imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

iPhone X sa solarnim panelima za 5000 dolara, isplati li se?


Konačno, ovdje je stvarno vrijedan uređaj, flagship uređaj arapskih šeika! Zbrojite rad Nikole Tesle, Stevea Jobsa i Elona Muska i dobit ćete iPhone X sa solarnim panelom čija je cijena 5000 dolara i kojeg proizvodi ruska tvrtka pod nazivom Caviar.

To bi mogla biti samo ruska ideja: solarni paneli na iPhoneu X. Oduvijek sam znao da su ti momci genijalci. Dok konkurencija pokušava kopirati dizajn iPhonea X i pobijediti Appleov stroj koji im donosi zaradu, Caviar je počeo proizvoditi prilagođene iPhone uređaje u pozadini. Ovi uređaji nisu posebni zbog Animojia ili zlatne obloge (koja je osnovna značajka), već zbog solarnog panela koji se nalazi na poleđini.

Isprva zvuči kao dobra ideja – pokažite mi samo jednu osobu koja bi se zadržala pri punjenju. Ali zaista nas je iznenadila cijena od gotovo 5000 dolara, čak i ako je proizvedeno samo 999 uređaja. Planirali su napraviti 99, ali u fazi prednarudžbe, bilo je toliko potražnje za uređajem da su morali podići granicu. Da sam arapski šeik, i ja bih htio imati ovaj uređaj, čak i ako bih uređaj morao platiti 4 puta više od redovnog iPhonea X, koji također nije tako jeftin.

Dok sam sanjario o svom luksuznom životu, sjetio sam se da sam imao telefon sa solarnim pločama. Da, LG je 2009. imao ideju da izađe na tržište s nekoliko ekološki prihvatljivih uređaja, stoga su stvorili telefon sa zaslonom osjetljivim na dodir koji je na poleđini imao ogroman i odvratan solarni panel. Osim što je bio potpuno beskoristan, uređaj je bio ‘zelen’, jer su ga isporučivali u kutijama načinjenim od recikliranog papira.

To je bilo nezaboravno, ali ima li mjesta za takav iPhone? Ako trošite oko 5000 dolara na ekološki prihvatljiv, super sjajni telefon koji se zove Tesla, onda mora postojati razlog za to. Uglavnom zato što planiraju dati prvi dostupan uređaj Elonu Musku. Nemojte se nadati da se više nećete morati baviti punjačima i punjenjem ako namjeravati kupiti uređaj poput ovoga.

Nismo imali točnih informacijama o tome koliko struje možete uštedjeti koristeći ovaj ekološki prihvatljivi iPhone X, ali smo pokušali izračunati približan broj. Prije nego što dublje zaronimo u tajne matematike, evo nekoliko činjenica o solarnim panelima:

  • Prosječni vijek trajanja solarnih panela je 20-40 godina.
  • Između različitih solarnih panela postoji ogromna razlika u slučaju učinkovitosti (2-25%), teoretska granica je 33.7%
  • Uvelike ovise o kutu učestalosti sunčevih zraka, idealno je normalno (zato koriste solarne sustave praćenja)
  • Jedan sat emitirane Sunčeve energije dovoljan je kako bi pokrio godinu dana potrošnje električne energije cijelog čovječanstva.
  • Kratkotrajno gledano nije jeftino, ali u slučaju uređaja koje zamjenjujete svakih nekoliko godina, nije najpraktičnije rješenje.

Zato, zamislite se usred Sahare sa šalom na glavi. Samo za zabavu. Zatim vaš iPhone zvoni, Abdul je na vezi. Znamo da morate držati vaš telefon pod normalnim kutom u odnosu na Sunce. Uzmite najbolju dostupnu opciju koja vam omogućuje da crpite energiju iz Sunca s 18% učinkovitosti na 5” površini. To nije najidealnija situacija.

Solarni panel veličine 1m x 1.5m ima sposobnost rada od 265 Wh što je dobro za 40 sati rada žarulje od 100W. Uspoređujući to s 10W performansama iPhonea X, to znači da bi panel mogao napuniti telefon 26 puta. Ali mi imamo samo 5” površinu koja je jednaka 13 cm, dok 1.5 četvornih metara površine u primjeru ima promjer od 1.4 metra. Također znamo da je kapacitet solarnih panela jednak njihovoj veličini, tako da ćemo dobiti performansu od 24.5Wh.

Ovo su samo procjene. Dovoljno je za 2.5x punjenje, što je prilično dobro. Ali morate držati telefon cijeli dan na suncu u najboljem mogućem kutu. To nije jako zdravo za bilo koju vrstu litij-ionske baterije. A mogli biste koristiti svoj telefon drugačije, na primjer, staviti ga u džep.

Tako se rezultati mogu podijeliti s 10. Dakle, moramo vas razočarati ako želite značajno uštedjeti na punjenju. Cijela godina punjenja iPhonea X zahtjeva oko 5kWh struje, što ne košta toliko puno. Ako želite uštedjeti tih 5000 dolara koje ste potrošili na uređaj, trebali biste ga koristiti barem 6 000 godina. Tako da jasno možemo reći da solarni paneli na poleđini nemaju učinkovitu primjenu.

Ali!

Nismo uračunali činjenicu da će samo 998 ljudi na svijetu imati slične telefone. Također, možete zatražiti i jedinstvenu gravuru. Tiho ćemo dodati da i Steven Segal ima Caviarov iPhone X. Također, ne zaboravite na pakiranje. Uređaj stiže u kutiji koja je obložena zmijskom kožom izvana, te svilom iznutra, kako bi i trebao stići. A ako vam ni to nije dovoljno, uvijek možete naručiti rezervni iPhone 8 s Trump X Putin uzorkom za 224 000 rubalja.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!