imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Istraživanje čini iOS vs. Android raspravu besmislenom


Nedavno istraživanje je ispitalo zašto se s vremena na vrijeme korisnici prebacuju s jednog mobilnog operativnog sustava na drugi. Nismo dobili konkretan odgovor, ali u isto vrijeme, otkriveno je sve više i više zanimljivih podataka o navikama korisnika.

Od revolucije pametnih telefona, testirao sam gotovo sve mobilne platforme, uključujući i iOS, Android, Windows Phone i Symbian. Naši mlađi čitatelji možda ne znaju za posljednji, iako svi znaju da se u današnje vrijeme iOS i Android smatraju kao dva najpopularnija i najraširenija mobilna operativna sustava.

Istraživanje provedeno u SAD-u pokušalo je otkriti razlog zbog kojeg se korisnici obično prebacuju na drugi operativni sustav. Prva zanimljiva činjenica je da se od 2500 sudionika prebacilo samo 29%, dok je preostalih 71% korisnika ostalo pri istom operativnom sustavu koji su koristili i prije.

Među onima koji su se prebacili s Androida na iOS i obrnuto, praktički su imali iste argumente za prebacivanje: bolje korisničko iskustvo, bolje značajke (kamera i dizajn), kao i cijena. Navedena tri razloga su glavni aspekti na obje strane, iako ne postoji nekakva značajna razlika.

Apple je vrlo jednostavno pao u kategoriji “Bolje cijene”, koja je bila važna za 29% ispitanika kada su odlučivali o prelasku na drugu platformu, a zbog bolje cijene, 11% ispitanika se prebacilo na iOS.

Istraživanje je također otkrilo da aspekti poput više aplikacija, bolje podrške ili učestalijih i bržih ažuriranja utječu na samo nekoliko posto korisnika. Štoviše, 33% ispitanika koji su se prebacili su donijeli svoju odluku isključivo na temelju cijene, što čak nije ovisno o brendu ili platformi. 26% ispitanika smatra kako je važno koji će brend odabrati, stoga uglavnom biraju između Samsungovih i Appleovih uređaja.

Istraživanje PCMag-a

Samo je 19% ispitanika reklo da je operativni sustav glavni razlog prelaska. Vjerujem da se iz brojeva može vidjeti da nema konkretnih argumenata za ili protiv obje strane, dakle opet je dokazano kako su iOS vs. Android rasprave besmislene.

Ipak, otkriveno je nekoliko zanimljivih činjenica, kao na primjer da 56% ljudi ne zanimaju izlasci novih modela. 34% je reklo da kupuju novi uređaj samo kada im istekne ugovor, dok 17% kupuje novi uređaj samo kada razbiju ekran svog trenutnog uređaja. Što to znači? Tržište pametnih telefona vjerojatno postaje dosadno, ali proizvođači proizvode sve više i više dugotrajnijih uređaja.

Izvor: MacRumors

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!