imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Isprobali smo Adobeov Premiere Rush CC


Adobe je lansirao novi međuplatformski program za uređivanje videa za iPhone, iPad i Mac. Evo naših prvih dojmova.

Sve kreativne zadatke u našem uredu obavljamo uz pomoć Adobeovog ekosustava. Čini se da je sustav Creative Cloud prilično dugo funkcionirao za Adobe: broj aktivnih pretplatnika i dalje je u porastu, a programi se brzo razvijaju. Doduše, radi se o cjenovno manje učinkovitoj opciji na tržištu, osobito ako govorimo o poslovnoj uporabi.

Osim Photoshopa i Illustratora, moramo priznati da je Premiere Pro postao jedan od važnijih elemenata ovog softverskog paketa. To je sasvim logično jer živimo u eri YouTubea za koji brojni pojedinci revno stvaraju sadržaj. Iako je kupnja cijelog paketa prilično skupa, sada postoji opcija pretplate s kojom dobivate pristup svim kreativnim aplikacijama za znatno manje novca.

Na temelju povratnih informacija korisnika, Adobe lansira sve više mobilnih aplikacija. One posao čine bržim, pametnijim i učinkovitijim. Tako se u App Storeu nedavno pojavio Premiere Clip, a tvrtka je sada predstavila i Rush CC – međuplatformsku aplikaciju za uređivanje videa.

Kao što joj ime govori, Rush CC iskorištava sve prednosti Creative Clouda. Pomaže vam obraditi sve snimke na iPhoneu i iPadu, te bez problema možete složiti čitav redoslijed, te dodati glazbu, podnaslove i sl. A gotov rad možete odmah postaviti na YouTube.

Aplikacija ima iste značajke na svakoj platformi, a Creative Cloud sinkronizira svaki projekt, pa možete raditi kada god poželite i na kojem god uređaju poželite. Također, aplikacija vam omogućuje da predate svoju grubu skicu projekta nekom kolegi koji ga može dovršiti i objaviti. Premda je sustav složen, dopušta vam uporabu raznih uređaja, a Adobe je zadržao i sve temeljne alate i procese Premierea.

Sve izgleda prilično jednako. Lako možete isključiti ili uključiti zvuk, čime se olakšava postupak uređivanja. Sve datoteke možete lako dodati iz knjižnice iPada ili iPhonea. Transformacije su u principu ostale jednake, pa osim ugrađenih LUT-a možete upotrebljavati vlastite predloške iz Premierea, što je vrlo korisno.

Uklonjen je Lumetri Color Panel, ali sve datoteke i dalje možete lako prilagoditi, pa čak i na mobitelu. Dostupne su samo tri vrste Transitionsa, one ključne: Cross Dissolve, Dip to Black i Dip to White. Neobično je raditi s njima na tako malom uređaju, ali sve funkcionira!

Zašto je ovo dobro za vas? U eri vlogera svi žele biti najbrži. Samo zamislite nekog novinara koji može sve odraditi bez ekipe snimatelja i tonaca, jer na raspolaganju ima iPhone. Ova rješenja omogućuju vam da snimku uredite i objavite u rekordnom vremenu, pogotovo nakon malo prakse.

Također, neki se korisnici ne žele maltretirati s kompliciranim programima, nego jednostavno žele osnovne alate. Upravo to nudi Adobe Rush CC. Mene u uvjerili i jedva čekam vidjeti što će sljedeće smisliti.

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!