imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Izradite tlocrte s lakoćom uz pomoć vašeg iPhonea


Pokazat ćemo vam AR aplikaciju koja u rukama dekoratera i agenata za nekretnine pretvara iPhone u radnu opremu.

Aplikacija pod nazivom magicplan se nalazila u App Storeu i prije nego što je ARKit lansiran. Dostupna je za iOS, kao i za Android. Međutim, prava snaga aplikacije je pokazana uz pomoć Appleove mreže za proširenu stvarnost. Kao što su razvojni programeri naveli na svojoj stranici, prije implementacije ARKita u aplikaciju, korisnici su morali stajati na mjestu kako bi mapirali prostoriju. ARKit im je omogućio da se kreću prostorijom. To je rezultiralo prirodnijim i intuitivnijim korištenjem aplikacije.

Ali što magicplan zapravo zna? Ukratko: sve što vam je potrebno za stvaranje tlocrta. Bilo bi bolje pitati što ne zna. Kretanje prostorijama vam omogućava da stvorite odličan tlocrt cijele nekretnine. Ali počnimo s osnovama.

Nakon što pokrenete aplikaciju, na popisu ćete vidjeti sve vaše projekte. Ako još niste stvorili ni jedan projekt, onda dodirnite ‘New Plan’. Odmah nakon toga možete početi mapirati prvu prostoriju dodirom na opciju ‘New Room’. U sljedećem izborniku možete ručno nacrtati tlocrt. Ali zašto biste to učinili kada vam na raspolaganju stoji odličan ‘Capture mode’?

Odabirom te opcije, prvo ćete morati odlučiti koju prostoriju želite digitalizirati, i na kojem katu. Nakon kratke kalibracije, dogodit će se magija…

Odaberite bilo koji kut prostorije za početak i pritisnite “Add Corner” gumb koji se nalazi u donjem lijevom kutu zaslona. Kako se pomičete od jednog kuta do drugog, trebate ponoviti isti korak. Tijekom ovog procesa, vrlo spektakularna mreža će vam pokazati udaljenost između svake točke u prostoriji. Kada stignete do vrata, trebali biste pritisnuti “Begin Door”, a s druge strane pritisnite “End Door”.

Ako ste završili sa skeniranjem prostorije, aplikacija će automatski stvoriti tlocrt, koji možete jednostavno urediti i učiniti preciznijim u slučaju da je nešto pogrešno. Nakon skeniranja svih prostorija u vašoj kući, možete ih povezati, postaviti različite kuteve i koristiti mnoge druge alate. Rezultat može ispuniti sve prosječne želje i koji ćete uvijek moći urediti i uz pomoć drugih aplikacija.

To je više manje sve što besplatna verzija aplikacije zna. Ako su vam potrebne napredne funkcije, trebali biste se pretplatiti za dodatke. Ako se pretplatite, dobiti ćete opciju 3D tlocrta i dodavanja pokućstva, zajedno s izvozom u CAD datoteke. Sve to sa snagom jednog iPhonea i ARKita…

Prilično uvjerljivo!

Magicplan možete preuzeti besplatno. Ako želite koristiti funkcije ARKita, bit će vam potreban bilo koji od sljedećih uređaja: iPhone SE, iPhone 6S, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPad Pro, iPad (2017).

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!