imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

“iPhone City”: snažna ekonomska sila

“iPhone City”: snažna ekonomska sila


Tvornica iPhone uređaja, Appleovog najprodavanijeg proizvoda, odvija se u jednoj od najzanimljivijih država u svijetu. New York Times u svojem članku donosi priču kako je nastala poznata Foxconn tvornica, te zašto ovaj dio Kine često posjećuju multunacionalne tvrtke.

Predstavnici vlasti, dobro odjeveni zaposlenici, produkcijske linije koje izgledaju kao labirint, stroga pravila i more kartonskih kutija koje treba poslati. Ovako zamišljamo rad tisuća zaposlenika koji rade 12 sati dnevno, 6 dana u tjednu u Foxconnovoj tvornici u Zhengznou. Proizvodnja jednog od najuspješnijih proizvoda jedne od najvrijednihih tvrtki na svijetu događa se u ovom prostoru, a proizvodi se oko 500 000 proizvoda dnevno.

“iPhone City”: snažna ekonomska sila

Ogromna tvornica izgrađena je u gradu Zhengzhou samo za jednog partnera, a to je tvrtka Apple. Tvrtka je postala jedan od najvećih međunarodnih partnera za Kinu, dok je Kina postala jedno od najvažnijih tržišta za Apple. Financijska suradnja, porezne olakšice i podrška su važan dio dobrog partnerstva koje pomaže rastu i razvoju iPhone tvornice.

U poznatim bijelim kutijama nalaze se iPhone uređaji, koji su postali jedan od najbolje prodavanih proizvoda u zadnjih nekoliko godina i donijeli su najveći prihod Appleu. Lokalna vlast je također uzbuđena što podržava proizvodnju, a uložili su više od 1.5 milijardi dolara kako bi podržali Foxconn u proširenju tvornice i izgradnji smještaja za zaposlenike. Vlast također garantira tvornici električnu energiju, što nije normalno u ovom dijelu Kine. Postoje bonusi za svaki ostvaren cilj, a pomažu i sa slanjem proizvoda.

“iPhone City”: snažna ekonomska sila

Trebalo nam je nešto što bi moglo pomoći razvoju ovog dijela zemlje. Postoji stara kineska poslovica: “ako izgradite gnijezdo, ptice će doći.” Trenutno, one dolaze. – Li Ziqiang, vlast Zhengzhoua

Kritiziranje kineskih odluka je česta navika američkih predstavnika vlasti, jer smatraju kako Kina daje prednost nekim tvrtkama te na taj način uništava konkurentno tržište. Ovo je djelomično istina, jer njihov trenutni politički i legalni sustav omogućuje zabranu poslovanja tvrtkama u zemlji. Kada to ne bi bio slučaj, vlada ne bi zabranila aplikaciju New York Timesa s App Storea nakon njihovog izvještaja.

“iPhone City”: snažna ekonomska sila

Kineska vlada voli mamiti multinacionalne tvrtke kao što je Apple u svoju zemlju, a nudi im niske cijene proizvodnje, što je vrlo povoljno za zapadne tvrtke. Razumljivo je da Kina također profitira od toga, pogotovo od otvaranja tvornica u najsiromašnijim dijelovima zemlje, jer u njima rade tisuće ljudi, što je dobro za kinesku ekonomiju. Zbog toga je vlast radila na tome da ostvari ovakva partnerstva u zadnjem desetljeću: smanjili su strogost pravila vezanih uz multinacionalne tvrtke i ponudili su sjajne porezne olakšice.

Ove metode ne razlikuju se puno od metoda koja SAD koristi kada se gradovi i savezne države bore za tvrtke. Tvrtke moraju pronaći najbolje partnere i dobavljače, dok je potražnja za pametnim telefonim naizgled nezasitna, a potrebno je zadovoljiti i dioničare.

“iPhone City”: snažna ekonomska sila

Ali, razlozi iza ovih odluka nisu uvijek jasni. Utrka za multinacionalne tvrtke je obično tajna u Kini: javnost rijetko dobije bilo kakve detalje, a ako dobiju, više se pažnje posvećuje tvornicama nego tvrtkama.

Privlačnost Kine je neupitna. Dell, HP, Samsung: ovo su samo neke od tvrtki koje proizvode sve u Kini, a tako smanjuju troškove proizvodnje, ojačavaju kinesku ekonomiju, te ulaze na najveće tržište na istočnoj strani svijeta.

Iako je Apple došao relavtino kasno na ovo tržište, oko četvrtinu svih svojih prihoda ostvare na njemu. Zbog toga, tvrdnja da američke tvrtke, među kojima je i Apple, trebaju Kinu, nikako nije pretjerana.

“iPhone City”: snažna ekonomska sila

Cijena proizvodnje iPhone 7 modela od 32 GB je oko 400 dolara, a cijena uređaja u SAD-u je 649 dolara. Razlika između ovih cijena ide u troškove proizvodnje, slanje, marketing i slično. Appleu još uvijek ostane solidna zarada nakon svih troškova. Rezultati Strategy Analiticsa kažu kako je Apple zauzeo 85% prihoda na tržištu mobilnih telefona u 2014., 94% u 2015., a 91% u 2016. godini. To znači da 9 dolara od svakih 10 dolara na ovom tržištu ide Appleu.

Teško se može definirati podrška vlasti koju su dobili nakon izrade Zhengzhou tvornice, ili učinak koji je ista imala na profit Applea i Foxconna. Ni kineska vlada, niti Foxconn nisu objavili podatke vezane uz ovu temu. Apple ne priča o ovoj temi, jer tvrde kako nikada nisu sudjelovali u tako nečemu.

