imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

iPhone bi mogao biti pretvoren u medicinski centar


Nedavno odobreni Appleov patent omogućio bi nam pristup širokom rasponu medicinskih podataka uz pomoć prednje kamere telefona, ambijentalnog svijetla ili senzora blizine.

Apple je opisao ovu tehnologiju na sljedeći način u patentnoj prijavi:

Elektronički uređaj koristi jednu ili više kamera i senzor blizine kako bi emitirao svjetlost u dio tijela korisnika koji dodiruje površinu elektroničkog uređaja i jednu ili više kamera, senzor ambijentalnog svjetla, i senzor blizine kako bi primio barem dio emitiranog svjetla odraženog od strane dijela tijela korisnika. Elektronički uređaj računa zdravstvene podatke korisnika na temelju podataka senzora koji se odnose na primljenu svjetlost.

Posve je zadivljujuće da senzori u doslovno svim pametnim telefonima koji nisu stariji od 10 godina imaju mogućnost mjerenja medicinskih podataka poput krvnog tlaka, zasićenosti kisikom, indeks perfuzije, ili klasično brzinu pulsa, ili s njima možete obaviti egzotična mjerenja poput onog nazvanog photoplethysmogram.

Ako to nije dovoljno, u tekstu patentne prijave također navode da bi putem izgradnje ili povezivanja senzora koji se trenutno ne mogu pronaći u telefonu, mogli pristupiti daljnjim medicinskim podatcima. Na primjer, mogli biste izmjeriti postotak tjelesne masti uz pomoć “elektroničkih kontakata” koji se nalaze u naprednijim kupaonskim vagama; ili uz pomoć ovih senzora, mogli biste napraviti elektrokardiogram (EKG).

Naravno, upitno je koliko ova mjerenja mogu biti točna. Kao što tekst patentne prijave sugerira, adekvatno čitanje bi zahtijevalo malo osjetljivije senzore od onih koji se trenutno koriste. Također moramo uzeti u obzir da podatci prikupljeni na ovaj način nisu bitni zbog medicinske preciznosti, već zbog toga što bi na ovaj način prosječni korisnik mogao biti svjestan svog zdravstvenog stanja, a bolest koja bi mogla biti skrivena dulje vrijeme, mogla bi se otkriti ranije.

Kao i sa svakim patentom, moramo dodati da uopće nije sigurno da će ova tehnologija ikada postati stvarnost. Ipak, kruže glasine kako će iPhone 8 imati prilično jake prednje senzore. Može biti da će moći učiniti više no što smo očekivali…

Izvor: 9to5mac

iPad akcija 1999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!