imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Izborna traka u iOS-u? Biste li to željeli?


Jednom razvojnom programeru iOS-a postalo je naporno što iOS nema pravu izbornu traku, pa je pokušao naći odgovarajuće rješenje u vlastitoj aplikaciji. Sada kada vidimo kako bi to moglo izgledati, želimo da ta traka bude posvuda!

Iako je Appleov službeni stav da se iOS i macOS nikada neće povezati, ta dva sustava – ali prvenstveno iOS – stalno se približavaju jedan drugome sitnim koracima. S jedne strane, zahvaljujući značajnim unaprjeđenjima iOS-a 11, sada je moguće raditi ozbiljnije poslove na iPadu; s druge strane, postoje i ozbiljne inicijative da se povežu aplikacije iOS-a i macOS-a.

Apple pokušava istaknuti da iPad može zamijeniti laptop, ali naši testovi uvijek pokažu da to ipak i dalje nije moguće. Ne zbog hardvera, nego zbog ograničenja softvera. Ta se ograničenja manifestiraju u mnogo oblika, između ostalog i nedostatkom odgovarajuće trake izbornika.

Nedvojbeno je da možete raditi brže i učinkovitije ako na raspolaganju imate dinamičan i uvijek dostupan izbornik sa svim opcijama, umjesto da morate stalno pretraživati razne skrivene stranice, postavke i prozore.

Srećom, Two Lives Left, programer aplikacija Codea i Shade, sada je pokušao naći rješenje tog problema. Barem djelomično, jer o potpunom rješenju ne možemo govoriti. Barem ne za sada. U svakom slučaju, ovo je najbliže kvalitetnom rješenju koje smo do sada imali.

Nema potrebe za puno objašnjavanja, slike govore same za sebe. Imate aplikaciju u čijem je zaglavlju najmanje jedan vidljivi izbornik. Ako kliknete na njega, pojavit će se podizbornik s daljnjim opcijama te dostupnim prečacima za tipkovnicu. Tamo odaberete što trebate i nastavite raditi bez prekida.

Naravno, takav vam izbornik ne treba u svakoj aplikaciji. Međutim, neophodan je za sve one programe koje nude mnogo opcija i radnji.

I, što kažete?

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!