“iPhone City”: snažna ekonomska sila

New York Times je otkrio povjerljive dokumente, u kojima je vidljivo kako su postojali dogovori vlasti vezani uz proizvodnju iPhonea. Ovi dokumenti govore kako je Foxconn dobio značajnu količinu pomoći od vlasti. Pomogli su im oblikovati infrastrukturu, “držali su tvrtku za ruku” od početka i stvorili su sjajnu poreznu situaciju za tvrtku.

Foxconn ima vrlo snažan glas u zemlji, pa mogu vrlo lako dobiti punu podršku vlade. Ovaj utjecaj sigurno ima veze s njihovom povezanošću s Appleom. Tako je Foxconn postao Appleov najveći dobavljač, a Apple najvažniji Foxconnov partner.

“iPhone City”: snažna ekonomska sila

Partnerstvo je nastalo u Zhengzhou. Kada je tvornica otvorena, Apple je bio jedini partner tvrtke. Danas, gotovo svi Appleovi proizvodi imaju posebnu proizvodnu liniju, a polovica iPhonea se također radi u ovoj tvornici. Zato Apple ima najveći izvoz danas, jer koriste porezne olakšice.

Apple je izjavio kako znaju za utjecaj vlasti što se tiče infrastrukture, ali ne znaju za poseban tretman, dodatne priloge ili porezne olakšice vezane uz tvornicu. Foxconn je izjavio kako su vrlo zahvalni za pomoć koju su dobili od vlasti, ali porezne olakšice nisu po ničemu drugačije od onih koje dobiju ostali ulagači diljem svijeta.

“iPhone City”: snažna ekonomska sila

U ovome je vidljiva borba između dvije vodeće zemlje koje čak i multinacionalne tvrtke moraju gledati sa strane: SAD i Kina se bore u ekonomskoj utrci. Kina misli kako je jedini način da se održi porast tržišta savez s velikim imenima, a Donald Trump čeka američke tvrtke s otvorenim rukama.

Donald Trump je jasno dao do znanja što će napraviti za vrijeme svog mandata: američke tvrtke će vratiti proizvodnju u SAD, te će dati poslove Amerikancima, umjesto proizvodnje u Kini. Posebno je naglašavao Apple tijekom svoje kampanje.

Postići ćemo da Apple počne raditi svoja vražja računala i ostalo u ovoj zemlji, umjesto u drugim zemljama.

“iPhone City”: snažna ekonomska sila

U međuvremenu, nepovjerenje Kine prema Zapadu raste sve više, a gube strpljenje pod vlasti predsjednika Xi Jinpinga. Najviše ih zabrinjava što tehnološke tvrtke imaju snažan utjecaj na njihovom tržištu. Neki kineski mediji govore kako je Apple kriomice ušao u komunističku zajednicu i mogao bi predstavljati prijetnju za nacionalnu sigurnost.

Nisu zadovoljni samo s najboljim tvornicama koje im donose milijarde dolara svake godine. Kina se ne igra s tehnologijom: Shenzenske tvrtke koje su bile poznate po jefitnoj proizvodnji, postale su vodeće inovativne tvrtke. Ovim tvrtkama mnogi su se smijali prijašnjih godina, kada je recimo Xiaomi kopirao Apple u zadnji vijak. Danas, sjedimo s MiBand 2 na našim zapešćima, i pitamo se kako možete proizvesti ovako sjajan proizvod za samo 50 dolara.

“iPhone City”: snažna ekonomska sila

Peking potiče lokalnu vlast da smanju podršku za strane multinacionalne tvrtke koje su podržavali prije nekoliko godina, a umjesto toga da potroše taj novac na nacionalnu inovaciju. U međuvremenu, Apple ima sve teži posao u Kini. Morali su ukinuti iTunes i iBook usluge 6 mjeseci nakon početka, jer je kineska vlada imala probleme s tvrtkom vezane uz poreze. Nakon toga je međunarodna recenzija iPhonea odgodila prodaju telefona, iako je Kina među prvima na Appleovom popisu.

Apple se trenutno nalazi između Trumpa i Kine. Tim Cook sastao se u kratkom vremenskom razmaku s predsjednikom američke i kineske vlasti. Apple definitivno treba međunarodne dobavljače, kao i sve ostale multinacionalne tvrtke, jer dijelovi za iPhone dolaze od različitih proizvođača. Bolje je ostaviti ovaj zadatak ljudima koji su sjajni u tom području, kako bi ostvarili najvišu moguću kvalitetu. Ako bi ovi resursi prestali postojati, u nevolji ne bi bila samo SIlicijska Dolina, nego i azijski dobavljači.

“iPhone City”: snažna ekonomska sila

Ovaj problem bi zajednički trebale riješiti dvije zemlje, jer trenutno možemo samo pratiti ovu priču s oprezom. Obje zemlje bi riskirale bez ostvarenja svojih ciljeva, a nitko ne može pobijediti u toj situaciji. Multinacionalne tvrtke bi zajedno sa zemljama propale, što bi imalo nezamilsive ekonomske posljedice.

Tvornica iPhonea u Zhengzhou je sjajn primjer kako Kina može pružiti veliku radnu snagu, ali i sjajne uvjete za tvrke (podrška, porezne olakšice, najveće tržište, izvor dijelova). Ovo su uvjeti koje Apple ne bi nigdje drugdje mogao dobiti na tako brz način.

iPhone XR

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!