržišni udio od 90%.

Microsoft je određivao uvjete korištenja interneta milijunima korisnika. A onda su postali tvrdoglavi. Sa širenjem interneta, pojavili su se standardi koji su pomagali razvojnim programerima da izrađuju stranice i aplikacije koje funkcioniraju na različitim uređajima i preglednicima. Međutim, Microsoft nije posvećivao dovoljno pažnje tim tendencijama, što je uvelike otežalo živote razvojnim programerima.

Morali su posebno programirati za IE, a posebno za internet općenito. To je bilo zlatno doba obavijesti „Ovaj preglednik nije podržan, probajte Internet Explorer.“ IE 6 izdržao je šest godina s ovom strategijom, ali u međuvremenu je došlo do novog razvoja koje je u konačnici zadalo fatalan udarac Microsoftovom pregledniku.

Bivši članovi Nescapea 2004. godine osnovali su Mozilla Foundation, te lansirali prvu verziju Firefoxa. Sasvim novi tabovi te bloker skočnih prozora privukli su brojne korisnike, kao i reklama za New York Times preko cijele stranice, koja je bila financirana putem crowdfundinga. Pametnim su koracima postali prava prijetnja Microsoftu.

Stoga je 2006. godine lansiran IE 7 s podrškom za tabove, i svi su problemi naizgled nestali. Međutim, njihovo odbijanje prihvaćanja standarda postalo je neprihvatljivo, a kritike su postajale sve glasnije. I autor World Wide Weba, Tim Berners-Lee, javno je osudio takvo ponašanje.

Tijekom sukoba IE-a i Mozille, Google je počeo širiti svoj posao pretraživanja i reklamiranja. Prije lansiranja prvog preglednika, pokrenuli su Google Toolbar: radilo se o dodatku za IE i Firefox, koji je imao ugrađeni bloker skočnih prozora (to ga je učinilo popularnim među korisnicima IE-a) te je učinkovito promovirao Googleove usluge.

Onda je 2008. godine konačno predstavljen preglednik koji je zakucao posljednji čavao u lijes Internet Explorera. Google se usredotočio na internetske standarde, a čak je i njegova prva verzija prošla testove Acid 1 i 2, koji se smatraju benchmarkingom za internetske standarde. Razvojni programeri jedva su dočekali takav razvoj događaja, jer im je novi preglednik uvelike olakšao izradu stranica i aplikacija.

A onda je Chrome krenuo stopama Internet Explorera. Premda Googleov preglednik nikada nije dosegao vrtoglavih 90% udjela na tržištu, već spomenutih 60% bilo je i više nego dovoljno da postanu vodeća platforma. To je automatski značilo da je Google Chrome preglednik za koji je najbolje programirati.

Sve je teklo bez problema dok je briga o internetskim standardima bila prioritet. Ali ako pobliže pogledamo današnju situaciju, primjećujemo iste alarmantne znakove kao kod IE-a; primjerice, viđamo sve više obavijesti da je neka stranica podržana samo na Chromeu ili da je korištenje stranice optimizirano za Chrome. Nadalje, neke od Googleovih stranica, poput Google Meeta, Alloa, YouTube TV-a, Google Eartha i YouTube Studio Bete, jednostavno isključuju podršku za Windows Edge i Firefox.

Šlag na torti činjenica je da aktualne internetske standarde stvara upravo Google. Oni razvijaju, obavljaju papirologiju te guraju svaki slučaj kroz World Wide Web Consortium (W3C). Na ovaj način mogu bez problema sami postati standard: oni kroje pravila koja razvojni programeri bespogovorno prate te razvijaju primarno za Chrome.

A kao da to sve nije dovoljno, Google je i vlasnik najpopularnijih stranica na svijetu: Gmaila, Google Drivea, YouTubea i – naravno – samog Googlea. Bez obzira na to koju od njih posjetite, sve će vas uporno poticati da koristite Chrome.

U međuvremenu, odustali su od WebKita te prešli na program za pretraživanje Blink. To samo po sebi nije problematično, ali uveli su neke promjene te prilagodili program tako da se sve stranice optimizirane za rad na Chromeu ponašaju jako mušičavo na drugim preglednicima. Tako se korisnici suptilno (?) potiču da koriste Chrome umjesto otvorenog interneta.

Cijela ova situacija nije povoljna ni za Google pa tvrtka pokušava olabaviti stisak na tržištu. Jedan od članova njihove ekipe čak je zamolio razvojne programere da počnu razvijati za druge platforme.

Ben Gilbraith, jedan od Googleovih čelnih ljudi, najavio je planove za budućnost: „Pomaganje razvojnim programerima u stvaranju navika koje će poticati razvoj otvorenog interneta ostaje fokus ekipe Chromea te cijeloga Googlea u 2018. godini.“

Čini se da je Google reagirao na vrijeme, a ako ulože malo truda, mogli bi spriječiti pad preko ruba koji je Internet Explorer koštao glave. Vidjet ćemo…

Izvor: The Verge

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!